Dalibor Debartoli, direktor v družbi IBS Varovanje (International Bodyguard service)

0

Svojo poklicno pot ste začeli v policiji in jo zapustili leta 2007, ko ste bili stari 33 let. Kaj vas je pravzaprav pripeljalo do tega, da ste se odločili zapustiti policijske vrste?

IBS je bil ustanovljen leta 2003, do leta 2007 oziroma do začetka 2008 smo ga vodili in strategijo razvoja usmerjali samo z nasveti, priporočili ter usposabljanji zaposlenih. Konec leta 2007 je vse skupaj preraslo okvirje »hobija« zato se je nekdo izmed ustanoviteljev moral aktivno vključiti v vodenje podjetja. Kocka je padla name.

IBS 3

Foto: IBS arhiv

Že vrsto let se ukvarjate s področjem varovanja oseb in sicer ste med drugim imetnik IBA licence – telesni stražar. Kakšne veščine in osebne karakteristike mora po vašem mnenju imeti telesni stražar (bodyguard), da lahko profesionalno in učinkovito opravlja ta poklic?

Leta 2005 sem bil s strani ministra za notranje zadeve kot prvi, v uradnem listu imenovan za inštruktorja za izvajanje nacionalne poklicne kvalifikacije varnostnik telesni stražar. Sem tudi inštruktor za izvajanje usposabljanja za pridobitev angleške nacionalne licence Close Protection Operative. V takratnem UVZ GPU, pred izstopom iz Policije sem prav tako sodeloval pri usposabljanjih pripadnikov te enote, torej lahko rečem, da sem na tem področju aktiven že od leta 2001. V vsem tem času sem spoznal, da mora imeti telesni stražar nekaj nujnih osebnostnih lastnosti in sicer: discipliniranost, vztrajnost, čut za timsko delo, športnik s srcem, čast, marljivost, sposobnost improvizacije, za vsem skupaj pa mora stati inteligentna oseba.

IBS 1

Foto: IBS arhiv

Največ posla oziroma nalog opravite v tujini. Ali nam lahko poveste, kako se pripravljate na najbolj zahtevne naloge, ki jih opravljate na bolj nevarnih območjih?

Nismo odkrivali tople vode, povzeli smo NATO sistem, fantje in dekleta imajo dvakrat letno »NATO testiranja« ki pri nas poleg teka, sklec in dviga trupa zajemajo še samoobrambne veščine (tradicionalni ju-jitsu), rokovanje z strelnim orožjem in skupinski test – tako imenovani obremenitveni pohod. Imamo organizirana interna usposabljanja. Prav tako tudi, ker smo trening center izvajamo različna usposabljanja kot na primer NPK VTS, CP Level 3, FPOS-I, potapljaški tečaji, padalski tečaji, voditelj čolna, itd. Nekaterih tečajev se naši fantje udeležujejo obvezno, drugih bolj zaradi team buildinga. Največ pa mora vsak posameznik narediti sam, žal ni časa, da bi tudi osnovno kondicijo nabirali skupaj. Kar se tiče dela na rizičnih območjih, najprej opravimo ”survey”, nato načrtujemo varovanje, določimo ukrepe in se seveda tudi z dodatnimi specifičnimi usposabljanji prilagodimo posamezni nalogi.

IBS 2

Foto: IBS arhiv

Pri varovanju oseb ni popravnih izpitov. Kako izbirate ustrezen kader in po kolikem času je po vašem mnenju posameznik usposobljen in pripravljen za najbolj zahtevne naloge na področju varovanja oseb?

S pridobitvijo licence Pearson approved center smo začeli izvajati 17-dnevna usposabljanja za telesne stražarje po standardih SIA (UK). Pred tem smo rekrutirali tečajnike skozi 10-dnevne IBA tečaje za varnostnike telesne stražarje. Skozi te tečaje pridobivamo kandidate za naše vrste. Izkazalo se je kot odlično, prvo gre za tečaje, ki so trenutno najbolj iskani, tako ni težko nabrati kandidate in drugo, 17 dni je težko blefirati. Torej vsakega posameznega kandidata naši inštruktorji individualno ocenijo in podajo svoje mnenje o ustreznosti. Čeprav CP Level 3 program ne zajema taktičnega streljanja, smo mi v naše tečaje to brezplačno dodali, na tak način ocenimo tudi sposobnosti rokovanja posameznika s strelnim orožjem. Najboljšim tečajnikom ponudimo zaposlitev v naših vrstah.

Ali nam lahko zaupate, katera je bila do sedaj vaša najbolj zahtevna naloga pri varovanju katere osebe, ki vam je tudi predstavljala največji izziv?

Verjamemo, da najtežje in najbolj zahtevne naloge še ni bilo, še pride.

IBS 4

Foto: IBS arhiv

Ali ste pri varovanju kdaj doživeli napad na vašo varovano osebo, kjer je bilo uporabljeno strelno orožje?

Na srečo ne, v kolikor bi do tega prišlo, bi definitivno veljalo, da smo naredili napako v predpripravi varovanja, ki zajema 80% vseh ukrepov.

Andrej Kovačič                       E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.