Virtualno mesečno srečanje na temo varnosti otrok in mladostnikov – 27. 10. 2020 (Varensvet)

0

V organizaciji IVK inštituta za varnostno kulturo in Slovenskega združenja za varen svet, je dne 27. 10. 2020 ob 17. uri potekalo virtualno mesečno srečanje na temo varnosti otrok in mladostnikov. Tokrat je bil naš gost dr. Simon SLOKANglavni inšpektor iz Inšpektorata RS za šolstvo in šport. Slednji je mnenja, da zavedanje pomena nacionalne varnosti in njenega vpliva, mora postati temelj družbe. Le-to pa bomo v še večji meri dosegli, ko bomo v aktivnosti neposredno vključili tudi otroke in mladostnike.

Žal se vsakdo v življenju slej ko prej sreča z različnimi oblikami nasilja – v šoli, na ulici, v domačem okolju, kar seveda pušča takšne ali drugačne posledice na mladih, zato je pomembno, da tovrstno nasilje pravočasno zaznamo in ga preprečimo.

V prvem delu je glavni inšpektor govoril o medvrstniškem nasilju, kjer je uvodoma izpostavil problematiko samomorov med mladimi, katerih je v RS povprečno 100 na leto. Pri tem se postavlja vprašanje, v koliko primerih je k temu pripomoglo tudi medvrstniško ali drugo nasilje. Naloga celotne družbe in vseh nas je, da sledimo načelu ničelne tolerance do nasilja, in da vsak prispeva svoj doprinos na tem področju. Glavni inšpektor je poudaril, da je zelo pozitiven korak na tem področju tudi Resolucija o strategiji nacionalne varnosti, kjer se prvič omenja medvrstniško nasilje. Sodelovanje vseh organov na področju nacionalne varnosti lahko skozi svoje aktivnosti zelo pripomore k zmanjševanju medvrstniškega nasilja in zagotovi bolj varen svet mladih.   

V drugem delu je glavni inšpektor predstavil Inšpektorat RS za šolstvo in šport – izkušnje, vizijo in kako lahko ta organ s svojo svetovalno vlogo in ozaveščanjem doprinese svoj prispevek k boljši varnosti, predvsem v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.