Jure Kokalj, vodja premoženjskih zavarovanj v GRAWE zavarovalnici, d.d.

0

Zavarovalnica GRAWE je del koncerna, ki obsega 13 držav in ima sedež v Avstriji ter beleži 188 let uspešnega delovanja. GRAWE zavarovalnica d.d. v Sloveniji deluje 25 let in pridobiva na tržnem deležu, ponuja kvalitetna zavarovanja za fizične osebe in velja predvsem za eno najstabilnejših ter najvarnejših finančnih institucij. Ali nam lahko poveste, katere zavarovalniške goljufije so v Evropi in v Sloveniji najbolj problematične?

Poskusi goljufij se pojavljajo na vseh področjih zavarovanj, tako življenjskih in premoženjskih. Posamezniki se poskusijo okoristiti s prijavami lažnih prometnih nesreč, pretiranih telesnih poškodbah ali s sklenitvijo zavarovanj že poškodovanih stvari. Po nekaterih ocenah je v zavarovalništvu cca 10 % goljufij. Z večanjem števila revnejših v Sloveniji in Evropi ta številka lahko še naraste. Največ goljufij pa je vsekakor na področju avtomobilskih zavarovanj.

Na kakšen način se lotevate tveganj, ki so značilne za zavarovalniško dejavnost?

Pri reševanju sumljivih zavarovalnih primerov uporabljamo vsa sredstva, ki so nam na voljo, da goljufijo preprečimo. Velikokrat povabimo k sodelovanju izvedence različnih strok, od kriminalistov, zdravnikov, detektivov ipd. Vsak tak primer podrobno preučimo in iščemo morebitna nesoglasja v izjavah udeležencev ter materialne dokaze o goljufiji. Vedeti namreč moramo, da neodkrite goljufije neposredno vplivajo na višino zavarovalne premije, zato delamo vse, kar je v naši moči, da bi našim zavarovancem lahko ponudili najkvalitetnejša zavarovanja za ugodno ceno.

Ali imate morda podatek, kakšen znesek oz storjena škoda na letni ravni nastane za zavarovalnico z naslova goljufij?

Natančnega podatka nimamo, le ocene.

Kakšne so razlike pri zavarovanju določenega objekta, možni popusti, če ima objekt urejen sistem tehničnega varovanja (videonadzor, protivlomni sistem ipd) oz, če tega nima urejenega?

Razlike v samem zavarovanju ni, seveda pa dodatno varovanje pomeni manjši riziko. Zavarovalna premija za objekte z urejenim sistemom tehničnega varovanja je nižja od premije za objekte, ki takšnega varovanja nimajo.

Andrej Kovačič                                        E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.