Komunikacija in naprave za elektronski nadzor 2. del – elektronski nadzor

0

Nekatere metode nadzorovanja, katere se poslužujejo naši »nasprotniki« uvrščamo pod elektronski nadzor. Pojem opredeljuje uporabo elektronskih naprav za pridobivanje informacij – KDO, KJE in KDAJ.

Uporaba naprednih komunikacijskih naprav in naprav za elektronski proti nadzor je smiselna zaradi preprečitve izgube pomembnih informacij.

V glavnem izvršujejo elektronski nadzor ljudje, ki prihajajo iz nekaterih državnih služb in določen krog ljudi iz poslovnega sveta, ki so usposobljeni za poslovno vohunjenje. V biografiji »Yamani«, o bivšem saudijskem ministru za nafto in naravne vire, je razkrito, da je v svojem timu telesnih stražarjev imel stalnega specialista za elektronski nadzor. 

                               Slika 1: FM oddajnik – mikrofon, usmerjeni mikrofon  in bionično uho

Kaj pomeni elektronski nadzor?

Obstajata dve vrsti elektronskega nadzora – aktivni in pasivni

Pasivni nadzor je proces v katerem subjekt, ki opravlja nadzor omogoča prenos informacij. Na primer: uporaba mobilnega telefona ali prenosne postaje. Nasprotniki morajo samo odkriti natančno vašo frekvenco in s tem si omogočajo poslušanje vašega pogovora.            

Slika 2: Primer torbe /nahrbtnika z vgrajeno opremo za prikrito audio in video snemanje

Pasivni nadzor pokriva uporabo mikrofonov in laserjev ali reflektorje, ki pridobivajo zvočne in telefonske signale, ki potujejo skozi zrak. Možno je hekati tudi v samem računalniškemu modemu. Tako je mogoče nadzirati celo osebni računalnik, ki je izoliran od direktne telefonske linije – vsi računalniki oddajajo slab radijski signal, katerega je mogoče z uporabo določenih naprav dobiti in prebrati podatke z vašega ekrana . Celo enostavna naprava, kot je bila radio kasetofon spada v skupino pasivnih naprav za nadzor.

aktivnem nadzoru govorimo je ko »nadzorovalci« uporabljajo napredne tehnične naprave. To vključuje:

 • velike transformatorje, ki delajo na visokih frekvencah,
 • mikrofone za v prostor, z možnostjo kamuflaže (obstaja oddajnik, ki se ga montira v tipkovnico in preko drugega računalnika se spremlja kaj se piše po tipkovnici nadzorovanega računalnika),
 • »telefonski prisluškovalci«,
 • svetlobni oddajniki, ki lovijo signale,
 • mikrovalovni in laserski sprejemniki,
 • sprejemniki z optičnimi kabli,
 • televizijski (avdio-vizualni) sprejemniki

Tehnologija se v obeh poljih, aktivnem in pasivnem, neprestano razvija. Poleg omenjene tehnologije obstaja še tretji del – Electronic Counter Measures (EMC) ali po slovensko elektronski protiukrepi. Na primer: na steklo okna določenega prostora se namesti majhno elektronsko napravo »laser microphone stopper« in s tem se prepreči prisluškovanje preko laserskega mikrofona.

Iskanje naprav za elektronsko nadzorovanje

Najboljši način za odkrivanje elektronskih prisluškovalnih naprav je preiskovanje prostorov. Preiskovanje prostorov razdelimo na:

 • fizično iskanje,
 • elektronsko iskanje (uporaba specifičnih naprav)

Fizično iskanje se izvaja paralelno z iskanjem improviziranih eksplozivnih naprav (pisal se bo posebej članek o tem)

 Elektronsko iskanje ima tri faze:

 • POTRDITEV
 • LOCIRANJE
 • NEVTRALIZIRANJE

                                           

Slika 3:  Detektor prisluškovalnih naprav

V običajnih okoliščinah, kadar v timu telesnih stražarjev ni specialista za ECS, gre proces iskanja naprav samo do faze POTRDITEV. V situaciji, ko se najde dokaz ali obstajajo sumi, da se prisluškuje varovani osebi se obvezno angažira specialista na lokacijo, kjer je prišlo do »potrditve« prisluškovalnih naprav. V primeru, ko ni mogoče  aktivirati specialista za ECS, morajo opraviti potreben pregled ostali telesni stražarji.

Poudariti je potrebno, da se iskanje ESD naprav ne  omeji samo na zgradbe ampak je potrebno pregledati tudi vsa vozila, ki se jih uporablja za potrebe varovanja. Ne želimo namreč, da potencialni napadalec odkrije pomembne informacije glede našega potovanja in nam  postavi zasedo na določenemu delu poti.

Po fizičnem pregledu vozil se ista vozila pregleda še z elektronskimi napravami.

 Elektronsko iskanje naprav za elektronski nadzor

Elektronsko iskanje je v osnovi razdeljeno na dva dela: pregled prostora in naprave v tem prostoru. Prostor ne pomeni samo določena soba ampak bilo kateri prostor, vozilo, plovilo ali letalo.

Najprej se preveri telefonsko napeljavo (kabel), da nima nezaželjenih dodatnih elektro tehničnih elementov, ki služijo za prisluškovanje ali motenje signala. Napetost telefonskega kabla se izmeri s posebnim merilnikom.

Nadalje je potrebno prepoznati naprave, ki služijo za prisluškovanje. Za ta del uporabljamo dve vrsti opreme; 1. merilnik avdio signala (»biper«). Vsak del  prostora mora biti individualno pregledan; 2. »broad band« prejemnik ali bilo kateri drugi prejemnik s katerim je možno v praksi preveriti elektromagnetno polje, ki ga »nadzorovalci« uporabljajo za prisluškovanje. Poslužujemo se tudi televizijskega sprejemnika (PC) s katerim se prekontrolira UHF in VHF frekvence.                              

 

Slika 4: Danes je mogoče na tržišču dobiti veliko različnih tipov naprav za odkrivanje  prisluškovalnih naprav

Jakost signala se razlikuje glede na naprave. Kadar odkrijete signal morate odrediti njegovo jakost in pozicijo. Na tej stopnji se konča »POTRDITEV«. Vsak pregled je potrebno opraviti tudi fizično in ne samo s pomočjo naprav. Ne glede na to kaj trgovci opreme obljubljajo, vzamemo v vednost, da niso vse naprave enako zanesljive.

 

Slika 5: Naprava za motenje signala (jammer)

Naslednja faza elektronskega pregleda je LOCIRANJE. To se izvaja z napravo, ki ji rečemo kar »Larsen«. Z njo merimo akustično ozadje. Akustično ozadje je tisto kar slišimo, ko postavimo mikrofon preblizu zvočnika, pa začne oddajati »moteč avdio signal«. V primeru, ko oddajnik ni aktiviran, ga »Larsen« ne bo odkril. To se lahko zgodi, v kolikor so nadzorovalci-nasprotniki izključili napravo (najljubša metoda v FBI-ju) ali pa zato, ker so bile kupljene poceni – slabo kakovostne baterije (Britancem se je to pogostokrat dogajalo).

Za oddajnike, ki ne oddajajo signala moramo uporabiti napravo, ki se ji v žargonu reče »METLA« (BROOM), drugače je pa to »Non-Linear Junction Detector« (NLJD). To napravo je razvil IBA-in in ECS inštruktor Charles Bovill. S to napravo se odkriva aktivne ali neaktivne oddajnike. Slabost te naprave je ta, da zazna televizorje, elektronske ure, mikrovalovne pečice in vse ostalo, kar vsebuje elektronske komponente, zato je smiselno, da se takšne naprave odstrani iz prostora. »BROOM« običajno uporabljamo v kombinaciji z »Larsenom«.                                                        Slika 6: Naprava za elektronski pregled

Obe napravi lahko uporabljamo tudi za pregled telefonske napeljave, vendar pa za telefonske linije je priporočen tako imenovan »Time Domain Reflectomer« (TDR). Naprava skozi telefonske žice zazna ali je napeljava legalna ali nelegalna. Ta tip pregleda je osnova CIA-jinih pregledov za zagotavljanje varnih telefonskih linij ameriškim diplomatom.

Nevtraliziranje

Zadnja faza elektronskega proti-nadzora je NEVTRALIZIRANJE. Možne so tri opcije: odstranitev naprave za prisluškovanje, uničenje naprave ali pa se napravo uporabi za dajanje »nadzorovalcem« napačne informacije (dezinformiranje).

Pomembno pri odkritju naprav za prisluškovanje je, da se izpelje vse tri faze za vsako posamezno napravo in da se  postopek ponavlja, dokler ni prostor v celoti pregledan. Razumljivo je, da je v prostoru lahko nameščenih več naprav za prisluškovanje ali video nadzor.

 Vir: gradivo IBA HQ

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.