Klara Rozina, osebna trenerka na področju športa

0

Ljudje imajo pogosto idejo o tem, kaj želijo doseči, ampak niso pa vedno prepričani, kje in kako začeti. S kakšnimi konkretnimi željami in cilji prihajajo stranke do vas?

V skoraj 10 letni karieri sem se srečala z veliko različnimi strankami, ki so imele vsaka svoj cilj. Zadnja leta pa pri meni prevladujejo predvsem malo starejše stranke, ki si po napornem delovniku, kjer opravljajo predvsem sedeče delo, želijo nekaj gibanja. Predvsem sproščen-srednje naporen trening za učvrstitev celotnega telesa. Njihov cilj ni ne hujšanje, ne pridobivanje mišične masa, ampak predvsem krepitev mišic in pa sprostitev od napornega delovnika. Ob vsem tem pa še pogovor o prehrani, kaj bi lahko odnesli s seboj v službo, da ne bi spuščali obrokov in največji problem, kaj naj jemo zvečer.

Nekateri ljudje imajo naravno, notranjo motivacijo za vadbo, drugi pa se težko soočijo z dejstvom, da morajo nekaj narediti za svoje zdravje in telo. Imate kakšne posebne motivacijske strategije za stranke, ki nimajo ravno naravne motivacije?

Ko me stranka kontaktira za osebni trening, se z njo dogovorim za informativni sestanek. Na sestanku želim od nje izvedeti čim več stvari, zakaj taka odločitev, kakšni so cilji, kaj je pripravljena za te cilje narediti, se je pripravljena čemu odreči…. Večina je v štartu izredno zagnana in predana svoji zmagi. Problem pa nastane vmes. Nekje sredi poti motivacija pade zaradi različnih razlogov in takrat smo trenerji tisti, da svojim strankam pomagamo in jih zmotiviramo, da spet ogledajo svoj cilj. Moji motivacijski prejemi so različni, saj je vsaka stranka unikatna in skozi treninge in pogovore je potrebno najti tisto, kar jo bo dvignilo nazaj. Nekoga lahko motivira že, da gre lahko enkrat mesečno v svojo najljubšo slaščičarno in si privošči tisti slasten kos torte, nekoga drugega bo motiviralo to, da bo šel lahko kmalu v nakup po obleke manjše številke, nekdo tretji pa bo potreboval kavo in motivacijski govor trenerja,…. Tisoč različnih ljudi, tisoč različnih ciljev, tisoč motivacijskih prijemov.

Da je oseba fit, lahko vplivajo številni dejavniki, od genskih, načina prehranjevanja do samih telesnih aktivnosti. Ali upoštevate vse omenjene vidike pri načrtovanju vadbe za vaše stranke?

 Vsekakor je pomembno, da pri načrtovanju vadbe in prehrane pri stranki upoštevamo vsa dejstva, ki vplivajo na doseganje cilja, ki si ga je stranka zastavila. Najbolj pomembno je spremljanje prehrane in njen življenjski ritem (služba, način dela v službi, aktivnosti, prosti čas, zdravstveno stanje,…). Kako pa pridemo do takih informacij? Nekaj stranke že same povedo na prvem spoznavnem sestanku, vendar najlaže pa je, da jim damo domačo nalogo. Pisanje dnevnika prehrane in aktivnosti, ki jih izvaja, s tem pa dobimo vpogled v tisti del življenja, ki je za nas pomemben, da je program za vadbo čim bolj optimalen.

Raziskave kažejo, da je najbolj učinkovit način za zmanjšanje učinkov staranja z redno vadbo in zdravim življenjskim slogom. Kako prilagajate programe osebnih treningov za vaše stranke glede na njihova leta?

Program vadbe se ne prilagodi le na leta, ampak predvsem na zmožnosti posameznika. Sama vedno s prvim treningom preverim, kako je stranka fizično pripravljena in potem na podlagi rezultatov in pa ciljev stranke, sestavim trening, ki pa se vseskozi prilagaja. Ljudje te velikokrat presenetijo s svojimi zmožnostmi in v večini so starejši bolj zagrizeni in predani svojim ciljem in ne obupajo zlahka, ker vedo, da se je potrebno za rezultate potruditi in stisniti zobe.

Kakšen je najbolj zdrav način hujšanja glede na časovno dinamiko in kaj upoštevate pri tovrstnem načrtovanju, ko ima nekdo zelo veliko prekomerno težo?

Pri ljudeh z zelo veliko prekomerno težko je največji problem nepravilna prehrana. Za njih je prvo in najbolj pomembno pravilo – naučiti se pravilno in zdravo jesti. Tukaj pa ne smemo narediti napake, da takim ljudem prinesemo spisek prepovedi, kajti v večini jih le to odvrne od vsega, ampak jim počasi pomagamo spreminjati navade. Pišejo svoj prehranski dnevnik, katerega redno pregledujemo in jih tako pohvalimo kot tudi okrcamo, če je bilo nepravilnosti preveč. Navaditi jih moramo na zajtrke in lahke večerje in prilagoditi njihove najljubše obroke in dodamo še nekaj zdravih jedi. Trening pa mora biti zmeren, saj je pri takih ljudeh predvsem problem preobremenjenih sklepov – kolenski in kolčni sklep. Zato jih na začetku ne obremenjujemo še dodatno, ampak je trening le z lastno težo.

Primož Dobravec                                                                                     E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.