Rok Habjan, PGD Železniki, prejemnik priznanja Varensvet za gasilca leta 2016

0

Kaj vam osebno pomeni priznanje gasilec leta 2016, ki ga podeljuje nevladna organizacija IVK inštitut za varnostno kulturo?

To priznanje je bilo zame veliko presenečenje. Veliko mi pomeni to, da so moje delo prepoznali v domačem društvu in me predlagali za gasilca leta. Priznanje mi pomeni nagrado za ves moj čas in trud ki ga posvečam gasilcem v društvu, pomeni da moje delo ni zaman in, da nekaj pomeni tudi drugim.

Foto: Maja Remic

Gasilec ste že 38 let, kako to, da ste se odločili biti aktiven v gasilski dejavnosti?

V gasilske vrste sem vstopil kot enajstletni deček. Takrat si nisem predstavljal, da imajo gasilci tako pomembno poslanstvo. Pridružil sem se jim zaradi veselja, všeč so mi bili gasilski avtomobili, uniforme, špricanje z vodo. Potem sem pa gasilstvo vzljubil in začel živeti s tem.

Foto: osebni arhiv

Ali nam zaupate, kateri je tisti dogodek, ki se vam je za časa gasilske dejavnosti pripetil oz. ste pri njemu sodelovali, in vam bo ostal v trajnem spominu?

Bil sem na številnih intervencijah, kjer smo gasili razne požare, pomagali ljudem, zgodilo se je marsikaj. Najbolj pa mi bo za vse življenje ostala v spominu intervencija ob katastrofalnih poplavah v Železnikih septembra 2007. Ko so zadonele sirene nisem bil v Železnikih, vendar sem se takoj odpravil do doma kamor pa z avtom nisem več prišel, tako da sem šel kar peš do doma, ki je bil zalit, nato pa takoj naprej v gasilni dom pomagat drugim. Bil je precejšen kaos, morali smo se organizirati in pomagati reševati najprej življenja, nato imetja. To ni bilo kot običajna intervencija, saj smo bili na delu kar cel mesec, na pomoč pa so nam priskočili gasilci iz cele Slovenije, vojaki, taborniki in ostali prostovoljci. Tako poplave, kot kasnejšega dela in pomoči na tem področju ne bom nikoli pozabil.

Gasilci ste pri državljanih zelo cenjeni, kako vi ocenjujete gasilsko dejavnost v Sloveniji?

Gasilci smo ljudje, ki radi pomagamo. Prostovoljni gasilci delamo prostovoljno, z veseljem v svojem prostem času. Vlagamo svoj prosti čas in znanje, za materialne stvari, ki jih pri tem delu potrebujemo pa bi morala v celoti poskrbeti občina in država. Prav ti dve instituciji naredita premalo. Ne zdi se mi prav, da za osnovne stvari, kot so vozila, gasilska oprema in podobne stvari moramo zbrati precejšen delež gasilci sami, hodimo od vrat do vrat, iščemo sponzorje in donatorje, organiziramo razne prireditve itd. Gasilci se odzovemo prav na vsak klic, pa naj bo karkoli. Pomagamo po svojih najboljših močeh in prav bi bilo, da bi bilo za materialne stvari poskrbljeno.

V primeru, da bi imeli možnost, kaj bi bilo po vašem mnenju potrebno spremeniti na področju gasilske dejavnosti v Sloveniji?

Sistem gasilstva, ki temelji na prostovoljstvu je pravi, z upoštevanjem, da bi občina in država poskrbeli za materialne stvari. Menim, da gasilci moramo ostati prostovoljci, ker v primeru, da bi bili poleg poklicnih gasilcev plačani tudi prostovoljci, bi po mojem mnenju sistem razpadel.

Primož Dobravec                                                                      E: info@varensvet.si

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.