NPU na hišni preiskavi zaradi suma zlorabe položaja v povezavi izplačil

0

NPU na hišni preiskavi zaradi suma zlorabe položaja v povezavi izplačili računov na podlagi svetovalnih pogodb – sporočilo za javnost

Preiskovalci Nacionalnega  preiskovalnega  urada  danes  na  podlagi sodne odredbe opravljajo  preiskavo poslovnih prostorov v Ljubljani v povezavi z utemeljevanjem suma  kaznivega  dejanja  Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Predkazenski postopek  poteka  zoper  več  oseb, ki bi naj kaznivo dejanje storili pri  vodenju  gospodarske dejavnosti zato, da bi drugemu pridobili premoženjsko korist  oziroma  povzročili  premoženjsko  škodo.  Pri tem so naklepoma zlorabili  svoj  položaj  in  dano zaupanje glede razpolaganja s tujim premoženjem, ker so na podlagi sklenjenih svetovalnih pogodb odredili izplačilo večjega števila računov v skupnem znesku okoli 2,8. mio. evrov.

Nobeni od  osumljenih  oseb  ni  odvzeta  prostost,  ker  za to ni podanih zakonskih pogojev. Predkazenski postopek je NPU začel marca 2015 na podlagi prijave Računskega sodišča RS, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil Specializiranega državnega tožilstva RS.

Za kaznivo dejanje Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena kazen zapora do osmih let.

S spoštovanjem

Drago Menegalija

Predstavnik Policije za odnose z javnostmi

za področje kriminalitete

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.