Matjaž Petan, glavni inštruktor in zastopnik za KRAV MAGA GLOBAL v Sloveniji

0

Ste inštruktor KRAV MAGA GLOBAL, in ste v Slovenijo uradno pripeljali to veščino samoobrambe, ki jo pod tem imenom tudi lahko razvijate pri nas. Ali nam lahko opišete prve korake, ki ste jih naredili v tej smeri, da ste s KMG pričeli v Sloveniji?

Na enem izmed športnih izobraževanj za trenerje v tujini sem opazil plakat o Krav Maga seminarju. V radovednosti sem preveril, kaj je to in pomislil, da bi bilo lahko odlično dopolnilo k mojimu osebnemu planu treninga. Hkrati sem pogrešal borilne športe, saj sem prej treniral in tekmoval v Kickboksu in Teekwondo-ju. Ko sem pričel trenirati Krav Maga, sem v treningih zelo užival in ugotovil, da bi bilo super, če bi lahko ta sistem delil tudi z drugimi. Udeležil sem sem 180-urnega izobraževanja za inštruktorje v Budimpesti in dejansko je bil to šele moj začetek kot inštruktor KMG.

KMG Varensvet.si

Foto: osebni arhiv

Ali nam poveste, kako se je razvila samoobramba Krav Maga Global, torej njeni začetki v svetu?

Krav Maga se je razvila v Izraelu, na podlagi realnih potreb in pogojev. Ustanovitelj Krav Mage je bil Imi Lichtenfeld. Sedaj njegov tesen učenec Eyal Yanilov skupaj z ekipo vrhunskih inštuktorjev Krav Maga Global (KMG) nadaljuje in razvija sistem Krav Mage še naprej. KMG tako deluje v več kot 55-ih državah po celem svetu. Eyal Yanilov je edini prejel najvišjo stopnjo znanja Krav Maga na svetu direktno od Imija, zato mi je v čast, da je on moj mentor. 

Matjaž in Eyal Varensvet.si

Foto: osebni arhiv

Komu je samoobramba KMG danes namenjena in kakšni so vaši cilji v Sloveniji?

Sistem Krav Maga Global (KMG) KMG se loči na več podskupin glede na zahteve oziroma potrebe vadečih: za civilstvo, vojsko, policijo in varnostnike.

Če se osredotočim le na civilstvo, so treningi primerni dejansko za vse, ne glede na starost, spol, fizično pripravljenost in predhodno znanje. Za ilustracijo – naš najmlajši član v skupini šteje 15 let, najstarejši pa 66 let. Ovir ni, le motivacija mora biti.

Poleg že omenjenih treningov v skupini imamo tudi treninge za otroke (Krav Kids), krajše tečaje samoobrambe za ženske (Safe&Fit Lady) in že skupino žensk, ki redno vsakotedensko trenirajo Krav Maga.

KMG

Foto: osebni arhiv

Kakšne odzive udeležencev vaših seminarjev, tečajev in tedenske vadbe dobivate?

Povratne informacije, ki jih prejmemo, so zelo pozitivne. V prvi meri so presenečeni, da se lahko v relativno kratkem času naučijo vsaj osnov našega sistema, saj vse izhaja iz naših naravnih refleksov. Seveda je potrebno naučene tehnike nato nadgraditi oziroma izpopolniti.

Potrditev, da delamo dobro, naj daje tudi to, da tisti, ki so se že znašli v neprijetni nasilni situaciji, povedo, da je naš sistem samoobrambe realen in da deluje. Treningi so jih všeč, ker se poleg tehnik samoobrambe, naučijo tudi drugačne miselnosti, naredijo nekaj za svoje telo. Član mi je pred kratkih dejal, da mu je super, ker prejme v treningu neko povezano celoto vsega kar potrebuje za um in telo.

KMG

Foto: osebni arhiv

Kje je mogoče trenirati KMG pod vašim okriljem oz vaših inštruktorjev?

Krav Maga je v tej sezoni mogoče trenirati na treh lokacijah v Ljubljani in v Domžalah. Treningi potekajo vsak dan v tednu. Na voljo so vam različnih termini, tako da zagotovo najdete tistega, ki ustreza vam. Točen urnik in vse informacija najdete na naši spletni strani www.krav-maga.si

Andrej Kovačič                E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.