Streljanje na sodišču v Milanu

0

Dogodek, ki se je zgodil na sodišču v Milanu (Italija), sicer že pred približno pol leta, je vseeno vreden objave. Primer kaže na pomanjkljivosti v varovanju pomembnih institucij države, kjer naloge varovanja izvajajo zasebno-varnostne družbe. Upajmo, da se bomo kaj naučili iz omenjenega primera tudi v Sloveniji, saj razmere tudi pri nas, na področju varovanja sodišč, niso v najboljšem stanju.

Dne 9.4.2015 je znan storilec na sodišču v Milanu s strelnim orožjem ubil sodnika in še dve osebi medtem, ko naj bi bili še dve osebi ranjeni, od tega ena huje. V zvezi s tem je italijanski premier zahteval preiskavo, da se ugotovi, kako je lahko oborožen storilec sploh vstopil v sodno dvorano. Po znanih podatkih naj bi zatajil sistem varovanja s strani zasebno-varnostne službe, ki je varovala stranski vhod namenjen odvetnikom in drugim uslužbencem. Poleg navedenega pa se je med drugim tudi odkrilo, da je sistem javnih naročil za nakup storitev zasebnega varovanja po najnižji ceni izjemno tvegan, saj pri nakupu igra najpomembnejšo vlogo le najnižja cena.

Podobne izkušnje v zvezi z javnimi naročili za varovanje sodišču imamo tudi v Republiki Sloveniji, zato ni odveč navedena informacija in opozorilo na tveganja, ki so prisotna pri varovanju sodišč in drugih varovanih objektov, ki so še prav posebej opredeljeni kot objekti visokega tveganja.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/18-vzporednik/174330447

http://www.securityinfowatch.com/news/11911773/gunman-kills-3-in-milan-court-raising-security-concerns

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/milan-court-shooting-fraud-defendants-killing-spree-that-left-three-dead-prompts-security-alert-in-italy-10166106.html

http://www.italy24.ilsole24ore.com/print/AB0w8eMD/0

http://abcnews.go.com/International/wireStory/man-kills-lawyer-judge-defendant-milan-court-30183073

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.