Virtualno mesečno srečanje na temo analize vojne v vzhodni Ukrajini in vpliv na varnost v regiji – 17.11.2020 (Varensvet)

0

V organizaciji IVK inštituta za varnostno kulturo in Slovenskega združenja za varen svet, je dne 17. 11. 2020 ob 17. uri potekalo virtualno mesečno srečanje na temo analize vojne v vzhodni Ukrajini in vpliv na varnost v regiji. Tokrat je bil naš gost upokojeni brigadir Stanislav Linić, iz Zveze hrvaških častnikov.

Brigadir je predstavil analizo vojne v Ukrajini, razloge zanje in vse kar je pripeljalo do uporabe orožja in delovanja oboroženih sil. Vojna se nikoli ne začne nenadoma, temveč se aktivnosti odvijajo veliko prej, preden se uporabi orožje, kjer se med drugim želi pokazati moč države, ki jo je začela.

Foto: slika zaslona
Gost je predstavil tako zgodovino, kot faze vojskovanja, kjer smo prišli v četrto fazo, ko se ne izbirajo nobena sredstva za dosego cilja. Človeška življenja pri tem žal nimajo nobenih omejitev. V zadnjem času je v ospredju t.i. hibridno vojskovanje, kjer potekajo različne aktivnosti, od terorizma, kriminalnih dejanj, do kibernetskih in drugih napadov.
Foto: slika zaslona
Kot v vsaki vojni, so tudi v tej sodelovali številni prostovoljci oz. plačani tuji borci, tudi iz držav nekdanje skupne države. To niso bili borci, ki bi jih pošiljale države, temveč so delovali na prostovoljni bazi in brez legitimnosti za tovrstno delovanje. V tem delu so delovali v formaciji tujih borcev, ki se je imenovala t.i. Runska črka, ki je bila simbol ene izmed SS divizij, in je bila proglašena za odgovorne za zločine v 2. svetovni vojniPolovica teh borcev so bili borci iz Belorusije, Slovaške, Poljske Švedske, Hrvaške itd.
Predstavljene so bile tudi vojaške moči držav nekdanje sovjetske zveze in držav v regiji, pri čemer se vidi, kakšno vojaško moč ima Rusija, ki naj bi do letošnjega leta posodobila do 70 % vojaške opreme. Prav tako je vojaški poklic v Rusiji eden najbolje plačanih poklicev.

Foto: slika zaslona

Pri vojnah gre za dejanja, ki so gledano zgodovinsko pustila veliko gorja človeštvu. Kar bi nas še posebej moralo skrbeti je to, da se žal nismo nič naučili iz njih, da se še vedno ponavljajo. Vojna je nekaj kar si nihče ne želi, da bi jo doživel, saj prinaša same negativne posledice za človeštvo, zato jih mora brez izjeme obsoditi celotna mednarodna skupnost.

 

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.