Mednarodna varnost in njeni vplivi na državno in lokalno varnost – Mesečno srečanje Slovensko združenje za varen svet – 31.3.2016

0

Slovensko združenje za varen svet je dne 31.3.2016 ob 17.00, organiziralo redno mesečno srečanje, ki je potekalo na Fakulteti za varnostne vede, Kotnikova 8, Ljubljana. Tokratna tema srečanja je bila Mednarodna varnost in njeni vplivi na državno in lokalno varnost. Srečanja se je v vlogi predavatelja udeležil mednarodno priznani strokovnjak, mag. Branko Kromar.

Predavatelj je predstavil geostrateški položaj Slovenije in njen pomen, spregovoril o odnosih s sosednjimi državami, ter z vlogo držav centralne Evrope oz. t.i. Višjegrajske skupine. Dotaknil se je tudi aktualne teme, kot so migracije in njihov vpliv na nacionalno in na lokalno varnost. Poudaril je pomen poznavanja zgodovinskih dejstev, ki so pomembni za diplomacijo in sodelovanje med državami tudi na področju mednarodne varnosti.

Posebej pa je izpostavil tri temeljna izhodišča za zagotavljanje varnosti nasploh, tako individualne kot tudi lokalne, državne in mednarodne varnosti, in sicer; medosebne stike, sodelovanje ter iskanje skupnih rešitev (3xCO: comunication, cooperation, conscensus).

V drugem delu je predavatelj predstavil RACVIAC, mednarodno organizacijo za sodelovanje na področju varnosti med državami  jugovzhodne Evrope, katere članica je tudi Slovenija. V slednji je predavatelj opravljal naloge direktorja programa za reforme varnostnega sektorja (SSR-Angl.: Security Sector Reform).

Srečanja se je udeležil tudi študent, ki je v programu ERASMUS opravljal prakso v tej organizaciji, ki ima sedež na Hrvaškem. Pri svoji predstavitvi vtisov je poudaril izjemen pomen tovrstnih delovnih izkušenj za mladega človeka, ter tovrstno prakso priporočil tudi vsem ostalim študentom.

Več o predavatelju tukaj.

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.