Patricija Bukovinski, Sekcija mladih za varnost, SZVS

0

Si karateistka oziroma mojstrica karateja. Tvoji dosežki so zelo spodbudni. Prosim, povej nam nekaj več o svojem delovanju na tem področju.

Tako je. Imam črni pas v karateju, stopnje 1. dan. Bila sem članica slovenske reprezentance. Udeleževala sem se številnih karate turnirjev, tako domačih kot mednarodnih ter seveda državnih prvenstev. Kot kata team nam je uspelo nastopiti na Evropskem prvenstvu v Novem Sadu, Srbiji, leta 2011 in osvojiti 7. mesto. Imam pa številne medalje tako iz slovenskih kot tujih tekmovanj.

Kaj vse si s treniranjem karateja pridobila (sposobnosti, vrline)? Katere so prednosti poznavanja oziroma obvladanja borilne veščine?

S karatejem sem se naučila predvsem discipline, spoštovanja, vztrajnosti, koncentracije in predanosti, predanost treningom oziroma delu. Kot vemo nekaj malega je talent, vse ostalo je trdo delo. Sposobnosti, ki ti jih da karate so predvsem blokade in udarci. Seveda vse to zahteva ustrezno fizično in psihično pripravljenost karateista, ki pa jo posameznik pridobi med procesom treninga. Prednosti obvladanja borilnih veščin so predvsem večja samozavest, poznavanje tehnik obrambe in napada. Nenazadnje borilne veščine pozitivno vplivajo na stanje človekovega duha.

Patricija Bukovinski

Foto: osebni arhiv

Katera področja varnosti te najbolj zanimajo in zakaj?

Najbolj me zanima področje nacionalne varnosti in v njenem sklopu policija. Nacionalna varnost je tista varnost, ki bo oz. je oz. bi morala biti ob kakršnihkoli razmerah, predvsem izrednih razmerah, na prvem mestu in je kot takšna potrebna vsakršne pozornosti in ustreznih resursov. Prav tako me zanima lokalna varnost, v sklopu nje varnost mest ter prometna varnost. Vemo, da je Slovenija zelo tranzitna država in se sooča z različnimi težavami, s katerimi se bomo tudi v prihodnosti morali soočiti. Zanima pa me tudi področje varnosti v organizacijah.

Kaj te je najbolj pritegnilo pri Slovenskem združenju za varen svet, da si se odločila postati članica? Je delovanje Združenja doseglo tvoja pričakovanja?

Priložnost za mlade. Seveda vsaka stvar se zdi na začetku negotova in tvegana. Jaz ravno v tem vidim priložnost. Izobraževanja, srečanja, objavljanje člankov na naši spletni strani, obiski raznih ustanov, možnosti srečanja s potencialnimi delodajalci, itd. Vse našteto mi daje še večjo motivacijo za delo na tem področju študija in pozitiven pogled na prihodnost, ki pa mladim večinoma primanjkuje. Združenje je v času svojega delovanja do sedaj izpolnilo moja pričakovanja, da. Upam da bo tudi v prihodnje tako.

Kje se vidiš ob koncu študija?

Ob koncu študija se vidim nekje na področju nacionalne varnosti ali lokalne varnosti, mogoče tudi v kakšni organizaciji. Bomo videli, kje se bo ponudila priložnost.

Pripravila: Nina Gorše                    E: nina.gorse@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.