Telesni stražarji – obvladovanje stresa

0

 

Slika 1: Simbolično – rast napetosti do pretrga vrvi

Vsak dober telesni stražar mora imeti sposobnost samokontrole nad svojimi dejanji, še posebej v stresnih situacijah, ko je na nek način zaželjeno, da odreagira na »hladen način«. Nekateri izmed telesnih stražarjev premorejo takšno sposobnost zahvaljujoč lastnim osebnim karakteristikam, ali pa zaradi mnogih izkušenj pridobljenih iz takšnih situacij. Kdor takšnih osebnih karakteristik nima, se še vedno lahko kaj nauči iz predmeta »OBVLADOVANJE STRESA«.

To področje je zelo pomembno, saj tako rekoč ni težko odreagirati na hladen/miren način na treningih ali določenih usposabljanjih, ampak se problemi pokažejo v realnih, nevarnih situacijah, kot mi radi rečemo »v akcijah«. In ravno način odreagiranja ob takšnih dogodkih (nevarnih situacijah) ponazarja razliko med dobrimi in slabimi telesnimi stražarji.

V kolikor želimo obvladovati stres, moramo najprej vedeti, kaj sploh pomeni pojem stres.

KAJ JE STRES? Slika 2: Odziv možganov na stresno situacijo

Stres je naravna obrambna reakcija organizma na določeno spremembo. Stres izzovejo situacije, v katerih se počutimo ogrožane in se na takšen način v nas sprožijo fiziološke reakcije. Telo aktivira vire, s katerimi nas varuje tako, da nas pripravi na odziv »boj ali pobeg«.

Nastale fiziološke spremembe se sproščajo ob fizični reakciji telesa. Naše misli so sposobne izzvati enako reakcijo, vendar se v takšnem stanju stres ne naravno sprošča, ampak se kopiči v organizmu.

Slika 3: »Doživljanje groze« – zamrznitev v močno stresni situaciji

Posledice dolgotrajnega izpostavljanja stresu so za  telo utrujajoče in privedejo lahko do popolne izčrpanosti telesa, kar je vidno predvsem na zmanjšani učinkovitosti, ki v  nekakšnem začaranem krogu ponovno ustvarja stres.

OBVLADOVANJE STRESA

Obvladovanje stresa, torej nadzor nad svojimi mislimi in reakcijami na določene situacije, je eden najpomembnejših predpogojev za ohranjanje zdravega in uspešnega življenja, kar ima za posledico kakovostno delo.

Dejavniki, ki vplivajo na obvladovanja stresa so:

 • Sprostitev in nadzor dnevnega stresa
 • Neprekinjena krepitev imunskega sistema
 • Lažje in hitrejše reševanje problemov
 • Hitrejše in učinkovitejše odločanje
 • Odličen spomin in dobro zaznavanje
 • Visoka stopnja koncentracije in energije
 • Doseganje želenih rezultatov brez nepotrebnega truda in izgube energije
 • Širjenje virov in obsega informacij pri vsakodnevnem odločanju z uporabo intuitivnih sposobnosti
 • Odlična komunikacija z okoljem
 • Visoka stopnja prilagodljivosti novim in nepričakovanim situacijam
 • Povečana ustvarjalnost in sposobnost pridobivanja kreativnih idej

OBVLADOVANJE STRESA PRI TELESNIH STRAŽARJIH

Obvladovanje stresa pri telesnih stražarjih je nekoliko specifično  področje zaradi  okolja v katerem se dela, delovnimi pogoji in možnim stresom, ki se pojavi pri opravljanju določenih nalog.

Slika 4: Situacija v kateri telesni stražar, na znak- strela iz pištole inštruktorja, ruši varovano osebo, tako da postane manjša tarča pred napadalcem in hkrati prične streljati na napadalca

Zato se na samih tečajih, še posebej SPECIALISTIČNIH, ko kandidati že obvladajo osnovne veščine, ustvarja “umetni stres” v situacijah, ki so zelo dober približek realnim situacijam, katere se lahko pripetijo na delovnem mestu telesnega stražarja. Govorimo o simulacijah, mimo katerih  kandidat ne more, v kolikor želi zaključiti določen del usposabljanja.

Tako kandidate postopoma navajamo na stres, kateri se skozi treninge čedalje povečuje. Vse je  seveda odvisno od stopnje kandidatovih sposobnosti.

Na specialističnem tečaju (za delo telesnih stražarjev na območjih z visokim tveganjem) ta stopnja »stresnega« treninga doseže najvišjo raven.

Kot primer ustvarjanja “umetnega stresa” bomo omenili simulacijo topovskih strelov, eksplozij, streljanja v smeri telesnih stražarjev, dela s pravim strelivom in eksplozivnimi napravami.

NADZOR STRESA PRI VAROVANI OSEBI

V primeru kritične situacije, ko preti resna nevarnost  varovani osebi (npr. streljanje enega ali več napadalcev), se najbolj pogosto dogaja naslednje; varovane osebe se v veliki meri preplašijo, saj niso navajane funkcionirati  v takšnih situacijah in velikokrat »zamrznejo« od strahu, kar posledično vpliva na beg. Ne morejo se niti premakniti. V takšni situaciji oseba doživlja veliko količino stresa, na katerega seveda ni bila pripravljena.

Telesni stražar mora v takšni situaciji odigrati vlogo »psihoterapevta« varovani osebi, saj le tako lahko pripravi varovano osebo na obvladovanje stresa in na pripravljenost sodelovanja z njim, da lahko nadalje daje napotke  za hitri beg iz rizičnega okolja na varno.

Na tečajih (za telesne stražarje), kako OBVLADOVATI STRES, se določena predavanja nanašajo predvsem na obvladovanje stresne situacije, pomoči varovani osebi v začetni fazi nevarne (zelo stresne) situacije in umikanje v varno okolje.

Gradivo vir: IBA HQ

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.