Nejc Andlovec in Kristina Pleskovič, kandidata za 30. generacijo Šole za častnike Slovenske vojske

0

Prijavili ste se za Šolo za častnike v Slovenski vojski. Kateri so razlogi, da ste se odločili za ta korak?

ODGOVOR: Nejc Andlovec

Ko sem se leta 2014 zaposlil kot poklicni vojak v SV mi je do dokončanja študija manjkala samo še diploma in že takrat sem imel željo postati častnik v SV. Pred nekaj meseci pa sem dokončal študij, in ker me delo v SV veseli, saj je razgibano, pripadniki se ves čas srečujemo z različnimi oblikami usposabljanja in izobraževanja, ter skrbimo za zelo dobro fizično pripravljenost, bi rad nadaljeval svojo poklicno pot kot častnik SV. Obenem bi pa rad kot častnik uporabil dosedanje izkušnje, ki sem jih pridobil kot vojak, saj menim, da če želiš postati dober častnik, moraš zelo dobro poznati delo katerega opravlja vojak. Častniški poklic mi pa tudi predstavlja nov izziv, saj bomo na šolanju, kot tudi pozneje v enotah, pridobili veliko novega znanja in izkušenj.

ODGOVOR: Kristina Pleskovič

Da postanem častnica sem se odločila pred sedmimi leti, ko sem se zaposlila v Slovenski vojski ampak še nisem imela opravljene visoke stopnje izobrazbe. Čez leta mi je poleg družine uspelo uskladiti vse obveznosti in tako uspešno diplomirati, a brez podpore mojih najdražjih bi bilo to veliko težje. Vem pa, da sem iz pravega materiala, da postanem dober vodja. Rada imam dinamičnost dela, pripravljena sem nadgrajevati svoje znanje in pridobivati nove izkušnje.

Foto: Sektor za vojaške zadeve in Slovenska vojska (dviganje trupa)

Foto: Sektor za vojaške zadeve in Slovenska vojska (vesa v zgibi)

Foto: Sektor za vojaške zadeve in Slovenska vojska (skok v daljino)

Ali nam poveste, kdo vse se je lahko prijavil za selekcijski postopek?

ODGOVOR: Kristina Pleskovič

Na selekcijo se lahko prijavijo vsi, ki imajo opravljeno najmanj visoko strokovno izobrazbo in so mlajši od 30 let. Tisti, ki se prijavijo za častnike pilote pa morajo imeti diplomo Fakultete za strojništvo – smer letalstvo, starostna meja 27 let. Poleg tega je še nekaj splošnih pogojev, ki jih kandidati morajo izpolnjevati (slovensko državljanstvo, brez zdravstvenih omejitev, brez varnostnih zadržkov…). Na selekciji pa se od kandidatov pričakuje predvsem dobra psiho-fizična pripravljenost.

Foto: Sektor za vojaške zadeve in Slovenska vojska (plavanje)

Foto: Sektor za vojaške zadeve in Slovenska vojska (plavanje)

Foto: Sektor za vojaške zadeve in Slovenska vojska (tek na 3200 m)

Kako je potekal selekcijski postopek v praksi?

ODGOVOR: Nejc Andlovec

V praksi je bil selekcijski postopek razdeljen na dva tedna. Prvi teden selekcije je bil namenjen preverjanju gibalnih in plavalnih sposobnosti, ocenjevanju psihološke primernosti (skupinsko psihološko testiranje in individualni psihološki pregled), ter individualni intervju s poveljnikom Šole za častnike. Drugi teden selekcije, pa je bil bistveno bolj naporen, saj je potekal na terenu. Namen terena je bil ugotavljanje voditeljskega potenciala in osebnostnih lastnosti kandidatov, kjer smo kandidati morali izvajati različne naloge, obenem pa smo bili izpostavljeni stresu zaradi večjih fizičnih naporov, pomanjkanja spanja, spremenjenega ritma prehranjevanja in strogega upoštevanja navodil in discipline. Na terenu smo kandidati imeli še preverjanje gibalnih sposobnosti po standardu SV, test strahu pred višino, ter test strahu pred zaprtim prostorom.

Foto: Sektor za vojaške zadeve in Slovenska vojska (nošenje ranjenca)

Foto: Sektor za vojaške zadeve in Slovenska vojska (nošenje ranjenca)

Foto: Sektor za vojaške zadeve in Slovenska vojska (orientacija)

Foto: Sektor za vojaške zadeve in Slovenska vojska (orientacija)

Kaj vam je bilo v selekcijskem postopku najtežje in kaj vam ni predstavljalo posebnih težav?

ODGOVOR: Nejc Andlovec

Na selekcijskem postopku so mi bile najtežje nočne aktivnosti, saj sem bil zaradi pomanjkanja spanja manj osredotočen na same naloge, katere smo morali v nočnem času izvajati. Nobenih težav pa mi ni predstavljal test strahu pred višino, test strahu pred zaprtim prostorom, ter psihološko ocenjevanje, kjer smo bili v terenskih razmerah ocenjevani v miselnih sposobnosti, v sposobnostih koncentracije in pozornosti, ter ocenjevani iz splošnega intelektualnega funkcioniranja.

ODGOVOR: Kristina Pleskovič

Ne bi rekla, da je bilo najtežje, me je pa najbolj oviralo to, da so se mi načeli škornji že v torek in tako je trajalo vse do četrtka, ko je podplat skoraj popolnoma odstopil. Vse tisto moje zatikanje ob kamenje – zdaj se temu lahko nasmejem. Kljub temu je bila selekcija super izkušnja in preizkus samega sebe. Super smo se izkazali z delom v skupini, podpirali eden drugega in si pomagali. Pri vseh zadanih nalogah smo bili složni in odločni, prav zato mi ta del ni predstavljal težav. Odlično je bilo biti del take skupine.

Foto: Sektor za vojaške zadeve in Slovenska vojska (voditeljske sposobnosti)

Foto: Sektor za vojaške zadeve in Slovenska vojska (voditeljske sposobnosti)

Kaj je bilo potrebno narediti, da je kandidat uspešno opravil selekcijski postopek?

ODGOVOR: Kristina Pleskovič

Prvi teden selekcije so preverili gibalne in plavalne sposobnosti pri katerih je bilo potrebno doseči določene norme, naslednji teden pa je testiranje potekalo na terenu, kjer smo bili izpostavljeni večjim psihofizičnim naporom. Skozi celoten selekcijski postopek so ocenjevali našo fizično pripravljenost, psihično vzdržljivost, osebnostne lastnosti, predvsem pa dobre voditeljske sposobnosti. Kdor se je izkazal na vseh teh področjih, mu je uspelo uspešno zaključiti selekcijski postopek.

Foto: Mlakar (skupinska selekcija za častnike, po opravljeni selekciji)

Katere veščine po vašem mnenju potrebuje častnik, da lahko dobro opravlja svoje delo?

ODGOVOR: Nejc Andlovec

Da častnik lahko dobro opravlja svoje delo mora biti po mojem mnenju, predvsem dober vodja in mora imeti odlične organizacijske sposobnosti, obenem pa mora imeti tudi veselje za delo z ljudmi in sposobnost timskega dela. Biti mora tudi pošten, vztrajen, skrben, dober didaktik in motivator ter imeti zmožnost presojanja in hitrega odzivanja. Predvsem pa je pomembno, da ima avtoriteto, katera ne izhaja iz funkcije na katero je postavljen, ampak iz njegovih osebnostih lastnosti, da je tako z svojimi dejanji zgled ostalim pripadnikom.

ODGOVOR: Kristina Pleskovič

Častnik mora biti dober človek in pa dober vodja. Ne le ukazovati, ampak znati tudi prisluhniti. Biti moraš predvsem odločen, skrbeti za lasten izgled, motiviran, razgledan, informiran, skrbeti za svoje pripadnike ter ustvarjati možnosti, da se pripadniki izkažejo pri doseganju ciljev enote.

PRIPRAVILA: Andrej Kovačič, IVK inštitut / Varensvet, Carmen Kos, Kabinet načelnika Generalštaba Slovenske vojske /Oddelek za stike z javnostmi

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.