Poročnik korvete Ante Jović, najbolje pripravljeni pripadnik oboroženih sil Republike Hrvaške

0

Pred kratkim ste na tekmovanju za najbolje pripravljenega pripadnika oboroženih sil ”Prvi za Hrvaško 2016” (Best Soldier Competition) osvojili prvo mesto v moški kategoriji za pripadnike OSRH. Skupaj je sodelovalo 145 tekmovalcev in tekmovalk. Med 112 pripadniki OSRH so bili tudi pripadniki vojsk Avstrije, BiH, Češke, Nemčije, Kosova, Makedonije, Grčije, Slovenije, Danske, ZDA, Francije in Italije. Najuspešnejši v moški kategoriji za pripadnike oboroženih sil zaveznikov in partnerjev je bil francoski častniški namestnik Lionel Melinard.

Ali nam lahko poveste kaj več o tekmovanju, in ali ste pričakovali, da boste osvojili prvo mesto?

Tekmovanje se je odvijalo na področju vojaškega poligona „Gakovo“ iz mesta Grubišnog Polja. Steza je bila dolga 40 kilometrov, z 11 delovnih in 13 kontrolnih točk. Tekom celotne steze smo imeli na sebi predpisano opremo, ki je bila težka 15.5 kg, plus seveda osebno oborožitev – jurišno puško VHS. Tokrat nisem nastopal prvič na tem zahtevnem tekmovanju. Pravzaprav lahko rečem, da sem tokrat pričakoval zmago, ker sem po dosedanjih treh nastopih bil vedno blizu zmagi, vendar mi je primanjkovalo še malo izkušenj.

 Jović MORH Varensvet.si

Foto: MORH/ J. Kopi

Kakšen je občutek biti najbolje pripravljeni pripadnik oboroženih sil Republike Hrvaške?

Znano je, da je telesna pripravljenost zelo povezana z vojaškim poklicem. Namreč dobra telesna pripravljenost sigurno v težkih pogojih delovanja pomaga pri lažjem izvajanju delovnih in vojaških nalog. Zraven tega je bilo tekmovanje usmerjeno na način, da se tekom steze nahajajo delovne točke z osnovnimi vojaškimi veščinami. Še, če se vzame, da je to tekmovanje imelo mednarodne razsežnosti, saj so se ga udeležili tudi iz drugih držav, biti najboljši v takšni konkurenci je za mene velika čast!

 Jović MORH

Foto: MORH/ J. Kopi

Ali nam lahko opišete svojo poklicno pot v oboroženih silah Republike Hrvaške? Kako dolgo ste že zaposleni v Hrvaški vojaški mornarici?

V oborožene sile sem prišel po srednji šoli, s prijavo v sestavo civilno vojaške izobrazbe projekt »KADET«. Po končani fakulteti in častniški šoli, sem bil leta 2012 razporejen v Hrvaško vojaško mornarico, na dolžnost pogonskega častnika na RTOP-12, kjer sem še danes.

Jović MORH

Foto: MORH/ J. Kopi

S čim se ukvarjate v prostem času?

Lahko rečem, da sem celo življenje v različnih športih. Čeprav mi je atletika prva ljubezen. Z nastopi v disciplinah na stezi in na cesti, imam najraje gorski tek. Po prihodu v Zagreb sem se seznanil tudi z orientacijskim tekom, v katerem sem tudi užival in ustvaril zelo dobre rezultate. Glede na navedeno, se kot vsaki pravi športnik, nisem mogel upreti aktivnostim, kot so alpinizem, jamarstvo in prosto letenje, kateri so me resnično osvojili. Ravno zaradi lepih doživetij pri ukvarjanju s temi aktivnostmi, sem zanemaril aktivno ukvarjanje z atletiko.

Ali nam lahko predstavite vaš delovni dan?

Kot v vsaki vojaški organizaciji znotraj Oboroženih sil RH, se delovni dan začne s pozdravom državni zastavi in himni RH. Preostali del nikoli ni enak, ker je delo na ladji veliko odvisno od dodeljenih nalog, kot o razporeditvi usposabljanja. Seveda nikoli ni dolgočasno, niti monotono. Mornarica je kot vsaka druga sestava oboroženih sil, neposredno povezana s tehniko in razvojem, ki ga je potrebno redno spremljati.

Katere pogoje mora izpolnjevati kandidat, da lahko postane pripadnik Hrvaške vojaške mornarice?

Zraven starostnih omejitev in potrebne stopnje izobrazbe, so pogoji še zdravstvena sposobnost za vojaško službo, psihološki in fizični kriteriji, in brez varnostnih zadržkov.

Jović MORH

Foto: MORH/ J. Kopi

Ali ste do sedaj že sodelovali v kakšni misiji v tujini?

Ne, do sedaj še nisem bil na nobeni misiji v tujini.

Andrej Kovačič                              E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.