Ženske telesne stražarke

0

Potrebe po ženskih telesnih stražarjih naraščajo, tako po trendu, kot tudi iskanju. To še posebej velja za »arabske stranke«, ki so v zadnjih nekaj letih zaradi verskih in kulturnih razlogov, angažirali telesne stražarke za zaščito svojih žen in otrok. Napačno je razmišljanje, da morate biti urejen moški z maso mišic, da bi lahko delali kot telesni stražar. Spoznanje, da prvo orožje, ki ga telesni stražar uporabi so možgani in ne mišice, je dokaz za omenjeno napačno razmišljanje. Takšno dejstvo omogoča, da v krog poslovanja telesnih stražarjev pride nova vrsta telesnih stražarjev, oborožena z znanjem in veščinami in sicer iz ženskih vrst.

Slika 1: Telesna stražarka hrvaške premierke Jadranke Kosor, zaposlena v Upravi za posebne varnostne naloge pri Ministrstvu za notranje zadeve

Potrebno je razlikovati dva različna sektorja, v katerem se pojavljajo ženske – telesne stražarke:

1.      Telesne stražarke v državnem sektorju

2.      Telesne stražarke v civilnem sektorju – zasebno varovanje

Oba sektorja sta enako pomembna, vendar obstaja bistvena razlika med njima. Državni sektor je podprt z močno državno logistiko (varnostno obveščevalne službe, policija, zdravstvo,…) in večjimi pooblastili ter posledično je tako lažje delati. Medtem, ko smo v civilnem sektorju tako z logistiko kot tudi s pooblastili precej omejeni. V okviru takšnih pogojev je pa tudi delo nekoliko oteženo.

Zaradi takšne razlike med omenjenima sektorjema  je tudi samo izobraževanje prilagojeno za posamezen sektor ravno na podlagi pogojev dela.

SPECIFIČNOST DELA TELESNIH STRAŽARK

V IBA-i seznanjamo in poučujemo naše telesne stražarje z enim od osnovnih pravil, da smo kot »sivi možje«. To pomeni, da smo kot sence varovanih oseb (VIP) v glavnem nevpadljivi in postanemo opazni samo, ko je to potrebno. Prav v tej veščini imajo ženske izrazito prednost, saj se lažje vključijo v okolje, kot pa moški kolegi. Naslednja prednost žensk telesnih stražark je, da boljše odreagirajo v fazi pomirjanja znotraj konfliktnih situacij, kar pomeni, da v večini primerov bodo znale preprečiti večji problem, na vidiku, kot pa moški. Moški že s svojo prisotnostjo in reagiranjem dodatno razdražijo konfliktne osebe in posledično nastanejo še večje težave. Naša glavna prioriteta je, se izogniti nevarnosti, pobegniti od nje in če tega nismo uspeli narediti, potem šele nastopi konflikt z nevarnostjo, in nikoli obratno.

Nadalje, pri moških telesnih stražarjih pogostokrat pri reševanju nevarnosti zna biti problem »moški ego« in četudi obstaja možnost, da se zadeva lahko reši na miren način, ga ego potiska naprej, da to reši na nasilen način, kar pa ni dobro. Posebej je potrebno opozoriti na žensko intuicijo, kot tudi temeljitost pri opravljanju dela. V primerjavi z moškimi so pri opravljanju nalog natančnejše, znajo upoštevati nadrejenega in izvrševati naloge brez prigovarjanja in filozofiranja.

Na primer; ženske slavne osebe bodo pogostokrat v varnostnem spremstvu imele telesne stražarke, ker se bolj naravno vključujejo v »žensko okolje« in so manj vsiljive, lahko pomagajo pri reševanju »ženskih problemov«, lahko vstopajo v spalnico (kar moški telesni stražar ne sme). Telesna stražarka je idealna za varovanje otrok varovane osebe, vsekakor je takšna kombinacija bolj prikladna, kot, če bi bil poleg otrok mišičasti moški. Spomnimo naj vas, da je pomembneje biti »sivi človek ali senca« in ne kot »možje v črnem« in tako potencialno pritegniti še več pozornosti na svoje stranke in s tem tudi možne probleme.

Najbrž ste že videli kako se v praksi dogaja, da telesne stražarje napadajo »papparazzi«. Telesna stražarka bo veliko lažje rešila tudi takšen problem, manj privlači pozornost na osebo, ki jo varuje in manj vznemirja »papparazza«, lažje se ga reši in s svojim šarmom oddalji. Seveda, v primeru poskusa bilo katerega napada, se bo najprej poskušala izogniti napadu, če ne uspe, bo poskušala zbežati iz nevarnega območja in na koncu se bo tudi spopadla z nevarnostjo, saj je za to tudi usposobljena – odbiti prvi napad in poklicati kolege na pomoč.

Gadafi Varovanje Varensvet.si

Slika 2: Poznano je bilo, da je Moamer Abu Minijar el Gadafi je imel za svoje osebno varovanje izključno ženske telesne stražarke

IBA – WOMAN BIRO ( ženski oddelek)

IBA od nekdaj spremlja potrebe po telesnih stražarkah na tržišču, zato je pred nekaj leti, znotraj International Bodyguard Association HQ ustanovila urad za ženske-telesne stražarke. Telesne stražarke imajo popolnoma enako usposabljanje, kot ga imajo moški kolegi. Vendar obstajajo razlike v protokolih, vprašanja, ki se nanašajo praktično na ženske delovne pogoje in življenje, ter razlike v razponu od treninga do delovne prakse.

Urad za telesne stražarke je bil najprej zasnovan leta 1997, z voditeljico Ilono Torn (iz Estonije). Ilona je bila prva ženska, ki se je kvalificirala v IBA-i kot inštruktorica in delala kot telesna stražarka v Baltskih državah (Litva, Latvija in Estonija), v zelo nevarnem obdobju takoj po razglasitvi njihove neodvisnosti leta 1991.

princsea IBA Varovanje Varensvet.si

Slika 3: IBA telesna stražarka s princeso iz Združenih arabskih emiratov

Jacki Chan IBA Varovanje Varensvet.siSlika 4: IBA telesna stražarka s filmskem zvezdnikom Jackie Chan

IBA izpostava za Balkan ima ravno tako svoj tim telesnih stražark. IBA Hrvaške na primer se lahko pohvali s telesno stražarko, ki ima največ opravljenih specialnih tečajev na celem Balkanu in ima pridobljen status IBA mednarodna telesna stražarka. Poleg tega je bila razglašena za telesno stražarko leta 2016 in še vedno dela kot varnostnica-telesna stražarka na področju osebnega varovanja.

IBA Varovanje Varensvet.si

Slika 5: Dražena Šepić, varnostnica, IBA mednarodna telesna stražarka na usposabljanju

Gradivo vir: IBA HQ

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.