Marijan Arh, finalist izbora varnostnik leta 2015

0

Ste varnostnik v zasebno-varnostni družbi Varnost Arh d.o.o., in finalist za Izbor varnostnik leta 2015. Ali se nam lahko predstavite, kdaj ste začeli delati v zasebnem varovanju, katera dela ste opravljali do sedaj in kje?

V zasebnem varovanju sem začel delati leta 1994, ko sem imel 18 let. V varovanju sem delal vse, kar ta panoga ponuja. Najprej po lokalih in prireditvah, kasneje na varovanju oseb, delal sem tudi prevoz gotovine, vodenje varovanja in sedaj imam skupaj z ženo lastno podjetje.

Kako bi opisali razmere na področju zasebnega varovanja? Ali menite, da je poklic varnostnik v Sloveniji dovolj cenjen?

Varovanje se je skozi vsa leta mojega delovanja precej spremenilo in mislim da gre v pravo smer. Poklic je cenjen toliko, kot si zasluži (na žalost), saj se delo marsikje opravlja pod nivojem, ki je sprejemljiv in to meče temno luč na panogo.

Kaj bi vi spremenili, da bi bile razmere na področju zasebnega varovanja in za varnostnike v Sloveniji boljše?

Največji problem je nezadostno usposobljen kader, ki to dejavnost opravlja. Mislim, da je v tem delu kar precej rezerve. Mogoče bi delodajalci morali več delati tudi na samem terenu z varnostniki, saj bi tako bolje razumeli, kje so težave in bi jih lažje odpravili. Potrebno bi bilo uvesti tudi več internih usposabljanj, saj je enkrat letno absolutno premalo. V našem podjetju smo s tem, ko smo uvedli tedensko usposabljanje precej napredovali.

Ali radi opravljate svoje delo na področju zasebnega varovanja? Ali se spomnite kakšnega primera, ko ste komu pomagali v situaciji, ko mu je bilo ogroženo zdravje ali življenje?

Če bi se odločil še enkrat kaj bi delal v svojem življenju, bi šel sigurno isto pot, saj je to zame najlepši poklic. Pri svojem delu, sem velikokrat pomagal nemočnim ljudem in njihova hvaležnost in zahvala je nekaj najlepšega kar lahko doživiš v tem poklicu.

Ali ste pri opravljanju nalog varovanja že bili kdaj telesno poškodovani, ali so vam kdaj grozili oz. ste bili v večji nevarnosti za zdravje in svoje življenje?

Mislim da so poškodbe in ogroženost sestavni del tega poklica, saj imaš kot varnostnik opravka tudi z ljudmi, ki so v nasprotju z zakonom. Pri svojem delu sem bil poškodovan (ureznina z nožem) vendar k sreči ne huje. Groženj pa sem bil deležen velikokrat. Nekatere preslišiš, ker jih izrečejo ljudje, ki niso prisebni, nekatere pa so resne in je potrebno biti pazljiv.

Kako se usposabljate za svoje delo, ki ga opravljate in katera znanja so potrebna, da ga lahko opravljate čim bolj kakovostno in učinkovito?

Za svoje delo se usposabljam tako fizično, kot teoretično. Teoretično tako, da spremljam primere in si izmenjujem izkušnje, z drugimi varnostniki. Fizično pa z pomočjo treningov samoobrambe Krav Maga Global pri gospodu Matjažu Petanu.

GLAVNI SPONZOR IZBORA: Perunika varnost, d.o.o.

perunika varnost Varensvet.si

Andrej Kovačič                       E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.