Bartosz Bryl, direktor Evropske akademije za varnost (ESA), Poljska

0

Evropska akademija za varnost izvaja različne programe usposabljanja. Ali nam lahko predstavite več podrobnosti o programih?

Evropska akademija za varnost izvaja programe usposabljanja na področju varnosti in obrambe, kot tudi za civiliste. Tako izvajamo napredno usposabljanje in tečaje za širok spekter nalog, na terenu, kot v taktičnih situacijah. V tej smeri lahko izvajamo usposabljanje za posameznike in za skupine, ki uporabljajo svoje znanje in izkušnje za podporo svojih poklicnih in ostalih načrtovanih aktivnosti.

Programi pokrivajo naslednja področja usposabljanja:

 • zaščita oseb/osebno varovanje;
 • visoko učinkovita zaščita pred tveganji;
 • pomorska zaščita;
 • tečaji (taktičnega) streljanja;
 • varna vožnja;
 • zdravniški/reševalni odziv;
 • vzdrževanje javnega reda in miru;
 • vojaško delovanje itd.

ESA Poland

Foto: ESA

Iz katerih držav so se pri vas že usposabljali strokovnjaki s področja varnosti, zaščite,  varovanja in obrambe?

Pri nas so se usposabljali že strokovnjaki iz različnih držav iz celega sveta. Skoraj že iz 50 različnih držav z vseh celin.

ESA Varensvet.si

Foto: ESA

Kdo je ustanovitelj Evropske akademije za varnost in kaj je bil glavni razlog za njeno ustanovitev?

Ustanovitelj ESA je dr. Andrzej Bryl, ki je diplomiral na treh različnih visokošolskih programih, vključno na moskovski državni univerzi, kjer je pridobil doktorski naziv s področja humanističnih ved. Že vrsto let je zaposlen na Univerzi Wroclaw kot predavatelj za telesno vzgojo. Je prvi človek iz Poljske, ki je osvojil črni pas v Taekwon-doju pri ustanovitelju Choi Hong Hi-ju. Leta 1989 je v Koreji prejel črni pas, tretji dan. Dolga leta je bil tudi predsednik Poljske Taekwondo federacije (ITF), in še vedno velja za ustanovitelja taekwondo-ja na Poljskem.

Je tudi prvi človek, ki je na Poljskem začel izvajati sistem za neposredno bojevanje, imenovan BAS. Sistem je namenjen pripadnikom posebnih vojaških enot in protiterorističnim enotam Poljske policije za delovanje v bojnih razmerah.

Je vojaški strokovnjak za strelno orožje, bil je tudi svetovalec za Poljsko vojsko in policijske enote na področju streljanja, načrtovanja in usposabljanja.

Je lastnik hitro rastočega konzorcija Delta skupine za varnost, ki je sestavljena iz več podjetij, ki zaposlujejo skoraj 2.000 ljudi. Njena specializacija je v veliki meri razvoj varnostnih sistemov za namene varovanja premoženja, sistemov tehničnega in elektronskega varovanja in osebne zaščite (VIP). Veliko število mednarodnih korporacij, diplomatov, poslovnežev in ljudje iz sveta zabave uporabljajo storitev družbe.

Leta 2010 je revija Forbes imenovala podjetje, kot eno od najbolj uspešnih podjetij. Ustanovitelj je leta 2008, kot odgovor na potrebo po usposabljanju visoko usposobljenega osebja iz varnostne industrije za prihajajoče nogometno prvenstva EURO 2012, spremenil CSS (center za specialistično usposabljanje) v Evropsko akademijo za varnost.

Skupina Delta je sestavljena iz strokovnjakov za zaščito, ki skrbijo za varnost v različnih projektih v svetovnem merilu. Poleg tega je skupina aktivna na področju revizije in svetovanja, opravlja analize varnosti in, kot ena izmed skupin za varnost, ki uporablja najsodobnejšo tehnologijo in najboljšo posebno opremo in orožje. Ekipa je v svetu priznana kot elita na področju osebne zaščite.

dr Andrzej Bryl Founder ESA Varensvet.si

 Foto: ESA

Kdo so vaši inštruktorji, ki izvajajo programe usposabljanja?

Našo ekipo inštruktorjev sestavljajo strokovnjaki z dolgoletnimi izkušnjami na področju kazenskega pravosodja in vojaških enot. Med njimi gre za nekdanje pripadnike posebnih enot iz različnih držav, kot so: KSK (Nemčija), Cobra (Avstrija), SAS (Anglija), Alfa (Rusija) in Delta (ZDA).

ESA Varensvet.si

Foto: ESA

Kje izvajate programe usposabljanja in kako dolgo poteka tovrstno usposabljanje?

Usposabljanja se izvajajo na Centru ESA na Poljskem, ki pokriva površino 150 hektarjev in se nahaja v naravnem okolju. Center ESA za usposabljanje vsebuje:

 • hotel in prostor za prosti čas;
 • predavalnice;
 • zaprto taktično strelišče;
 • odprto območje za taktično streljanje;
 • naprave za usposabljanje iz prve pomoči;
 • reševanje iz vode in potapljaški center itd.

Evropska akademija za varnost ponuja tudi izobraževanje po vsem svetu, in lahko izvede katerokoli od naših naštetih usposabljanj oz. ga prilagodi za potrebe v katerikoli državi.

Andrej Kovačič                                                    E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.