Višji vodnik Matej Bizjak, poveljnik alpsko izvidniškega oddelka in Podčastnik leta 2016 v SV

0

Ste prejemnik priznanja Podčastnik leta 2016 v Slovenski Vojski, kaj vam osebno pomeni to priznanje?

Priznanje Podčastnik leta 2016 mi veliko pomeni. S tem sem dobil potrditev, da dobro opravljam svoje redno delo, poleg tega pa še veliko dodatnega. Vesel sem, da s svojim znanjem pripomorem k boljšemu delovanju SV.

Svojo dolžnost opravljate kot poveljnik alpsko izvidniškega oddelka, s katerim ste v letu 2016 več kot uspešno sodelovali na vojaških vajah z mednarodno udeležbo. Ali nam opišete, kako izgleda vaš delovni dan v enoti?

Moj običajen delovni dan se prične ob 7:00. Sledi postroj za dvig zastave in kratek sestanek za tekoče aktivnosti. Nato z vojaki izvedemo športno vadbo. Okoli 8:30 pričnemo z usposabljanjem, ki traja do odmora za malico (11:00 do 11:45). Po malici sledi usposabljanje do približno 14:30. ure. Po končanem usposabljanju urejamo prostore in imamo čas za osebno higieno, sledi odhod domov ob 15:00.

Takih delovnikov je malo, saj dnevno dobivam veliko dodatnih nalog, tako da je potrebno usposabljanje zaustaviti in reševati ostale naloge. Veliko je tudi pisarniškega dela, saj sem zaradi vodstvenega položaja dolžan poskrbeti za vsa naročila in poročila v oddelku.

Zadnje čase sem vse več časa prisoten kot inštruktor na tečajih gorniških veščin, ki pa trajajo po cele dneve, seveda so pred tečajem še priprave in usklajevanja, po tečaju pa sledi še pisanje poročil.

Skratka, imam pester delovnik, ki ga pa z veseljem opravljam.

Foto: osebni arhiv (s svojimi sovojaki na vaji Kraljevi Gams)

Za svoje predano delo ste med drugim prejeli pohvalo poveljnika britanske enote Royal Yeomanry za nadpovprečno motiviranost, znanje in pomoč pri skupnem usposabljanju na vaji Zvezda Triglava ter Adriatic Strike. Ali nam lahko kaj več poveste o tej taktični vaji?

To sta dve različni taktični vaji. Zvezda Triglava je vaja, ki jo organizira 132. GORP in na njej sodelujeta Ameriška ter Angleška vojska. Temelji na gorskem bojevanju. Sam sem sodeloval na vaji kot inštruktor gorniških veščin, kjer sem z ostalimi sodelavci izvajal usposabljanje za udeležence vaje.

Jadranski udar pa je mednarodna vaja, katere organizator je 15. PVL in na njej sodelujejo različne enote SV in ostalih tujih vojska. Na vaji Adriatic Strike sem sodeloval s svojim oddelkom in sem bil v vlogi poveljujočega na zemlji. V enoto sem imel dnevno dodane JATC-e iz različnih držav. Z ocenjevalci smo določili taktično situacijo v gorskem svetu, v kateri smo z enoto kasneje bojno delovali. Vaja je temeljila predvsem na vključevanju podpore iz zraka, ki so jo navajali omenjeni JATC-i.

Poleg svojega dela v enoti ste aktivno vključeni še v helikoptersko-reševalno skupino. Ključno vlogo ste odigrali med drugim tudi pri reševanju v nesreči strmoglavljenega letala na Bovškem. Kako se spominjate dela v reševalni skupini?

Zgodilo se je septembra lani. Ravno sem prispel iz službe domov, nakar so klicali iz ZOC-a SV, da potrebujejo dva reševalca- letalca, za reševanje padlega letala. Z ekipo smo se zelo hitro dobili na letališču Brnik, pripravili opremo in odleteli na kraj nesreče. Čakalo nas je pospravljanje razbitin, veliko dela so opravili že gasilci, tako da smo vse skupaj dokaj hitro prepeljali v dolino. Delo je potekalo na zelo zahtevnem terenu, tako da bi ga brez helikopterja in dobro usposobljene ekipe zelo težko opravili.

Foto: osebni arhiv

V okviru enote ste eden od glavnih inštruktorjev za gorniške veščine, in izvajalec gorniških vsebin na selekcijah in specializacijah na Šoli za častnike, sodelovali pa ste tudi pri projektu zložljive smučke Elan. Kako bodo omenjene smučke lahko koristne za operativno uporabo v SV?

Elanova zložljiva smučka bo zelo koristna za posebne naloge v hribovitem in gorskem svetu. Kadar je nameščena na nahrbtnik, omogoča lažje vkrcavanje in izkrcavanje v helikopter, premikanje po zaraščenem terenu ter pri strmih vzponih in spustih v steni. Prednost je ta, da je lahko vojak hitro mobilen, kadar preide s kopnega v zasnežen teren in obratno, saj je smučka hitro pripravljena za uporabo.

Foto: osebni arhiv

Vaše zelo visoke uvrstitve na različnih tekmovanjih kažejo na vašo odlično telesno pripravljenost, kar je za vojake zelo pomembno. Med drugim ste zasedli 2. mesto v mednarodni konkurenci na tekmovanju Wintersurvival na Češkem. Za kakšno vrsto tekmovanja je šlo na Češkem?

To je skupinsko tekmovanje (3 člani). Gre za vojaško tekmovanje (patruljni tek), ki vključuje vse elemente preživetja in vojaških veščin. Tekmovanje traja 4 dni, zato mora biti ekipa samozadostna, kar pomeni, da je potrebno nositi kar nekaj opreme, saj spiš zunaj. Seveda je tu še hrana in pijača. Tekmovanje poteka na turnih smučeh. Proga ni posebej označena, saj je tu zelo pomembno znanje orientacije. Na določenih točkah mora ekipa opravljati vojaške veščine, iz katerih je ocenjevana. Na cilju šteje skupni čas vseh etap in seveda čas ter rezultati opravljenih nalog med potjo. Po mojem mnenju je to tekmovanje zelo dobro, saj je dober preizkus posameznika, fizične pripravljenosti in znanja.

 Višji vodnik Matej Bizjak: “Ko si na tleh, se nasmej in pojdi naprej skozi življenje, saj je prekratko da bi obtičal.”

Foto: Bruno Toič

PRIPRAVILA: Andrej Kovačič, IVK inštitut / Varensvet, Carmen Kos, Kabinet načelnika Generalštaba Slovenske vojske /Oddelek za stike z javnostmi

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.