Improvizirane eksplozivne naprave 2. del

0

Vloga telesnega stražarja

Kadar obstaja že samo sum ali v primeru odkritja eksplozivnih naprav je potrebno:

–          potrditi sum odkritja IED ( improvizirane eksplozivne naprave)

–          evakuacija  vseh oseb iz prostora ali zgradbe ( iz okolja)

–          zavarovati kraj oziroma preprečiti dostop osebam na kraj

–          poklicati policijo ali oddelek za proti-bombno zaščito (pirotehniki)

–          kontrolirati situacijo do prihoda policije

Kako opraviti pregled in ne aktivirati morebitne eksplozivne naprave? Razni strokovnjaki so trdili, da lahko izdelajo takšno eksplozivno napravo, ki je ne bo našel nobeden telesni stražar. V primeru najdbe se IED naprava aktivira in ob eksploziji ubije najditelja.

Kako opraviti pregled in ne aktivirati morebitne eksplozivne naprave? Razni strokovnjaki so trdili, da lahko izdelajo takšno eksplozivno napravo, ki je ne bo našel nobeden telesni stražar. V primeru najdbe se IED naprava aktivira in ob eksploziji ubije najditelja.

Cilj terorista ni ubiti telesnega stražarja ampak varovano osebo!

Mi moramo varovani osebi preprečiti prihod v morebitno nevarno območje. V primeru, da napadalec ubije telesnega stražarja, ki opravlja proti bombni pregled, si s tem nakoplje dodatno delo. Prišla bo policija, ki bo iskala povzročitelja , število telesnih stražarjev se bo povečalo, varovana oseba se bo skrila, splošen alarm –zaradi česa? Napadalec s tem ne pridobi ničesar.

Ocenjevanje nevarnosti

Zelo pomembno je, da ocenimo področje nevarnosti. Vrsta IED naprave pokaže namen in sposobnosti terorista. Na dnu lestvice je požig z uporabo bencina. Potem so tu manjše eksplozije ter večje oziroma močnejše eksplozije.  Požig se uporablja za poškodovanje lastnin, eksplozije pa načeloma za poškodovanje oseb.

Bombe se v večini primerov namešča v domovih ali pisarnah. Zelo pogosto se jih pošilja v obliki daril ali paketov. Najboljša preventiva, za tako poslane bombe, je pregled stvari in živil ob dostavi.

Sledijo »poštne bombe«, ki se jih dostavlja kot pisma ali pakete. Takšne pošiljke se vse skenira – pregleda preden se le-te dostavi varovani osebi. Na trgu je mogoče dobiti pisarniško rentgensko opremo. Pri pregledu pošiljk smo pozorni predvsem na:

– VELIKOST – nepravilna oblika ali pretežka pošiljka

– OBLIKA – izstopajo žice ali folija

–  POŠILJATELJ –  ni naslova , hitra dostava ali prihod pošiljke iz tujine

–  SELEKTIVNOST – pošiljka naslovljena izključno na prejemnika z zaupno noto

–  ČRKOVANJE – nekatere besede so napačno napisane ali z slabim rokopisom ali  natipkano na »slabem« pisalnem stroju

–  PEČAT – neobičajen pečat za poštne pošiljke

– MADEŽI – madeži od olja ali podobno

–  VONJ – neobičajen vonj po marcipanu ali amonijaku

IED naprave za vozila

IED naprave namenjena vozilom razvrščamo v dve kategoriji;

–  na tiste, ki se jih postavlja v ali na vozilo ter v bližino vozila

–  na tiste, ki se jih postavlja na poti ciljnega vozila

Obstajajo tudi mine, ki se jih nastavlja na mostove, v predore, odvode ali v cevi. Poleg takšnih min obstajajo  še na primer mine, preko katerih je potrebno zapeljati, da se jih aktivira.

Obstajajo tudi razne granate, ročne ali tip granat, ki se jih izstreli s puško ali minometalca. Ta tip orožja  je značilen za vojaško uporabo , vendar se ga poslužujejo tudi teroristi.

Protiukrepi za IED naprave

Požig: klasični gasilski ukrepi z uporabo rednih vzdrževanih gasilnih aparatov ali zunanjih gasilnih aparatov, neprebojna stekla proti uporabi »molotovk«.

Manjše eksplozije in večje/močnejše eksplozije se preprečuje z kontroliranim pristopom in pregledom prostorov.

IED naprave, ki se jih namešča v/na ali bližino vozila se išče pri pregledu vozila potem , ko smo  kontrolirano pristopili  k vozilu.

IED naprave, ki se jih postavlja vzdolž predvidene poti , po kateri naj bi se vozila varovana oseba se odkriva s pomočjo predhodnice, ki vozi pred vozilom varovane osebe.

Izstreljenim granatam se je možno izogniti z premišljeno izbiro poti in hitrim prehodom.

Pregled prostora

Eden največjih problemov je dejstvo, da telesni stražarji niso usposobljeni za kvalitetno pregledovanje prostorov. Zanašajo se na angažiranje tima, zadolženega za pregled iz rodov vojske, kateri se na žalost učijo na preteklih napakah. V boju proti teroristom se ne držijo prvega pravila, ki pravi, da je potrebno razmišljati kot terorist in se raje držijo postopka po pravilniku.

Priročniki nam  razlagajo postopke , ki temeljijo na dosedanjih izkušnjah. Ne pripravljajo vas za tisto, kar je mogoče ampak za tisto, kar je verjetno. To pomeni, da ste se sposobni  zoperstaviti »včerajšnjim izkušnjam« in niste pripravljeni na današnje.

IBA uporablja dva pristopa glede pregleda prostorov. Eden prihaja od ameriške tajne službe, drugi način pa prihaja od evropskih specialnih enot.

Za pregled prostora ali vozila potrebujete za ta namen potrebno opremo. To vključuje prenosne lestve, dodatno osvetlitev (npr.vodoodporne svetilke z močno svetilnostjo), ter nekaj zrcal različnih velikosti. Pomemno je, da imamo tudi priročna orodja za demontažo in ponovno sestavljenje različnih delov, ki se nahajajo v prostoru ali vozilu.

Orodje mora biti izolacijsko neprevodno in razmagneteno. Silikon in oznake za markiranje se uporablja za označevanje pregledanih delov prostora. Potrebuje se tudi razne krede, flomastre, lepilni trak, trak, kavelj ter tester napetosti ( za elektični tok).

Omenjeno opremo je možno nabaviti v vsaki dobro založeni specializirani trgovini. Manj kakovostno opremo boste našli lahko tudi v lokalni trgovini, vendar bi se to izkazalo za drago napako.

Ko se opremite lahko pričnete z delom, vendar ne sami. Za pravilen pregled prostora je potrebno 2 do 4 oseb.

Ameriška metoda

Pravila so naslednja:

1. Vstopite v izbran prostor, postojte, opazujte, poslušajte, vonjajte.

2. Vrstni red pregleda sobe razdelite po višini sobe (glede na višino osebe) : a) od tal do boka, b) od boka do brade , c) od brade do stropa in d) umetni strop (v kolikor obstaja spuščen /montiran strop).

3. Vsak odsek se razdeli na dva dela in vsak del pregledata po dve osebi. Začnite pri zidovih, nato pa skupaj zaključite s pregledom na sredini prostora.

Evropska metoda

Evropska metoda je podobna, vendar z drugačnim vrstnim redom:

1.      stropovi

2.      zidovi

3.      tla

4.      pohištvo

5.      predmeti

6.      inštalacije (voda, električna inšt., plin)

IED naprave ne iščemo samo na fizičen način, ampak tudi s pomočjo elektronskih naprav.

Po pregledu je potrebno prostor zavarovati, boljša je prisotnost osebe na samem kraju, kot pa, da se zaklene prostor in se ga posredno nadzoruje. Potrebno je pregledati tudi vsa okna in po možnosti vse sosednje prostore ter prostore nad in pod  našim izbranim prostorom.

Uporaba psov za pregled prostorov  ne daje dovolj garancije, da ni IED naprav na kraju. Teroristi lahko IED napravo vakumirajo v neprodušno zaščito in s tem preslepijo pse oziroma preprečijo širjenje določenega vonja.

To velja tudi za nekaj vrst komercialnih proizvodov s pomočjo katerih se zazna določen vonj. Te naprave občutijo povišeno raven nitratov, amonijaka in drugih kemikalij v zraku. Pri uporabi takšnih naprav se delajo napake. Na primer; ne morete stati na sredini prostora in  pri odprtem oknu čakati, da bo naprava reagirala.

Različne ameriške agencije so razvijale napredne tehnologije pregledovanja, vključujoč tudi rentgenske žarke  od časa, ko se je zgodil napad v katerem je bila IED naprava skrita v italijanskem porcelanu. Tudi takšne naprave ne predstavljajo absolutno garancijo.

Zapomnite si: elektronska oprema nadgrajuje fizičen pregled in ga ne zamenjuje!

Pregled vozila

Kadar se pregledujejo posebna vozila, kot je na primer jadralno letalo, je za to potrebna prisotnost »specifičnega inženirja«. Pri pregledu plovila zahtevajte tudi potapljača, za pregled plovila pod vodno gladino.

Pri pregledu vozila morata biti vedno prisotna dva telesna stražarja, kot da bi kontrolirala eden drugega, da je delo temeljito opravljeno. Več od dveh ne sme biti, da v primeru aktivacije IED naprave, po nepotrebnem ne izgubimo več telesnih stražarjev!

Po končanem pregledu vozila se le-tega tudi zavaruje in nadzoruje. To zahteva posebnega voznika in telesnega stražarja v eni osebi, ki ostaja vedno pri vozilu. Ne morete biti istočasno na dveh mestih. Telesni stražar- voznik poskrbi samo za vozilo, medtem, ko  varovano osebo spremlja drugi telesni stražar.

Pregled vozila po IBA metodi

Pregled je razdeljen na zunanji in notranji pregled. Predhodno je vozilo bilo preko noči zaklenjeno v zaprti varovani garaži. Iz vozila morajo biti odstranjeni vsi prenosljivi predmeti, kot so razna dokumentacija, avto karta, cd-ji, oprema za prvo pomoč,….

Potrebno je samo 5 do 10 minut, da se te predmete vrne na mesto. V nasprotnem primeru bomo za pregled, v kolikor so razni predmeti v vozilu, porabili tudi uro časa več.

Vozilo mora biti pregledano z obeh strani. Vsi predalčki morajo biti odprti. Prednja kolesa morajo biti obrnjena do konca v eno smer, da je viden prostor za kolesi. Akumulator mora biti odstranjen iz vozila, da se vidi, če je kakšna dodatna žica ali drug sumljiv predmet priključen na napetost vozila.

Pregled vozila morata opraviti dve osebi.

Zunanji pregled

1.      Pristopite k vozilu

2.      Gibajte se okrog vozila (poglejte skozi stekla in v rezervoar)

3.      Poglejte pod vozilo ( izpušna cev, pod motorjem, osovine,…)

Notranji pregled

1.      Prednji del notranjosti (okrog voznikovega in sovoznikovega sedeža, predali,..)

2.      Motor (akumulator, žice, klima, luči,…)

3.      Prtljažnik (zadnje luči, notranjost obloge,…)

Vrata morajo odpirati obe osebi, ena oseba vrata počasi in postopoma odpira, druga oseba pa pozorno pregleduje morebitne posebnosti na vratih, začenši pri robovih. Vrata se pregleda tudi s pomočjo endoskopa in detektorja vonjav.

Če gre za konvoj, je potrebno pregledati vsa vozila in ne samo vozilo s katerim bo potovala varovana oseba. V primeru eksplozije spremnega vozila pomeni to zmanjšanje zaščite za varovano osebo.

Prav tako se iščejo tudi znaki sabotaže, kar se na primer utegne zgoditi, v kolikor eden od članov vašega tima sumi na prisotnost IED naprave v vozilu in zahteva prevoz varovane osebe z drugim vozilom.

Tako so sedaj vozila pregledana glede mehaničnih, električnih in kemijskih nevarnosti. Cel pregled vozila traja okrog uro časa, v kolikor ga opravljata dve osebi.

Za konec je potrebno poudariti, da ima pregled, ki ga opravljata telesna stražarja opozorilno značilnost tako za varovano osebo kot tudi za teroriste, ki zagotovo spremljajo navade varovane osebe in njihovih telesnih stražarjev. Ta tip opravila, iskanje IED naprav, bo po vsej verjetnosti odvrnil napadalca/e od namere nameščanja IED v vozilo.

Vir: Gradivo IBA HQ

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.