Detektiv in iskanje informacij

0

Vsi smo se že znašli ali pa se dnevno srečujemo, ko v iskalnik Google vnašamo iskalne besede in besedne zveze v povezavi z osebo ali zadevo, ki nas zanima. Vsakodnevno torej iščemo informacije. Vendar ni vedno tako preprosto kot bi si želeli in v smislu »poguglaj« odgovor. Tipično iskanje informacij preko Googla zajema le manjši odstotek interneta, in s tem pušča milijone podatkov neodkritih.

Z iskanjem informacij vam lahko v zakonskih okvirih pomagamo tudi detektivi. Po ZDD-1 imamo v okviru pisnega pooblastila naročnika pravico pridobivati podatke iz:

  • Centralnega registra prebivalstva (CRP),
  • evidence registriranih vozil,
  • evidence zavarovancev,
  • slovenskega ladijskega registra in registra zrakoplovov (29. člen ZDD-1).Pridobljene informacije se zabeležijo s pomočjo dovoljenih tehničnih stredstev (običajno gre za fotografski material) ter zapišejo v detektivsko poročilo, ki služi kot dokaz v nadaljnjih postopkih pred sodišči ali drugimi državnimi organi. Detektiv je na sodišče lahko vabljen tudi kot kvalificirana priča.
  • Mnogokrat pa se od detektiva zahtevajo dejanja, ki so mu po slovenski zakonodaji prepovedana. Detektiv ne sme:
  • Poleg navedenega informacije zbiramo tudi z osebno zaznavo, in sicer lahko detektiv iz tega naslova pridobiva informacije z neposrednim osebnim zaznavanjem na javnih krajih ali iz javnih krajev, javno dostopnih odprtih in zaprtih prostorov ter krajev in prostorov, ki so vidni z javno dostopnega kraja in prostora (30. člen ZDD-1).
  • opravljati upravičenj, za katere so z zakonom določeni oziroma pooblaščeni policija, sodišča in drugi pravosodni organi;
  • uporabljati prikritih preiskovalnih ukrepov, ki jih v skladu z zakonom uporabljajo policija, SOVA in Obveščevalno varnostna služba ministrstva, pristojnega za obrambo;
  • opravljati detektivske dejavnosti za domače in tuje varnostne ali obveščevalne službe in za politične stranke ter ustanove, katerih ustanovitelji so politične stranke (32. člen ZDD-1).DETEKTIVSKO VARNOSTNA AGENCIJA vam zagotavlja, da boste bolj mirnih misli, vedoč da imate vse informacije, ki jih potrebujete za boljše in informirane odločitve, bodisi znotraj podjetja bodisi v vašem privatnem življenju.

Avtor/objava: Detektivsko varnostna agencija, d. o. o.

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.