Predavanje na temo Bojni stres, mag. Gregor Jazbec, vojaški psiholog in polkovnik Boštjan Močnik – 2.6.2016

0

Slovensko združenje za varen svet je v sodelovanju Društva študentov obramboslovja Slovenije, dne 2.6.2016 ob 17.00, organiziralo predavanje na temo Bojni stres. Predavanje je potekalo na Fakulteti za družbene vede, Kardeljeva pl. 5, 1000 Ljubljana. Predavanje sta izvedla mag. Gregor Jazbec, vojaški psiholog z izkušnjami pri sodelovanju na mednarodnih misijah (Afganistan, Bosna in Hercegovina, Kosovo). V zadnjem delu se nam je v obliki predavanja pridružil tudi polkovnik Boštjan Močnik, ki je psihološkemu vidiku, dodal še konkretne poveljniške izkušnje iz mednarodnih misij (Afganistan, Bosna in Hercegovina, Kosovo), ter izkušnje iz šolanja v ZDA.

mag. Gregor Jazbec Varensvet.si

Foto: arhiv IVK (mag. Gregor Jazbec)

Predavatelja sta spregovorila o stresu po spopadu, lažje, srednje in težke oblike motenj, posttravmatskem stresu, preventivi in kurativi. Mag. Gregor Jazbec je predstavil tudi nekaj tujih študijskih primerov, ki kažejo na vidne spremembe vojakov, ki so doživljali bojni stres v Afganistanu in Iraku ter posledice dolgotrajnih bojev.

Polkovnik Boštjan Močnik je poudaril, kako pomembno je v težkih trenutkih, ko gre zares, da imaš ob sebi usposobljene vojake, na katere se lahko zaneseš. Velja seveda tudi v nasprotni smeri, da imajo vojaki ob sebi pravega poveljnika, ki bo znal in zmogel moralo obdržati na ustreznem nivoju. V težkih trenutkih je njihova zadnja misel, kdo ima kakšen čin in kakšna bo mesečna plača, ki jo prejmejo na mednarodnih misijah, na bolj nevarnih območjih.

polkovnik Boštjan Močnik Varensvet.si

Foto: arhiv IVK (polkovnik Boštjan Močnik)

Tovrstno predavanje bi morali slišati vsi ljudje, državljani, voditelji, državniki itd, da bi spoznali, kako nesmiselne so vojne in nasilje, ter vse posledice, ki jih te prinašajo človeštvu.

Cenimo mir in varnost, ki jo še imamo, in naredimo vse, da takšno stanje ohranimo. To pa ne bomo dosegli samo s čakanjem na težke trenutke!

Našemu sponzorju Perunika varnost d.o.o., se zahvaljujemo za sodelovanje.

Mag. Gregor Jazbec, intervju s predavateljem tukaj.

Polkovnik Boštjan Močnik, intervju s predavateljem tukaj.

 

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.