Nina Kostanjevec, vojakinja leta 2019 in prejemnica priznanja Varensvet

0

Za leto 2019 ste bili izbrani za vojakinjo leta v Slovenski vojski, od nevladne organizacije pa ste prejeli tudi priznanje Varensvet. Kaj je po vašem mnenju potrebno, da ima oseba, ki si želi kariero v vojski in služiti domovini?

Najprej bi se zahvalila za priznanje Varensvet, ki mi ga je v vašem imenu izročil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Oseba, ki gradi kariero v vojski in služi domovini, se mora zavedati, da to ni samo služba. Biti moraš domoljub, zdrav in psihofizično sposoben izpolnjevati različne naloge v vseh vremenskih pogojih na vseh terenih. Zaradi raznolikega in dinamičnega dela je zelo pomembno, da si fleksibilen.

vojakinja leta 2019 in generalmajor Glavaš Varensvet.si

Foto: arhiv SV

Ali nam zaupate, kako je biti pripadnica obrambnih sil in kdaj ste začutili, da je to poklic, ki si ga želite opravljati?

Da sem pripadnica obrambnih sil že dobrih 17 let mi je v čast in ponos. Za ta poklic sem se odločila zaradi želje po drugačnem in dinamičnem delu. Že na temeljnem vojaškem usposabljanju v Vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi sem ugotovila, da je to tisto, kar sem iskala. Z vsakoletnimi novimi izzivi, ki jih prinaša vojaški poklic, pa čutim vedno večjo pripadnost in predanost.

Foto: Rajko Petek

Pripadniki SV odhajate tudi na Misije, ali ste tudi vi že bili na kateri in kje?

Leta 2016/2017 sem bila na misiji Kfor na Kosovu. Opravljala sem delo voznika tovornega vozila in skrbela za oskrbo in transport (izvleko) vozil. Na misiji sem se hitro privadila na delo, okolje in drugo kulturo. Preizkusila sem lahko vse svoje znanje in psihofizične sposobnosti ter pridobila nove izkušnje. Zaradi raznolikega dela je šest mesecev hitro minilo, a sem se z veseljem vrnila domov.

Foto: Rajko Petek

Ali vam je bilo kdaj tako težko, da ste razmišljali, da ne boste zmogli česa opraviti oz. nadaljevati kariero v vojski?

Najbolj se bojim poškodb. Sicer težje doslej še nisem imela. Ker sem zdrava in fizično aktivna se ne bojim, da česa ne bi zmogla. Menim, da noben cilj ni nedosegljiv, in ga z vztrajnostjo in delavnostjo lahko dosežeš.

Foto: Rajko Petek

Kako se pripravljate oz. vzdržujete dobro fizično kondicijo, ki je za pripadnike obrambnih sil zelo pomembna?

Zelo veliko mi pomeni, da sem dobro fizično pripravljena. Vzdržujemo jo lahko tudi v službi, saj imamo vodeno jutranjo vadbo v okviru katere tečemo in izvajamo vaje za moč. V prostem času treniram kung-fu in dvigujem uteži. Skupaj z družino pa tečemo, kolesarimo, veslamo, turno deskamo in plezamo.

Foto: Rajko Petek

Kje se vidi Nina Kostanjevec čez 10 let?

Če bo le mogoče, se še vedno vidim v Slovenski vojski. V nasprotnem primeru pa v Policiji ali za volanom tovornega vozila.

Foto: Rajko Petek

K. K.                                                                                                   E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.