Paramedicina telesnega stražarja 2. del

0

Slika 1: Takojšnji odziv telesnega stražarja

Cirkulacija

Ko preide zrak v pljuča, mora nadalje skozi stene pljučnih mešičkov v krvne kapilare in  zakrožiti po celotnem telesu do vsake celice, vključujoč možgane. Srce je organ, ki je odgovoren za pretok krvi po telesu.

V primeru, da pride do zastoja srca, posledično tudi kri ne cirkulira po telesu. Cirkulacijo krvi lahko spodbudimo s pomočjo srčne kompresije (pritisk na prsno kost, ki gre proti hrbtenici) . To se imenuje zaprta masaža srca (CCM), medtem, ko odprto masažo lahko opravljajo kardiologi pri operaciji srca.

Pri »zaprti masaži« potrebujete vsaj šest pritiskov, za spodbuditev kroženja krvi po telesu. Priporočen  postopek je deset pritiskov in 1-2 prezračevanja.

Reševanje travme

Ko smo nudili popolno prvo pomoč pri reševanju življenja, moramo rešiti še nastale travme.

Izguba krvi je drugi pomemben razlog za izgubo življenja. Hipovolemični šok je življenjsko nevarno stanje, pri katerem hitra izguba telesnih tekočin povzroči hude motnje v delovanju mnogih organov zaradi njihove neustrezne oskrbe s krvjo.

Obstajata dve prioriteti; prva je zaustavitev krvavenja in druga, zagotoviti izgubljeno količino krvi s pomočjo intravenske injekcije.

Najpogostejši način za zaustavitev krvavenja je pritisk na mesto rane, kjer uhaja kri. Pritisk z bombažno krpo se uporablja že 150 let in to je osnova vsakega vojaškega usposabljanja. Takšna krpa (sterilni povoj) preprečuje strjevanje in nadaljnjo izgubo krvi.

Ta metoda se sicer ne bi smela uporabljati, ker lahko privede do infekcije in amputacije. Vendar v kolikor ni drugega načina naj bo to izjema.

V primeru, ko so poškodovane arterije in vene je potrebno najprej uporabiti Kellyev ali Spencer-Wellsonov oprijem. Ko nimamo na razpolago orodij, se poslužujemo drugih alternativ. Druga metoda za hipostazo je uporaba najlona in poslednja, mogoče najslabša, metoda je uporaba zelo vročega predmeta.

Ko preneha kri odtekati in zaznamo, da je bila le-ta v veliki količini izgubljena, moramo v telo intravensko dodati novo količino krvi. To lahko naredimo tako, da vstavimo kanilo v veno in vbrizgamo tekočino, kot na primer Hartmanova tekočina. Če je na voljo, je bolje uporabiti tekočine, kot sta Gelofusine ali Haemocel. Za preprečitev hipovolemičnega šoka je smiselno, da se prepreči pretok krvi v spodnji del telesa. Četudi, obračanje telesa z glavo proti tlom ne deluje takoj avtoinfuzijsko (vsaj pri izgubi večje količine krvi več od pol litra), ta metoda še vedno preprečuje šok.

Opekline

Slika 2: Opekline na telesu

V večini primerov je v priročnikih prve pomoči izpostavljeno področje oskrbovanja lomov ali fraktur. Pri IBA-i ni tako. Telesni stražarji v večini primerov delujejo v civilnem okolju, kjer je bolnišnična oskrba lažje dostopna. Bolje je, da se zlomov poškodovanih oseb ne dotikate in počakate na strokovnjake, ki bodo imeli potrebno opremo, tudi za primer poškodovane hrbtenice.

Po drugi strani pa vsakdo, ki je staknil opekline je v velikih težavah, če mu ne pomagate takoj. Krvavitve, opekline in zlomi so običajno posledica aktiviranja improviziranih eksplozivnih teles (IED). Usposobljeni moramo biti za boj proti požarom, če hočemo pomagati opečenim osebam. Zaznati moramo vse tri elemente, ki so pomembni:

1. izvor ognja , 2. izvor toplote in 3. kisik .

Pri opeklinah se najprej soočimo z izvorom ognja. Žrtev sama je izvor. Če žrtev gori in pri tem stoji na nogah, se bo ogenj hitreje razširil po njej zaradi takšnega vertikalnega položaja.

Najprej je potrebno žrtev položiti na tla- to se stori vzporedno z odvzemanjem kisika plamenu, s pokrivanjem žrtve z odejo ali nečim kar ne gori; na primer preprogo, zaveso ali plaščem.

To, da se plamen ugasne ne pomeni še, da so učinki opeklin nevtralizirani. Še vedno je prisotna vročina. Maščoba v žrtvinem telesu je segreta in le-ta bo »kuhala« mišice (meso).

Če vas bo babica namazala z maslom ali oljem, bo situacijo glede opeklin samo še poslabšala. Hladna voda je najboljše sredstvo za ohladitev telesa. Ne poskušajte odstranjevati kože, saj preprečuje okužbe. Več kože se poškoduje, večje so možnosti za infekcijo, kar pa je po šoku in izgubi telesne tekočine največji vzrok za smrt pri opeklinah.

V primeru, da opekline pokrivajo 25% površine telesa bo morda potrebna infuzija. Kako oceniti koliko površine je opečene? Površina vaše dlani predstavlja približno 1 %.

Frakture

Zadnjo prioriteto za nas predstavljajo frakture ali zlomi in čeprav smo malo prej napisali, da je najboljše, če se jih ne dotikamo, bomo vseeno za to poskrbeli v primeru, ko je žrtev v nevarnosti ter jo je potrebno prestaviti v vozilo ali v drugi varen prostor.

Vsi takšni protokoli morajo biti strenirani, da se jih lahko pravilno izvaja tudi v slabem scenariju. Kdaj je nazadnje zdravnik poskušal vstaviti kanilo v žrtvino veno na zadnjem sedežu BMW-ja, ki je drvel po cesti, da bi se izognil pastem ali poskušal oživljati osebo v situaciji streljanja?

Oprema

                             Slika 3: Priročni komplet prve pomoči, ki ga mora vsak telesni stražar imeti pri sebi

Oprema prve pomoči mora biti raznolika in prilagojena veščinam uporabnika. Mogoče je videti pri telesnih stražarjih različne pakete prve pomoči, kot da so jih vzeli iz najboljše opremljene bolniške sobe, vendar se ob tem poraja dvom ali bi jih vsi znali uporabljati. Nepravilno uporabo medicinske opreme se lahko smatra za napad (ogrožanje zdravja ) in lahko se v najslabšem primeru konča tudi z zaporno kaznijo.

Zdravniki imajo diplome šol, v katerih so zaključili svoje izobraževanje. V Veliki Britaniji morajo zdravniki biti registrirani v General Medical Council in nato lahko nadaljujejo z usposabljanji na dodatnih tečajih in seminarjih. Omejeni so s svojimi diplomami in potrdili in so lahko procesirani, če prekoračijo meje neutemeljenega zdravljenja.

     Slika 4: Večji komplet prve pomoči, ki ga mora poleg klasične prve pomoči telesni stražar imeti v svojem vozilu

Ne želimo argumentirati kvalifikacije zdravnika ali »parabolničarja«, vendar je potrebno opozoriti telesne stražarje, še posebej vodje timov, da se ne »igrajo zdravnika«.

Enako glede vloge, velja za telesne stražarje. Telesni stražarji so primarno telesni stražarji, vendar je zelo pomembno, da imajo tudi »paramedicinske« veščine in le-te znajo uporabiti v situacijah panike, za zavarovanje življenja do prihoda kvalificirane zdravstvene osebe.

Izkušnja generalnega direktorja IBA-e pri delu telesnega stražarja:

»Za zaključek bi rad povedal eno žalostno zgodbo iz svojega življenja telesnega stražarja. Stranka, starejša in debelejše postave, je imela s seboj škatlo tablet, katero so  priporočili fiziatri, ki so skupaj z omenjeno osebo potovali po svetu.«

»Količina tablet mi je bila sumljiva. Ogledal sem si različna imena tablet in opazil tudi, kako so jih osebi v  različnih intervalih različno odmerjali. Posvetoval sem se tudi s prijateljem, ki je po izobrazbi zdravnik. Ugotovil sem, da je stranka (varovana oseba) dobivala zdravila po nepotrebnem, za  zaščito pred boleznimi – na takšen način sta zdravnika imela delo. Diskretno sem se pogovoril z njegovo družino in odkril zaroto. Oba zdravnika sta po odkritju zarote ostala brez službe.«

»Nevarnost ne predstavljajo samo eksplozivna sredstva in strelno orožje!«

Gradivo vir: IBA HQ

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.