Ženske v oboroženih silah

0

Vojska ZDA

Ameriške vojakinje so bile v oborožene sile vključene od osamosvojitvene vojne naprej. V preteklosti so se morale maskirati, da so bile videti kot moški kolegi. V letu 2012 so ženske predstavljale 14 % sil ameriške vojske. Približno 165.000 jih je v vojsko vključenih aktivno, med tem, ko jih je več kot 35.000 častnic.

Češka vojska

Po drugi svetovni vojni je bilo ženskam dovoljeno služiti vojaški rok v češki vojski, saj vojaški predpisi tega prej niso dovoljevali. Sredi druge svetovne vojne so ženske sodelovale kot terapevtsko osebje, v administraciji in v skupini oboroženih zračnih sil. Danes ženske na Češkem predstavljajo zelo pomemben del oboroženih sil, in so se izkazale za ključne, predvsem v zračnih silah.

Poljska vojska

V poljskih oboroženih silah danes služi približno 2.500 žensk, in vse ženske imajo enake pravice kot moški. Tako lahko služijo v mornarici, v zračnih silah in v posebnih enotah poljske vojske.

Britanska vojska

Ženske v Veliki Britaniji so bile rekrutirane v britanske oborožene sile v drugi polovici 90-ih let. Ni jim pa dovoljeno služenje v bojnih enotah, v Kraljevi mornarici in v Kraljevih zračnih silah.

Pakistanska vojska

Pakistan je ena izmed vodilnih držav v islamskem svetu, kjer ženske služijo v obrambnih silah. Sodelujejo tudi v bojnih vojaških operacijah. Del pakistanske vojske so od leta 1947, ko je bila ustanovljena država. Ženske so tako aktivne v mornarici, v letalskih enotah, kot ostrostrelke in v pehotnih bojih.

Izraelska vojska

Izrael je vodilna država, ki rekrutira ženske kot pehotne bojevnice predvsem v bojne linije proti sovražnikom. Vsi Izraelci morajo izpolnjevati vojaško državljansko dolžnost, ko dopolnijo 18 let. Tako izraelsko vojsko sestavljajo številne ženske. V izraelskih oboroženih silah je tako več kot 31 žensk, na sto moških. Glede na Veliko Britanijo je to skoraj 3-krat več.

Grška vojska

Grčija ima obvezno služenje vojaškega roka za moške od 18 let naprej, ki služijo vojaški rok 9 mesecev. Ženske pa lahko služijo v grških obrambnih silah prostovoljno.

Avstralska vojska

Ženske so bile rekrutirane v avstralske obrambne sile v poznih 1970-ih in do sredine 1980-ih let. Danes lahko služijo v številnih avstralskih obrambnih silah (ang. Australian Defense Force, ADF). Od leta 1899 je bila njihova dejavnost do druge svetovne vojne omejena na službe v zdravstveni negi. Ta dela so se razširila v letih 1941-42, ko so Kraljeva avstralska mornarica (ang. Royal Australian Navy, RAN), Avstralska vojska in Kraljeva avstralska zračna sila (ang. Royal Australian Air Force) ustanovile ženske panoge, v katerih so si ženske odločno prizadevale okrepiti svojo aktivno vlogo.

Ruska vojska

Ruske ženske so prevzele bistveni del vojaške zgodovine svojega naroda. Skozi rusko zgodovino so prevzemale različne obveznosti v oboroženih silah, občasno tudi za časa Velike domovinske vojne.

Romunska vojska

Zmogljivosti romunskih oboroženih sil ni mogoče primerjati z najmočnejšimi svetovnimi vojskami. Imajo pa močno ezoterično orožje, ki ga krepijo s pripadnicami v obrambnih silah.

Vir: Izvirni prispevek/objava: 10 Most Attractive Female Armed Forces in the World, Objavljeno: 15. julij 2015

Prevod in povzetek: Mija Polesnik, Andrej Kovačič                     E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.