Neetična potrošnja in varnost – 27. november 2015, Dan brez nakupov

0

Kakšno povezavo ima neetična potrošnja z varnostjo?

Vsi radi kupujemo tam kjer je poceni. Toda ali veste, da se veliki trgovec Lidl srečuje z obtožbami, da na Tajskem izkorišča delovno silo? Da so čokolade pod znamkami Nestle, Mars in druge nastale z otroškim delom? Da so bile priljubljene znamke kot so Walmart, Mango in Benetton vpletene v podrtje stavbe v Bangladešu leta 2013, kjer je umrlo okoli tisoč delavcev?

Vsi ti dogodki in drugi, takšni ki povzročajo globalne in trajne probleme, nas spomnijo, da smo tudi potrošniki del problema. 27. novembra 2015 po vsej Sloveniji poteka akcija – Dan brez nakupov, katero organizira društvo Focus. Tej akciji se bomo pridružili tudi člani Združenja mladih za varnost, saj vidimo v prekomerni potrošnji enega glavnih razlogov za okoljske, družbene in ekonomske težave. O akciji Dan brez nakupov in projektu Supply Change, ki se nanaša na te probleme smo povprašali Marjeto Benčina, predstavnico društva Focus.

Marjeta Benčina

Foto: arhiv Focus

Kaj je projekt Suplly chainge?

Supply Chainge – za pravične trgovske verige je EU projekt, katerega cilj je narediti trgovske blagovne znamke bolj trajnostne in pravičnejše. Ker imamo kupci s svojim povpraševanjem veliko moč, projekt usmerja veliko energije k ozaveščanju in informiranju potrošnikov o etični potrošnji in ozadju nekaterih izdelkov, ki jih množično kupujemo v supermarketih.

Kakšen je namen projekta? Zakaj je ta projekt pomemben za svet? 

S projektom lahko dosežemo manjše spremembe, če bo vsaka trgovska veriga zmanjšala kršenja človekovih pravic in uničenje okolja vsaj pri nekaterih izdelkih, je to že velik uspeh. Vsekakor pa se zavedamo, da se mora spremeniti celoten sistem, razmišljanje in vrednote nas, posameznikov. Dejstvo je, da trošimo preveč, kakor nam dovoli okolje in da živimo v nepravičnem svetu, kjer eni uživamo v materialno bogatem svetu na račun drugih, ki pa si tudi želijo našega načina življenja. Na dolgi rok bodo potrebne korenite spremembe, ki pa jih lahko dosežemo z manjšimi koraki.

Kako nepravična trgovina in neetična potrošnja vplivata na globalno varnost?

Slabe razmere v državah, kjer so zaradi neurejenih razmer na področju delavskih pravic ljudje izkoriščani, okoljske razmere zaradi različnih načinov proizvodnje, zastrupljanja vode, tal in zraka, uničevanja voda in deforestacija, odvzemanje pravice do zemlje… vse to vodi v preseljevanje. Okolje/podnebje je skupno, kjerkoli se škoda dogaja, vpliva tudi na nas. Vse to pelje v odvisnost skupnosti od npr. monokultur (korporacij). Če na račun našega udobja (pretiranega potrošništva) povzročamo škodo okolju in izkoriščamo ljudi, ki so oddaljeni od našega pogleda, potem je jasno, da se bo del teh ljudi na neki točki odločil, da tako ne gre. To med drugim povzroča različne oblike migracij, spore, vojne za naravna bogastva…

Pripravila: Lucija Glavič                     E: info@varensvet.si

http://storyofstuff.org/movies/story-of-stuff/

https://www.youtube.com/watch?v=3iIkOi3srLo

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.