Svit Jan Mavsar, inštruktor Krav Maga Global

0

Si študent Obramboslovja na Fakulteti za družbene vede. Ali nam lahko poveš, zakaj si se odločil za tovrstni študij? 

Za študij Obramboslovja sem se odločil predvsem zato, ker me že od nekdaj zanima področje varnosti. Po mojem mnenju od vseh programov na Univerzi v Ljubljani ravno smer Obramboslovje, poleg Fakultete za varnostne vede najbolje pokriva varnostno področje. Poleg tega je način študija tak, da se predvsem v višjih letnikih lahko ob študiju ukvarjaš tudi z drugimi interesnimi dejavnostmi, v mojem primeru je to Krav Maga, ki pa je povezan in se prepleta tudi z obliko študija.

Svit 3

Foto: osebni arhiv

V zadnjih letih se torej aktivno ukvarjaš s samoobrambo KRAV MAGA. Na Slovaškem si opravil mednarodno usposabljanje za inštruktorja civilistov. Ali nam lahko kaj več poveš o tovrstnem usposabljanju? 

Res je, v letu 2015 sem uspešno zaključil usposabljanje za inštruktorja Krav Maga Global na Slovaškem. Da se lahko udeležiš usposabljanja moraš izpolniti več pogojev. Prvi je vsekakor ta, da nimaš kriminalne preteklosti. Prošnji za usposabljanje in življenjepisu je potrebno priložiti potrdilo o nekaznovanosti. Drugi pogoj je da Krav Mago intenzivno in uspešno treniraš vsaj dve leti, dosežeš zahtevane nivoje ter se udeležuješ dodatnih potrebnih usposabljanj v obliki raznih campov in seminarjev. Tretji pogoj je potrditev direktorja KMG Slovenija (Matjaž Petan). Zaradi kredibilnosti pri potrjevanju inštruktorjev sem se v mojem primeru predhodno udeležil inštruktorskega treninga v Budimpešti, kjer so mojo pripravljenost za opravljanje izpita za inštruktorja potrdili tudi Madžarski inštruktorji. Izrael je tako na moje veliko veselje odobril mojo prošnjo in tako sem se odpravil v Bratislavo na usposabljanje, katerega se mora udeležiti vsak inštruktor krav maga Global, ki traja približno en mesec (180 ur). Tekom celotnega usposabljanja vrhunski inštruktorji Krav Maga Global, po večini bivši pripadniki Izraelskih specialnih enot testirajo meje psiho-fizične pripravljenosti in znanja Krav Mage.

Pri tem skozi opravljeno intenzivno usposabljanje pridobiš ogromno znanja in veščin, ki jih potrebuješ, da lahko prenašaš znanje na svoje učence. Usposabljanje se konča z zaključnim izpitom, ki je sestavljen iz dveh delov, in prvi del je najpomembnejši. Tam se preverja sposobnost učenja drugih. Poteka tako, da moraš pripraviti načrt treninga  po katerem učiš ostale kandidate, medtem ko te inštruktor ocenjuje. Pri ocenjevanju se osredotoči na  poznavanje tehnike, gibanje po prostoru, barvo glasu, kakovost sestavljenega programa ipd. Tu naj omenim dejstvo, zaradi katerega veliko kandidatov ne opravi izpita in to je, da dober borec ni nujno tudi dober učitelj. Lahko si eden izmed najboljših borcev vendar, če ne znaš znanja uspešno prenesti na učence, ne moreš postati inštruktor, vsaj v organizaciji KMG to ni mogoče. Drugi del izpita traja približno 8-10 ur, kjer se testira poznavanje vseh potrebnih tehnik ter fizične pripravljenosti kandidata. Za uspešno opravljen izpit moraš biti vsaj 85 % uspešen pri izvedbi tehnik. Izpit sem uspešno opravil in to je zame uspeh na katerega sem ponosen. Je šele začetek moje poti v Krav Maga Global, saj je znanje potrebno konstantno nadgrajevati, saj pri samoobrambi in samozaščiti ni prostora za napake.

Zakaj izbrati Krav Maga Global?

Ker je vodilna organizacija, ki poučuje Krav Mago na svetu. Krav Maga je praktičen in taktičen sistem, ki uči, kako v prvi meri preprečiti, se spopasti in prevladati v vseh vrstah nasilja in napadov. Izobražuje na področju samoobrambe, samozaščite, borilnih in borbenih veščin, kot tudi sposobnosti za obrambo drugih na edinstven in celovit način.

Del nje so najboljši inštruktorji, ki se ves čas izobražujejo, izpopolnjujejo in na ta način nadgrajujejo svoja znanja. Standardi poučevanja so na najvišji možni ravni, saj se konstantno ter sproti preverjajo v obliki izpitov ter usposabljanj. Vadeči lahko trenira po celem svetu, saj so principi ter merila v organizaciji povsod enaki. Primer, če greste na dopust ali poslovno v katero koli od devetdesetih držav po svetu, kjer deluje KMG lahko tam, če ste član KMG brezplačno trenirate tekom vašega bivanja v državi. Bistvo pa je, da so podatki, ki sem jih naštel preverljivi, vsak posameznik se lahko na spletu pozanima ter preveri katera organizacija je največja ter kdo največ izobražuje, tako varnostni, kot civilni sektor.

Si tudi član Slovenskega združenja za varen svet in sicer Sekcije mladih za varnost. Kako pomembno se ti zdi, da se mladi, bodoči kadri na področju varnosti, varovanja in zaščite, povezujete v tovrstnem združenju?

Povezovanje in sodelovanje je izjemnega pomena, saj se na ta način bodoči vodilni ljudje s področja varnosti, zbirajo, pogovarjajo, izmenjujejo izkušnje ter sodelujejo na skupnih projektih že v študentskih letih. Spodbudno je videti mlade, ki se zavedajo, da obiskovanje predavanj in sedenje v knjižnici ni dovolj, da si ustvariš uspešno prihodnost. V današnjih časih je potrebno čim prej priti do spoznanja, da se je potrebno že med študijem angažirati ter sodelovati na področju, ki nas zanima. Ta način določene loči od mase ljudi, ki enostavno le obiskuje predavanja in verjamejo, da bodo po končanem izobraževanju z lahkoto našli delo iz svojega področja študija. V praksi pa se kaže ravno obratno in sicer, da se študentje, ki so aktivni v posameznih organizacijah že med študijem veliko hitreje in lažje zaposlijo. Na žalost opažam da je med mladimi veliko apatije in ne pripravljenosti delovanja iz ustaljenih okvirov izobraževalnega sistema. Veliko jih tako ne razume, da je potrebno investirati vase v obliki članstev v združenjih, projektov, seminarjev, treningov, licenc na čim širšem področju, kar nam bo pri nadaljnjem delu v veliko pomoč. Če sami ne investirate in verjamete vase, kdo potem bo?

Svit 1

Foto: osebni arhiv

Za delovanje na področju lokalne/civilne varnosti, te zanima področje usposabljanja civilistov. Ali je samoobramba KRAV MAGA primerna za usposabljanje civilistov (občanov) in kako hitro je mogoče pridobiti tovrstne veščine za osebno varnost?

Seveda, če je kaj primerno za usposabljanje civilistov je to Krav Maga. Hitro učljiv sistem, ki temelji na učinkovitosti in uporabnosti. Pomemben del hitrega učenja je to, da temelji na naravnih odzivih človeka na določeno grožnjo. Te reflekse samo nadgradimo v tehniko. Hitrost učenja je seveda odvisna od vsakega posameznika, ter njegovega truda vloženega v trening. Moja ocena je, da v enem do dveh let rednih treningov pridobiš znanje, ki bistveno pripomore k razrešitvi spopada, konflikta v tvojo korist. Že po prvih treningih pa pridobiš popolnoma nov pogled na osebno varnost, gibanje po prostoru ter izogibanju konfliktnim situacijam.

Svit 2

Foto: osebni arhiv

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost in kje bi želel razvijati svojo poklicno pot?

Vsekakor bom nadaljeval svojo pot kot Krav Maga Inštruktor, prizadevam si in si bom tudi v prihodnje k širitvi sistema Krav Maga v Sloveniji tako v civilnem,  kot v varnostnem sektorju.  Predvsem se bom nadalje izobraževal in pridobival potrebna znanja in dodatna izobraževanja za učenje otrok in žensk, saj v zadnjem času le ti postajajo ranljiva skupina, ki bi jim pridobljene veščine Krav Maga služile pri pridobivanju samozavesti in obrambe v primeru morebitnih napadov. V tujini se ponekod ta način samoobrambe uveljavlja že kot reden predmet  v osnovnih šolah. Vsekakor pa je moj prvenstven cilj zaključiti študij Obramboslovja in politologije, saj želim tudi v bodoče kompetentno delati na raznovrstnih projektih v povezavi z varnostjo.

Andrej Kovačič                            E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.