Vloga staršev pri zmanjševanju vrstniškega nasilja

0

IVK Inštitut za varnostno kulturo je na osnovni šoli Miško Krajnec v Ljubljani, dne 17.4.2014 za starše organiziral predavanje na temo Vloga staršev pri zmanjševanju vrstniškega nasilja. Predavanja, ki ga je izvedla psihologinja, Tina Jeromen, sta se udeležila tudi ravnateljica osnovne šole Miško Kranjec, gospa Irena Rozman in direktor IVK Inštituta za varnostno kulturo, Andrej Kovačič.

Življenje in svet danes pred starše in otroke postavljata drugačne izzive, zahteve in priložnosti. Pri zmanjševanju nasilja imamo starši in drugi odrasli zelo pomembno vlogo. Z izpopolnjevanjem lastnih komunikacijskih veščin in brezpogojnim sprejemanjem otroka ter njegovih čustev, moramo v prvi vrsti starši otroka naučiti, kako prepoznati in izražati lastna čustva, potrebe in želje, ne da bi pri tem prizadeli druge ali sebe. Uporaba nasilja otroka uči napačnih vzorcev reševanja težav. Otroci potrebujejo jasne meje, občutek varnosti in odločne starše. Odrasli lahko to dosežemo s komunikacijo z otrokom, ki temelji predvsem na spoštljivem vedenju do otrokove osebnosti, na jasnih sporočilih, odločnosti in samoobvladovanju čustev in lastnih neprimernih impulzov.

Pogosto se znajdemo v zadregi, kako ravnati, ko otrok spregovori z nami o nasilju, ki ga doživlja v svoji družini ali med vrstniki. Pomembno je, da se odzovemo umirjeno in okrepimo otrokovo zaupanje vase in v nas. Pomembno je, da otroku verjamemo, ga ne zaslišujemo, ne postavljamo podvprašanj, ki izražajo dvome. Poudarimo, da za nasilje ni kriv on, pohvalimo ga, da je o svoji izkušnji nasilja spregovoril. Za to je potrebno veliko poguma. Otroku povemo, kako bomo ukrepali in mu razložimo, zakaj je pomembno ukrepanje. Pri tem mu ne obljubljamo stvari, ki jih ne bomo mogli narediti. Ko otrok spregovori o nasilju ali ko na to posumimo, je naša zakonska dolžnost, da o tem seznanimo pristojni center za socialno delo, policijo ali tožilstvo. Le tako bomo lahko pripomogli, da bo nasilja manj. Vsem udeležencem se zahvaljujemo za zelo dobro udeležbo in za izmenjavo svojih mnenj.

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.