Kaj lahko ženske naredite za svojo celovito osebno varnost?

0

Ob tem vprašanju se lahko sklicujete na srečo, ali pa naredite kaj v smeri izobraževanja in pridobivanja znanja za svojo celovito osebno varnost. Ko govorim o celoviti osebni varnosti, mislim tako na preventivo oz. na osebno varnost, kot na samoobrambo, kjer gre predvsem za fizično varnost. Skupek tovrstnega znanja in veščin vam zagotovo da dodatno samozavest v odnosih in v vašem življenju nasploh. V primeru, da tega občutka še ne poznate, vam ga toplo priporočam.

Žalostno je sicer dejstvo, da živimo v čedalje bolj nasilni družbi, kjer je prisoten strah pred nasiljem, kriminalom ipd. Zato postaja celovita osebna varnost pomembna za vsakogar, še posebej za ženske, ki ste pogosto tarča nasilnih moških.

Torej preventivno delovanje, da se nevarnim situacijam izognete je najboljša možna izbira. Če pa tukaj zamudite oz. so okoliščine drugačne, pa so seveda potrebne veščine samoobrambe, za kar je pa potrebno nekaj več aktivnosti. To pa vsekakor lahko pomaga, da pridete (ali pridemo) iz nasilne situacije zdravi oz. s čim manjšimi poškodbami/posledicami.

Tako obstajata vsaj dva vidika tveganj za vašo (ne)varnost. Torej, da vas bo napadel predator (neznanec) ali kdo, ki ga poznate ali vaš (nasilen) partner ali fant, oz. oseba, ki ji zaupate in bi vas morala imeti rada, biti v oporo itd. Je pa glede na znane dogodke veliko večja verjetnost druga možnost.

Tudi policija na svoji spletni strani opozarja: “Veliko večja verjetnost je, da boste fizično napadeni, poškodovani ali umorjeni v svojem lastnem domu, od roke ljubljene osebe, kot kjerkoli drugje.”    (Gelles & Straus, 1989)

Policija na svoji spletni strani tudi svetuje, kaj lahko storite v primerih nasilja, če ste sami žrtev nasilja v družini ali če veste za tak primer. Napišete lahko tudi anonimno prijavo.

V prijavo napišite čim več podatkov, ki bodo policiji v pomoč pri preiskovanju in ukrepanju:

  • kdo izvaja nasilje,
  • kdo je žrtev,
  • kje in kdaj se to dogaja,
  • kaj se dogaja, kako.

Čeprav 100 % varnosti še niso poznali v prazgodovini je žal tudi danes ne, ko smo bolj civilizirani oz. bi vsaj morali biti. Tako vam (nam) preostane predvsem preventivno delovanje, da po svetu hodite z odprtimi očmi ter odločenost, da nasilju in nasilnim odnosom rečete ne.

Kaj bi storile, če bi se vam zgodilo danes? Nekdo vas napade oz. vas želi poškodovati, raniti, spolno zlorabiti itd? Ste se kdaj spraševale, kaj morate storiti, če se vam napadalec približa? Bodisi, da se vam približa nekdanji partner, ki je v preteklosti že bil nasilen do vas, in za katerega veste, da je nevaren?

Kako se počutite ženske, ki ste to doživele ali to doživljate? Ko gre za pravico biti varna, nihče na tem svetu ni pomemben toliko, kot vi!

V letu 2016 so v Italiji zabeležili že 60 umorov žensk, ki so jih umorili bivši ali sedanji partnerji. Od začetka leta 2015 je bilo takih primerov 160. A samo v zadnjih mesecih je prišlo do petih umorov, ko so moški svoje sedanje ali bivše partnerice polili z vnetljivo tekočino in zažgali, izpostavlja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ali lahko to naredi človek? Človek očitno že, vendar normalen zagotovo ne, temveč človek z resnimi težavami, ki potrebuje resno psihiatrično obravnavo.

Glede na omenjene nasilne primere, ki so jih izvedli bivši ali sedanji partnerji, bi bilo potrebno delati tudi na tem, kako izbirati svojega bodočega partnerja. To je pa seveda že drugo vprašanje, ki je povezano z številnimi psihološkimi vidiki, socialnimi razmerami itd.

Prvo potrebujete odločitev o tem, kaj ste pravzaprav pripravljene storiti za svojo celovito osebno varnost.

Zato pa je potrebno znanje in veščine, ki se jih je potrebno naučiti in redno izvajati. Dobro jih je znati pa čeprav vam mogoče ne bodo nikoli prišle prav. Vsekakor bolje tako, kot obratno.

Torej odločitev in zavedanje o nevarnostih je prvi korak, ki ga potrebujete, da se zavestno lotite skrbi za svojo celovito osebno varnost.

Osebna varnost se začne že veliko prej, preden lahko pride do fizičnega kontakta oz. nasilja. Pri tem ima zavedanje sebe in svoje okolice zelo pomembno vlogo. Znanje, ki ga v tem pogledu pridobite, vam pomaga, da ste pozorne na vse spremembe v okolju in prostoru in ki bi morebiti bile nevarne za vas. Torej znanje in preventivno delovanje predstavlja največji del vaše (naše) celovite osebne varnosti. To se lahko hitro naučite z udeležbo tovrstnih izobraževanj.

Ko dosežete to stopnjo znanja ali se izobražujete istočasno, sledi samoobramba, ki je del celovite osebne varnosti. Torej tisti manjši del, ki je zelo pomemben takrat, ko ni več drugega izhoda, kot da se morate fizično braniti.

Kot že rečeno je za tovrstne veščine potrebno več fizičnih aktivnosti, da jih osvojite in utrdite, saj v stresni situaciji, ki nastopi ob fizičnem napadu, ni veliko časa za razmišljanje. Zgodi se običajno zelo hitro, kar pomeni, da morate odreagirati hitro, odločno in predvsem učinkovito, kar vam lahko pomaga vaš varnostni načrt. Pri tem gre predvsem za to, kako boste ravnale v trenutku, ko/če se vam kaj nevarnega zgodi.

Pri usposabljanju, s katerim se naučite veščin samoobrambe je pomembno, da imajo tehnike praktično uporabnost. Program samoobrambe mora temeljiti in vključevati simulirane napade in povzročitev stresa, s katerim približamo situacije, ki bi se vam lahko pripetile.

Torej, če se soočite z nasilnim napadalcem, ki zahteva, da greste z njim v avto, ali vas napade na ulici, doma, v stavbi ipd., nastopijo situacije iz katere ali boste lahko pobegnile, kričale na pomoč, vrgle kamen in s tem naredili vse, kar lahko, da bi pritegnile pozornost oz. se varno rešile. V primeru, da se vam to zgodi doma, se vedno poskušajte umikati v smeri izhoda, nikoli v kuhinjo oz. prostore, kjer so nevarni predmeti. Znano je namreč, da je v veliko nasilnih dogodkih uporabljen (kuhinjski) nož, s katerim nasilnež poškoduje svojo žrtev.

Veliko žensk skrbi, da bo napadalec še bolj nasilen, če se bodo branile. Velika verjetnost je, da boste dobile še ”eno priložnost”, če se boste odločno branile oz. umaknile iz prostora, kot če se boste sprijaznile z ”nasilno” usodo. Ta usoda pa lahko pripelje do tragičnega dogodka.

Viri:

osebna varnost in samoobramba IVK

Avtor: Andrej Kovačič                                                E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.