Ženske in osebna varnost

0

Ko poslušamo in gledamo čedalje več poročil o nasilju nad ženskami po svetu in po državi, je jasno, da ženska samoobramba postaja pomembno družbeno vprašanje. Obstaja nekaj tehnik, izdelanih za ženske, da se lahko obranijo in zaščitijo pred morebitnim napadalcem.

Ker je danes vse več žensk, ki se pozno v večernih urah vračajo proti domu, je potrebno nameniti dodatno pozornost preventivnem delovanju, varnostnemu načrtu v primeru napada in samoobrambi.

Ste že kdaj pomislili, kako bi zaščitili sebe, če bi bili napadeni? Razmišljanja, da se spolni napadi zgodijo samo nekomu drugemu, je ena od večjih zmot. Namesto tega si raje pripravite (individualni) načrt za osebno varnost. Pri tem je seveda zelo dobrodošlo poznavanje nekaterih osnovnih tehnik realne samoobrambe.

Največja težava pri ženskah ni, da bi lahko bile manjše ali šibkejše od napadalca. Vaša največja ovira je pravzaprav v glavi, ko prevzamete prepričanje o tem, kako se ne morete obraniti v nevarnih situacijah, in če bi vas napadel moški, ki je večji in fizično močnejši.

Usposabljanje za zaščito pred napadi vam lahko zelo pomaga, da se izognete postati žrtev napada. Osnovno znanje samoobrambe, bi morala poznati vsaka ženska, pa čeprav bi vam ali vašim najbližjim lahko rešila življenje samo enkrat v življenju, ali pa tega znanja sploh ne bi potrebovali nikoli. V tem primeru bi bilo to še najbolje, pa vendar živimo v dinamičnem in spremenjenem varnostnem okolju.

Tako obstaja nekaj ključnih stvari, ki jih lahko naredite za preprečitev napada.

1) Zavedajte se svoje okolice, vedno in povsod.

2) Izogibajte se pogovorom z mobilnim telefonom, ko ste na javnih mestih, in raje opazujte okolico, kjer se gibljete.

3) Ko hodite po ulicah, hodite po dobro osvetljenih predelih, in se zavedajte, kdo je okoli vas. Torej, opazujte svet okoli sebe.

4) Za kratek čas vedno poglejte neznance v oči. Očesni stik s potencialnimi napadalci vas naredi manj zaželeno ”tarčo” oz. žrtev.

Kaj storiti, če ne morete preprečiti napada?

Če se znajdete v verbalnem ali fizičnem napadu, morate biti zelo glasne in samozavestne. Močno morate verjeti vase, da boste za svojo varnost in zdravje naredile vse, in nikomur dovolile, da bi vam naredil, kar vam ne bi bilo všeč. Povejte svojemu napadalcu, da naj gre stran od vas in naj vas pusti pri miru. To je prvo kar morate storiti, če/ko se znajdete v takšni situaciji. S tem pokažete svojo odločnost.

Med vami in vašim napadalcem, mora biti vsaj 1,5 metra prostora. Če pride napadalec do vas na manj kot 1 meter, morate s svojimi dlanmi preprečiti, da napadalec pride v vaš osebni prostor.

Če vedno hodite po enaki poti, je dobro, da pogosto spreminjate svojo pot. Pomembno se je zavedati svoje okolice. Morebitni napadalci običajno iščejo ženske, za katere ocenijo, da se ne zavedajo svoje okolice, in tako dajejo vtis, da niso dovolj samozavestne in odločne.

Če je ženska samozavestna in da zraven deluje še preventivno, se ji potencialni napadalec težje približa in je dosti manj verjetno, da mu ne bo uspelo izvesti napada. Poleg tega, če napadalec ni prepričan v svoja dejanja, je velika verjetnost, da ženska odvrne oziroma prepreči napad.

Različne vrste borilnih veščin vključujejo samoobrambne tehnike, ki so namenjene za ženske, vendar je potrebno tehnike prilagoditi tudi za napade na ulici.

Ju-Jitsu je borilna veščina, ki zajema zelo širok spekter tehnik samoobrambe (blokade, udarci, brce, meti, podiranja, vzvodi, davljenja, obvladovanja), ki omogočajo učinkovito in realno samoobrambo.

V IVK INŠTITUT/CVI Center za varnostno izobraževanje izvajamo samoobrambne veščine v procesu izobraževanja in usposabljanja za osebno varnost otrok, mladostnikov, žensk, državljanov.

Zelo je pomembno, da se tudi ženske usposabljate v tehnikah in metodah, ki vam dajo znanje in moč, zaupanje in večjo samozavest, da bi se lahko kadarkoli in kjerkoli ubranile pred morebitnim napadalcem.

Viri
  • Priročnik za izvajanje samoobrambnih veščin v procesu izobraževanja in usposabljanja, IVK Inštitut, CVI-Center za varnostno izobraževanje. Ljubljana 2016

Avtorja: Peter Čušin, Andrej Kovačič                   E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.