Predavanje o varnosti in nasilju na Fakulteti za družbene vede – 05. 05. 2023 (Varensvet)

0

Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani je dne 5. 05. 2023 predstavnik IVK Inštituta za varnostno kulturo, Andrej Kovačič izvedel predavanje za študente obramboslovja. Teme predavanja so bile s področja varnosti in varovanja, kjer je v prvem delu predavatelj odgovoril na vprašanja, kaj je varnost, zakaj je pomembna, kaj je varnostna kultura, kaj je ciljno nasilje itd. Še posebej slednje nasilje je v zadnjih dneh pretreslo regijo z streljanjem na šoli.Foto: Varensvet (izr. prof. dr. Maja Garb, FDV in Andrej Kovačič, IVK)

Ciljno nasilje se nanaša na nasilje, ki je načrtovano in usmerjeno na določene posameznike, skupine ali lokacije. Storilci izberejo svoje cilje za doseganje posebnih motivov, kot je reševanje žalovanja, osebnih neuspehov ali politična ter ideološka prepričanja. Predstavljene so bile tudi ugotovitve raziskave o ciljnem nasilju, ki je bila narejena s strani ameriških strokovnjakov, ki imajo s tovrstnimi dogodki največ izkušenj.

V tej smeri za ravnanja v primeru AMOK situacije je bilo predstavljeno nekaj ukrepov, če bi se kdaj znašli v takšni situaciji, do prihoda policije na kraj dogodka. Pojem AMOK sicer izvira iz malajščine in ga lahko prevajamo, kot norost z neobvladljivo jezo. Pri tem storilci (brez)ciljno ali sistematično delujejo z strelnim in/ali s hladnim orožjem, orodjem oz. drugimi nevarnimi predmeti ali sredstvi, kot je eksplozivo ipd. Tovrstne napadalce ne moremo enačiti oz. primerjati z storilci običajnih kaznivih dejanj. Pri teh dejanjih gre za eden cilj in sicer izključno za namen ubijati oz. poškodovati ljudi.

Predlagani ukrepi za preživetje AMOK dogodka gredo v smeri – 3 x S, kar pomeni naslednje:

  • Steci stran;
  • Skrij se;
  • Spopadi se z napadalcem

V nadaljevanju je bil bodočim strokovnjakom na področju obramboslovja predstavljen tudi IVK Inštitut za varnostno kulturo in Slovensko združenje za varen svet ter možnosti sodelovanja.

Slogan, ki ga predstavniki IVK Inštituta za varnostno kulturo na svojih izobraževanjih vedno znova poudarjajo se glasi: NE OGROŽAJ SEBE IN DRUGIH IN SVET OKOLI NAS BO BOLJ VAREN!

K. K.                                                                                                E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.