Konferenca o varnosti v cestnem prometu: Z evropskim pristopom do boljše prometne varnosti – Varna infrastruktura, varna vozila in varni udeleženci v prometu 23.6.2017

0

V petek, 23.6.2017 je v organizaciji Javne agencije RS za varnost prometa in Evropskega sveta za varnost prometa v Ljubljani potekal PIN posvet – Konferenca o varnosti v cestnem prometu: Z evropskim pristopom do boljše prometne varnosti – Varna infrastruktura, varna vozila in varni udeleženci v prometu.

Po pozdravnem nagovoru, ki sta ga imela mag. Igor Velov, direktor agencije za varnost prometa in Antonio Avenoso iz Evropskega sveta za varnost prometa, so udeležence nagovorili še mag. Violeta Bulc (iz Bruslja), evropska komisarka, dr. Peter Gašperšič, Minister za infrastrukturo, Milojka Celarc Kolar, Ministrica za zdravje in Boštjan Šefic, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve.

V nadaljevanju so bila izvedena predavanja tujih in domačih strokovnjakov s področja prometne varnosti. Strokovnega posveta se je udeležil tudi predstavnik IVK inštituta/Slovenskega združenja za varen svet, Andrej Kovačič, saj je varnost prometa pomemben segment varnosti v lokalni skupnosti, kjer med drugim deluje IVK inštitut.

Zanimiv in hkrati zaskrbljujoč je podatek, da je za 90 % prometnih nesreč odgovoren človek, kar predstavlja največji problem, saj spremeniti ljudi je najtežji proces, ko govorimo o izboljšanju varnosti v cestnem prometu.

Na cestah Evropske unije vsak dan umre 70 ljudi, kar predstavlja zelo resen problem, da ljudje izgubljajo življenja na cestah. Nagrado za nižanje števila umrlih na cestah je prejela Švica, kjer je 26 umrlih na milijon prebivalcev, medtem ko je ta številka v Sloveniji 68. Slovenija je za zmanjšanje števila umrlih na cestah oz. za napredek na področju prometne varnosti dobila nagrado za leto 2015, medtem ko se je stanje v številu mrtvih v zadnjih dveh letih na slovenskih cestah poslabšalo.

Pričakovanja ljudi, da bodo pristojne institucije poskrbele za dobro prometno varnost je nerealno, saj je potrebno prvo narediti nekaj pri sebi, da bomo postali bolj odgovorni udeleženci v cestnem prometu.

Več o dogodku na spletni strani AVP.

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.