Emil Ledenko, praktikant ledenega kopanja in zavestnega dihanja

0

Velik del svojega življenja ste posvetili raziskovanju, kako izboljšati kvaliteto življenja, ostati zdrav, ali si povrniti zdravje. Ugotovili ste, da obstaja zelo enostaven način, kako to doseči in najti varen svet znotraj svojega počutja. Ali nam lahko več poveste o tem, kar vam je zelo spremenilo življenje in izboljšalo zdravje?

Pred štirimi leti sem se spoznal z zelo mogočno tehniko, kombinacijo zavestnega dihanje in ledene vode. Iskal sem rešitev, kako omiliti bolečine zaradi artroze kolka, ki so postajale vse bolj neznosne. Z rednim vsakodnevnim izvajanjem teh vaj se je moje stanje v tem času izboljšalo za 80%, čeprav je artroza po medicinskih parametrih neozdravljiva. Poleg tega se je zgodilo nekaj, o čemur sploh nisem razmišljal. Govorim o pozitivnih »stranskih učinkih« in sicer:

 • močnejši imunski sistem in s tem dvig odpornosti
 • nevtralizacija stresa
 • alkalizacija telesa
 • hormonsko ravnovesje
 • hitrejša regeneracija po športnih naporih
 • hitrejše okrevanje po poškodbah (zlom kolka sem pozdravil v manj kot 6ih tednih, čeprav je bila napoved 4-6 mesecev)
 • večja samozavest
 • boljša samopodoba
 • več energije čez dan
 • boljše splošno počutje
 • boljši spanec

Foto: osebni arhiv

Kaj torej lahko s tovrstnimi rednimi aktivnostmi oz. s to metodo še aktiviramo pri sebi? 

S pomočjo zavestnega dihanja in ledene vode lahko aktivno vplivamo na naš živčni sistem, hormonski sistem, imunski sistem in krvnožilni sistem. Med tem procesom se sproščajo endorfini, serotonin, dopamin, melatonin in kanabinoidi, medtem ko se stresni hormon kortizol zbije na minimum. S tem se ponovno vzpostavi hormonsko ravnovesje, spremeni se telesna biokemija, telo postane alkalno, ker celice dobijo več kisika, okrepi se ožilje. Aktivira se tudi hipotalamus, ki je direktno povezan s procesom termogeneze. Termogeneza je proces uravnavanja telesne temperature. Torej se aktivira naš notranji termostat za regulacijo temperature, ki pozimi ščiti telo pred mrazom, poleti pa pred vročino. Še ena stvar je izredno pomembna. Ledena voda je zelo stresna za telo, ampak je to zelo kratkotrajen stresor s pomočjo katerega prekinemo dolgotrajni stres, kateremu smo praktično ves čas izpostavljeni in dela ogromno škode našemu zdravju. Poleg tega se v ledeni vodi aktivira odziv »boj ali beg« in če s pomočjo fokusiranega dihanja lahko kontroliramo um in telo v najbolj stresni situaciji, pomeni da ju lahko kontroliramo tudi v vsaki drugi situaciji, ki je manj stresna.

Za metodo o kateri govorite stoji cela starodavna modrost podprta z znanostjo, zelo pa jo je razširil Wim Hof oz. ledeni človek, ki je tudi lastnik številnih Guinnessovih rekordov, kjer gre skoraj za nadnaravne podvige. Od kje torej izhaja ta starodavna modrost, ki je ljudem že takrat pomagala dvigniti kvaliteto počutja in samozdravljenje?

Tehnika izhaja iz starodavne TUMMO meditacije tibetanskih menihov, ki so s pomočjo aktivacije notranjega ognja sposobni dvigniti notranjo temperaturo do te mere, da lahko na golem telesu sušijo mokra oblačila pri zunanjih temperaturah krepko pod ničlo.

Foto: osebni arhiv

Kaj imajo skupnega ledena voda in zavestno dihanje?

Tako ledena voda kot zavestno dihanje aktivirata kup fizioloških procesov v telesu in s tem globokih procesov samozdravljenja, sploh v kombinaciji eden z drugim.

Glede na to, da ste verjetno pionir ledenega kopanja v Sloveniji, nas zanima koliko ljudi, ki jih poznate, pri nas že prakticira to metodo na celovit način, saj ledeno kopanje v zimskih dneh ni nekaj običajnega?

Skozi ta celovit proces sem do zdaj vodil že preko 400 ljudi, jih je pa še kar nekaj po celi Sloveniji, ki se tudi poslužujejo te prakse. V šali rad povem, da nas je v Sloveniji vedno več pingvinčkov, ki smo se odločili prevzeti odgovornost za zdravje v svoje roke.

Komu priporočate koriščenje tovrstne metode, saj verjetno obstajajo tudi primeri ljudi, ki tovrstne metode zaradi določenih zdravstvenih težav ne smejo izvajati?

To tehniko lahko uporabljajo vsi, le pri določenih hujših boleznih oz. stanjih je treba biti previden in po potrebi prilagoditi način dihanja in mrzle prhe. Tukaj je potrebno kar nekaj zaupanja in opazovanja kako se telo odziva, ker se nobeno telo ne odziva enako, tako pri bolnih, kot pri zdravih ljudeh. Pač je treba bit še bolj previden.

K. K.                                                                                                            E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.