Varna šola v Mestni občini Ljubljana

0

Kriminal, nasilje in nemiri v šolah (pre)počasi postajajo nacionalno in družbeno vprašanje. Varnost je ena izmed osnovnih človekovih potreb in pogoj za čustven in socialni razvoj mladega človeka. Vsi si želimo, da bi bile šole varen kraj, tako za naše otroke, kot za njihove učitelje. Varne šole pa se žal ne zgodijo kar tako, saj to področje potrebuje celovit in sistematičen pristop. Z ustrezno varnostno politiko, s predpisanimi postopki in dobro prakso, zmanjšujemo varnostna tveganja ter gradimo skrbno, urejeno in varno šolo.

Šola je prostor, ki bi poleg kritične infrastrukture države moral biti prostor posebnega družbenega pomena. Zakaj? Zato, ker so otroci naše največje bogastvo in ker velik del svojega časa preživijo v njej. Zagotavljanje varnega učnega okolja otrokom, je ena izmed njihovih temeljnih pravic. Seveda ne smemo pozabiti na učitelje in ostale zaposlene, ki za uspešno izvajanje izobraževalnega procesa ter učinkovitega prenosa znanja otrokom, potrebujejo varno delovno okolje. Pri tem gre za celovit pristop, ki odvrača in preprečuje vsa tveganja, ki ogrožajo varnost v šolah in šolskem okolišu.

Ko govorimo o varni šoli, mislimo na celovit pristop k zagotavljanju varnosti v šolah. Sistem se začne graditi na nivoju države in njeni nacionalni strategiji in se na operativnem nivoju izvaja preko različnih subjektov javnega (policija, lokalne skupnosti, socialne službe ipd.) in zasebnega prava (zasebno varovanje ipd.). Na nivoju šole je ključnega pomena sodelovanje in podpora vseh zaposlenih na šoli, učencev ter ostalih, ki so kakorkoli povezani z delovanjem šole (starši, razna društva ipd.)

IVKO knjiga

DONIRAJ 25,00 EUR ZA IZVEDBO PROJEKTA IN V ZAHVALO PREJMEŠ KNJIGO STOP NASILJU! PRAVA IZBIRA

 IVK – Inštitut za varnostno kulturo, Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana,

TRR št.: SI56 1010 0005 2798 453

K sodelovanju vabimo osnovne šole v Mestni občini Ljubljana. Sodelovanje v projektu je za šole brezplačno. Za več informacij pišite na: info@institut-ivk.si

V prvem delu projekta bo potekalo zbiranje podatkov in informacij o varnostni problematiki ter njihova obdelava, v drugem delu pa strokovna preučitev zbranih podatkov za naziv varna šola.

Projekt se bo predvidoma izvajal 12 mesecev in sicer od septembra 2015 do avgusta 2016. Informacije o projektu bodo dostopne na spletni strani IVK Inštituta za varnostno kulturo, www.institut-ivk.si in na portalu Varensvet.si, www.varensvet.si

Več o projektih: http://www.varensvet.si/varnost-otrok-in-mladostnikov/

 

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.