Predavanje za starše in podelitev plaket Varna šola v občini Kočevje – 3. 06. 2024 (VARENSVET)

0

V sklopu projekta VARNA ŠOLA, v katerem sodelujejo tudi Osnovne šole v Občini Kočevje je dne, 3. 06. 2024 potekalo predavanje za starše na temo Zakaj otrok potrebuje strukturo in razmejitve, ki ga je izvedla Marija Juran Kanellopulos, magistra zakonskih in družinskih študij, profesorica pedagogike in družinska psihoterapevtka.

Foto: IVK/Varensvet

VARNA ŠOLA lahko pomembno pripomore k varni lokalni skupnosti, pri čemer pa ne smemo pozabiti, da smo in moramo biti starši in odrasli zgled mladim in temelj, tako lokalne, kot nacionalne varnostne kulture. Pri tem prav tako ne smemo mimo dejstva, da šola nujno potrebuje sodelovanje staršev, kot enakovredne partnerje za čim boljšo varnost v šolah.

V uvodnem nagovoru se je vodja projekta, Andrej Kovačič, vsem sodelujočim šolam oz. ravnateljem, ki so pristopili k projektu VARNA ŠOLA, zahvalil za pogum in za pripravljenost, da so se na področju zagotavljanja varnosti v šolah odločili, delati še bolje, delati drugače in s tem biti zgled mnogim.

Biti VARNA ŠOLA in v Mreži  varnih šol pa je tudi velika odgovornost. Bolj kot je šola občutljiva na nasilje in pri tem proaktivna, več dogodkov beleži in posledično ima veliko več dela, kar je sicer edina prava pot do varnosti. In kar je tudi zelo pomembno, da varna šola, ni šola, ki nima varnostnih dogodkov in izzivov, ker takšna šola in skupnost žal ne obstaja, temveč je šola, ki dogodke opazi, jih beleži in na njih vedno ukrepa. Tako otroci, kot starši bodo šoli hvaležni, da se na ta način omogoča varno in prijazno šolsko okolje.

Po uvodnem nagovoru je Andrej Kovačič podelil še plakete ravnateljem sodelujočih šol in sicer:

  • Peter Pirc, OŠ Zbora odposlancev
  • mag. Darja Delač Felda, OŠ Ob Rinži
  • Barbara Poje, OŠ Ljubo Šercer
  • Sonja Veber, OŠ Stara Cerkev (v imenu ravnateljice je plaketo prevzela ga. Nataša Mavrin)

Foto: IVK/Varensvet

Na dogodku je bila podeljena tudi donacija Osnovni šoli Ljubo Šercer. Donacijo je v imenu IVK Inštituta za varnostno kulturo izročil Andrej Kovačič, prevzela pa jo je ravnateljica šole, Barbara Poje. Za zelo lepo risbico, ki jo je narisala učenka Nika iz OŠ Ljubo Šercer, se prijazno zahvaljujemo.

Foto: IVK/Varensvet

Poslanstvo OŠ Ljubo Šercer je vzgajanje in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, pri čemer v ospredje postavljajo napredek vsakega posameznika ob upoštevanju njegovih značilnosti, medsebojno spoštovanje, dobro počutje na šoli in podporo pri vključevanju v širše in ožje socialno okolje z jasnim ciljem – učence opremiti z znanji za čim bolj samostojno življenje, uspešno nadaljevanje izobraževanja in kasnejšo zaposlitev.

Foto: IVK/Varensvet

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.