V Ljubljani potekal 2. Dan nacionalne varnosti – 24. oktober 2017

0

Dne 24.10.2017 je v Ljubljani potekal 2. Dan nacionalne varnosti, ki ga je organizirala nevladna organizacija IVK inštitut za varnostno kulturo v sodelovanju Fakultete za varnostne vede Univerza v Mariboru in Fakultete za družbene vede Univerza v Ljubljani.

Častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik Republike Borut Pahor. Dogodek je potekal na štirih lokacijah, v Državnem svetu RS, na Trgu republike, v Maxi klubu in v Hotelu Cubo.

Osrednji del z okroglo mizo na temo »Grožnje nacionalni varnosti in odziv države«,  je potekal v Državnem svetu RS, kjer so udeležence nagovorili visoki gosti. Uvodni del je moderirala doc. dr. Kaja Prislan iz Fakultete za varnostne vede Univerza v Mariboru.

Foto: Maja Remic

V uvodnem nagovoru sta udeležence, ki so dvorano napolnili do zadnjega kotička nagovorila, podpredsednik Državnega Sveta Branko ŠUMENJAK in vodja programsko-organizacijskega odbora ter direktor IVK inštituta, Andrej KOVAČIČ.

Podpredsednik Državnega sveta je med drugim izrazil zadovoljstvo, da je dogodek potekal v Državnem svetu, kjer je pravo mesto za tovrstne dogodke.

Foto: Nik Rovan

Vodja programsko-organizacijskega odbora pa je poudaril pomen sodelovanja vseh, ki delujejo v dobrobit nacionalne varnosti, ter da je želja IVK inštituta, da bi vsaj Dan nacionalne varnosti postal, dan brez hujših prekrškov, nesreč, nasilja in kaznivih dejanj. Torej z majhnimi koraki, do velikih ciljev.

Foto: Nik Rovan

Po uvodnima nagovorima so sledili še osrednji nagovori, kjer sta izr. prof. dr. Andrej SOTLAR, dekan Fakultete za varnostne vede in izr. prof. dr. Iztok PREZELJ, prodekan Fakultete za družbene vede, med drugim poudarila pomen tovrstnih dogodkov za krepitev zavedanja o pomenu nacionalne varnosti.

Foto: Nik Rovan

V nadaljevanju je udeležence nagovoril Dejan CRNEK, podžupan Mestne občine Ljubljana, ki je izrazil zadovoljstvo, da dogodek ponovno poteka v Ljubljani, ki je odprto in varno mesto, ter prijazno za vse, ki ga obiščejo.

Foto: Nik Rovan

V zadnjem delu sta udežence nagovorili še obe ministrici, ki resorsko pokrivata obravnavano področje. Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna GYÖRKÖS ŽNIDAR je poudarila, da kljub dejstvu, da še vedno lahko govorimo, da smo varna država, to ne pomeni, da se ni potrebno zavedati groženj, ki prihajajo iz globalnega okolja. ”Nepredvidljivosti varnostnih dogodkov in spreminjanju pojavnih oblik kriminalitete je treba prilagoditi način odziva tudi s spremembami ključne zakonodaje, ki omogoča, da se učinkovito izvršuje ustavno in zakonsko zagotovljeno pravico ljudi do varnosti.”

Foto: Maja Remic

Ministrica za obrambo, Andreja KATIČ je dejala, da se globalno varnostno okolje spreminja in postaja vedno kompleksnejše, obenem pa tudi nepredvidljivo in nestabilno. Pri tem je med drugim izpostavila problematiko kibernetskih in terorističnih napadov, ter opozorila na napete razmere na nekaterih kriznih žariščih, kot je Korejski polotok, ter tudi na možnost vnovičnega povečanega migrantskega vala, kar bi lahko pripeljalo do posledic nestabilnega dogajanja v državah Bližnjega vzhoda in Severne Afrike.

Foto: Maja Remic

Foto: Maja Remic

Nato je sledila okrogla miza, ki jo je moderirala doc. dr. Maja Garb iz Fakultete za družbene vede Univerza v Ljubljani.

Foto: Nik Rovan

Na okrogli mizi so nastopili ugledni razpravljalci in sicer:

  • Izr. prof. dr. Andrej SOTLAR, dekan, Fakulteta za varnostne vede Univerza v Mariboru
  • Izr. prof. dr. Iztok PREZELJ, prodekan, Fakulteta za družbene vede Univerza v Ljubljani
  • Mag. Uroš KREK, svetovalec predsednika Republike Slovenije za obrambo
  • Dr. Erik KOPAČ, državni sekretar, pristojen za nacionalno varnost, Vlada RS

Foto: Maja Remic

Na koncu osrednjega dela je potekala še podelitev priznanj za leto 2016.  Gasilec leta je postal Rok Habjan iz PGD Železniki, varnostnik leta je postal Sale S. Koštić, vojak leta je postal Danijel Janžekovič, specialist operater za zveze in informatiko v SV, policist leta je postal Jernej Groboljšek iz PP Trbovlje. Vsem nagrajencem iskreno čestitamo.

Foto: Maja Remic

Po osrednjem delu je bil za mlade organiziran vodeni ogled Državnega zbora Republike Slovenije, kjer so si udeleženci lahko od blizu ogledali hišo demokracije.

Foto: FDV

Na dogodku so sodelovale številne izobraževalne ustanove, vladne in nevladne organizacije, ki delujejo na področju varnosti, varovanja, zaščite in obrambe. Svoje delo in opremo so predstavljale na Trgu republike, kjer so jih udeleženci lahko od blizu spoznali.

V Maxi klubu in Hotelu Cubo so potekala številna in zelo zanimiva predavanja za mlade in za strokovno ter laično javnost.

Klemen KOVAČIČ, Peter KNIFIC in Rok BABIČ, Fakulteta za družbene vede Univerza v Ljubljani, Predstavitev področja brezpilotnih letalnikov (dronov)

Foto: Maja Remic

David SLUGA, IVK/Slovensko združenje za varen svet, Kaj je nacionalna varnost in kdo jo zagotavlja?

Foto: Maja Remic

Petra BRNE, IVK/Slovensko združenje za varen svet, Spletno nadlegovanje

Elvin BEŠIREVIĆ, ZVD Zavod za varstvo pri delu d.o.o., Napad s strani tretjih oseb in dolžnosti delodajalca v okviru ZVZD-1 in ZDR

Foto: Maja Remic

Gorazd MANDELJ, mag., GM Projekt d.o.o., Primer varovanja slovenske državne in Schengenske meje z uporabo biometrije očesne šarenice za kritične skupine migrantov

Foto: Maja Remic

mag. Marjan MIKLAVČIČ, Šolski center Kranj, Višja strokovna šola, Varnostna tveganja v zdravstvenih ustanovah

Foto: Maja Remic

Boris MILIČ, mag., Prometne nesreče in analiza vzrokov na podlagi posnetkov videonadzornih kamer

Foto: Maja Remic

prof. dr. Peter UMEK, zaslužni profesor Univerze v Mariboru, Vedenjski vidiki varnostnih tveganj v zdravstveni dejavnosti

Foto: Maja Remic

dr. Simon SLOKAN, Sektor splošne policije UUP GPU, Varnostne grožnje v okviru javnih prireditev

Foto: Maja Remic

doc. dr. Petra ZALETEL, Fakulteta za šport Univerza v Ljubljani, Športna aktivnost in dvig samozavesti za bolj produktivnega člana naše družbe

Foto: Maja Remic

Boris GRILC, mag., Šolski center Kranj, Višja strokovna šola, Kako izbrati varnostno službo za zagotovitev višje stopnje varnosti?

Foto: Maja Remic

Žiga PRIMC, mag., Detektivska agencija Evidentium, Človeški faktor pri varovanju informacij

Foto: Maja Remic

mag. Gregor JAZBEC, Center vojaških šol, GŠSV, Ekstremno nasilje in vojni zločin

Foto: Maja Remic

Gregor ZALOKAR, Nasilje v družini in izkušnje policista s terena

Foto: Maja Remic

mag. Peter DULAR, IVK/Slovensko združenje za varen svet, Varnost in (ne)odgovorno vodenje v organizacijah

Foto: Maja Remic

 

Foto: Maja Remic

Za pomoč pri izvedbi dogodka se iskreno zahvaljujemo, Državnemu svetu RS, Mestni občini Ljubljana, družbi Erste Card d.o.o./Diners Slovenija, Maxi Ljubljana, Hotelu Cubo in Suprimi, Agenciji za varnost.

Za častno pokroviteljstvo dogodka se zahvaljujemu predsedniku Republike Borutu Pahorju.

Prav tako se zahvaljujemo vsem sodelujočim, visokim gostom, razpravljavcem na okrogli mizi, predavateljem, udeležencem, ter drugim, ki so sodelovali na dogodku, ter mu dali posebno vrednost.

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.