Sistemi in komponente celovite samoobrambe in samozaščite za preživetje v nasilnih situacijah

0

Mag. Marko Potokar, predsednik sveta in Andrej Kovačič, direktor IVK Inštituta za varnostno kulturo, sta se dne 21.9.2014 v Zagrebu, udeležila mednarodnega usposabljanja, Sistemi in komponente celovite samoobrambe in samozaščite za preživetje v nasilnih situacijah.  Usposabljanje je temeljilo na teoretičnem in praktičnem delu. Glede na statistiko se 80 % nasilnih napadov zgodi v primerih, ki vključujejo dva ali več napadalcev. Zelo pomembni vidiki samozaščite zato temeljijo na preventivi, ki vključuje celovito opazovanje in prepoznavanje morebitnih napadalcev ter izogibanje nasilnim situacijam. Ko pa se znajdemo v neizbežnih, konfliktnih situacijah, pa je potrebno hitro odreagirati ter poiskati možne izhode za ”preživetje”. Usposabljanje je tako temeljilo na zaščititi sebe in bližnjih, s katerimi bi se morebiti znašli v nasilnih situacijah (pri varovanju oseb in premoženja, družinskimi člani, sodelavci, ipd). Izpostavljene so bile različne komponente, ki se pojavijo v nasilnih situacijah in sicer, verbalne žalitve, neverbalno ustrahovanje, strah, bolečine, zmedenost in izčrpanost.

Usposabljanje je vodil Branimir Tudjan (rojen na Hrvaškem), mednarodno priznani strokovnjak za varnost, nekdanji pripadnik nizozemske policije in strokovnjak za delovanje terorističnih skupin, ki usposablja pripadnike policije, vojske, varnostnike in civiliste na Nizozemskem in drugod po svetu. Usposabljal se je pri različnih policijah po vsem svetu, kot je NYPD, ESDP, izraelska nacionalna policija, francoski GIGN itd. Sodeloval je tudi z različnimi izraelskimi zasebno-varnostnimi službami.

Kot je dejal priznani strokovnjak za varnost, ti lahko samo eden dogodek z elementi fizičnega nasilja, v katerem ne bi ustrezno odreagirali, spremeni življenje ali ”ga vzame za vedno”.

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.