Manja Jerala, učenka OŠ Valentina Vodnika Ljubljana, zmagovalka 1. IVK natečaja: MOJA ŠOLA – VARNA ŠOLA

0

Si učenka OŠ Valentina Vodnika Ljubljana, in zmagovalka 1. IVK natečaja: MOJA ŠOLA – VARNA ŠOLA: Ivko išče prijatelje in varne zgodbe, v kategoriji naj zgodba, ki ga je organiziral IVK Inštitut za varnostno kulturo v letu 2015. Zaključna prireditev, katere so se udeležili številni gosti, med drugimi tudi varuhinja človekovih pravic, gospa Vlasta Nussdorfer, je potekala na vaši šoli. Ali nam lahko opišeš občutke, ki si jih doživljala ob razglasitvi rezultatov in prejemu nagrade?

Bila sem zelo vesela in ponosna na svoje delo, saj takega uspeha nisem pričakovala.

Na prireditvi je bila brezplačno razdeljena tudi knjiga za otroke, ki nosi naslov tvoje zmagovalne zgodbe STOP NASILJU!-prava izbira. Ali nam lahko zaupaš, kako je pravzaprav nastala tvoja zgodba, ki jo je komisija izbrala za zmagovalno?

Med razredno uro nam je učiteljica razdelila liste in nam zadala nalogo. Nekaj časa sploh nisem vedela kaj naj napišem, za tem pa sem uporabila prvo idejo, ki mi je prišla na misel. Želela sem namreč pisati o nečem vsakdanjem z veselim koncem in mislim, da sem to kar dobro predstavila.

Kako si kot osnovnošolka predstavljaš varno šolsko okolje?

Predvsem bi se vsi morali počutiti enakovredno, neizobčeno ali podcenjevano. Brez strahu bi morali hoditi po šoli in vsak bi moral imeti nekoga, ki bi mu lahko zaupal, saj tako veliko stvari ostaja neizrečenih.

 Kje je tvoj varni svet, oziroma kateri je tisti kraj, kjer se počutiš najbolj varno?

Nimam prav določenega varnega kraja… Varno se počutim takrat, ko sem z ljudmi, ki jih dobro poznam in jih imam rada (prijatelji, sorodniki…)

V primeru, da bi lahko vplivala na razmere in imela možnost na spremembe v svetu, kaj je tisto, kar bi prvo naredila?

Tako kot v šoli bi si tudi v svetu morali biti bolj enakovredni. Države ne bi smeli soditi po velikosti, premoženju ali številu prebivalcev, temveč po lepotah, ki jih skrivajo. Prišel je čas, ko bi morali odvreči orožje in večino stvari rešiti brez konfliktov, države bi morale bolj sodelovati in si v stiskah pomagati.

Andrej Kovačič                                    E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.