V Ljubljani potekal 1. Dan nacionalne varnosti – 14.9.2016

0

IVK Inštitut za varnostno kulturo je v sodelovanju s Fakulteto za varnostne vede Univerze v Mariboru, Slovensko vojsko in Slovenskim združenjem za varen svet, uspešno izvedel 1. Dan nacionalne varnosti 2016. Dogodek je potekal 14.9.2016 v vojašnici Edvarda Peperka, v Ljubljani. Letošnja tema dogodka je nosila naslov »Izzivi za ohranitev stabilne nacionalne varnosti in vloga države, občin in državljanov«.

V uvodnih nagovorih, ki jih je povezovala Alenka Kesar (Mirt) so udeležence pozdravili brigadir Roman Urbanč, poveljnik 1. brigade SV, Andrej Kovačič, IVK Inštitut za varnostno kulturo in izr. prof. dr. Andrej Sotlar, dekan Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Brigadir Roman UrbančAndrej Kovačič IVK

dekan FVV, dr. Andrej Sotlar

Nato so sledili še pozdravni nagovori visokih gostov, kjer je ministrica za obrambo Andreja Katič izpostavila kompleksnost in nepredvidljivost slovenskega strateškega varnostnega okolja. Ta namreč potrebuje razvoj učinkovitega sistema nacionalne varnosti. Državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, pa je v svojem nagovoru ocenil nacionalnovarnostni sistem, kot dober, vendar je ob tem opozoril na potrebo po njegovem nenehnem razvoju.

ministrica za obrambo, Andreja Katičdržavni sekretar MNZ, Boštjan Šefic

podžupan MOL, Dejan Crnek

V imenu Mestne občine Ljubljana je udeležence nagovoril tudi podžupan Dejan Crnek, ki je izrazil zadovoljstvo, da je 1. Dan nacionalne varnosti 2016 potekal ravno v Ljubljani, zeleni prestolnici Evrope in v enem izmed najbolj varnih mest na svetu.

DSC06264V nadaljevanju je potekala okrogla miza na temo »Izzivi nacionalne varnosti po 25. letih samostojnosti Republike Slovenije«, ki jo je moderiral izr. prof. dr. Andrej Sotlar (Fakulteta za varnostne vede UM).

okrogla miza 2016

Razpravljavci, prof. dr. Anton Grizold (Fakulteta za družbene vede UL), Boštjan Šefic (državni sekretar, MNZ), dr. Andrej Osterman (načelnik GŠSV) in Srečko Šestan (poveljnik civilne zaščite RS), so analizirali sistem nacionalne varnosti v RS. Četrt stoletja je dovolj dolgo obdobje, da se lahko oceni njegovo delovanje in pri tem opozori na nekatere izzive, probleme in tudi uspehe.

Razpravljavci so ocenili sistem nacionalne varnosti RS po 25. letih samostojnosti kot dober, vendar ga bo potrebno v naslednjih letih posodabljati ter zanj nameniti ustrezne finančne in kadrovske resurse ter okrepiti usklajeno delovanje.

Po končani okrogli mizi so se udeleženci lahko udeležili številnih predavanj s področja nacionalne varnosti, ter si ogledali aktivnosti na zunanjem prireditvenem prostoru, kjer so se predstavile številne organizacije. V dopoldanskem času so potekale delavnice in predavanja za mlade udeležence iz osnovnih in srednjih šol.

Predstavljeni sta bili tudi Enota za specialno delovanje SV in specialna enota Policije. Izveden pa je bil tudi prikaz samoobrambnih veščin, ki sta jih predstavila inštruktorja iz Svetovne Ju-jitsu korporacije (WJJC/STS Italija).

DSC06369panorama

STS PB

AVP

AVP 2IVK SZVSDFVP

FDVFVV

PolicijaSV

šolski center Ljubljanašolski center Kranj

DSC06381URSZR 3

GM ProjektMR 2

Perunika varnostURSZR 2

varnostno detektivska agencijaVojaški muzej Pivka

dr. Simon Slokan, PolicijaGM Projekt 2

Boris Grilc, mag. DNV 2016Boris Milič, mag.

dr. Črtomir Borko IVK SZVS

dr. Gregor Potočnik SV

dr. Peter Umek

mag. Marjan Miklavčič DNV 2016

mag. Gregor Jazbec SV

Aleš Tibljaš, Lidija Pezdir RističDan nacionalne varnosti 2016

Delavnica za mladeDelavnica za mlade 2

Foto: Maja Remic, IVK arhiv

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.