Dražena Šepić, IBA Croatia, International Bodyguard Association, telesna stražarka leta 2016

0

Ni ravno veliko žensk, ki bi opravljale delo telesne stražarke. Kako je s tem na Hrvaškem?

Moramo razdeliti telesne stražarke, ki delajo v državnem sektorju in tiste, ki delajo v zasebnem sektorju, torej na področju zasebnega varovanja. Žal nimam informacije, koliko telesnih stražark dela v državnem sektorju, a v zasebnem sektorju jih je zelo malo. Podatki o številu žensk, ki so končale na Hrvaškem usposabljanje po International Bodyguard Association standardu je zaključilo samo nekaj žensk. Nekatere od njih so varnostnice in policistke, ki delajo na svojem področju.

Razlogi, da je v tem sektorju malo žensk, so verjetno tudi v tem, da je premalo dela že za moške telesne stražarje, a za ženske telesne stražarke še toliko manj. Kot tehnik varovanja oseb in premoženja, v glavnem zraven nalog telesne stražarke, delam na področju varovanja oseb in premoženja.

drazena-sepic

Foto: osebni arhiv

Kako ste se vi našli na tem področju in od kje vam želja po tovrstnem delu?

Moj oče je bil šofer telesni stražar, tako da je del želje po tovrstnem delu že »zapisan v genih«. Vedno sem si želela biti policistka, vojakinja ali kaj v tej smeri, tako da sem si to željo nekako izpolnila preko dela na področju zasebnega varovanja oziroma telesne stražarke.

drazena-sepic

Foto: osebni arhiv

Ali morda veste, kdaj so se ženske nasploh prvič pojavile na področju varovanja oseb v vlogi telesne stražarke?

S tem podatkom žal ne razpolagam, kdaj se je uradno tudi zgodilo, da je prva ženska postala telesna stražarka. Lahko pa povem, da je varovanje in zaščita oseb ena od najstarejših oblik dela, zato lahko sklepam, da so bile zaradi tega tudi ženske zgodaj vključene vanj.

Dražena Šepić IBA Croatia

Foto: osebni arhiv

Kje ste po vašem mnenju ženske pri tem delu lahko v prednosti, glede na vaše moške kolege?

Ženske imamo prednost pri delu za VIP osebe, ki so tudi ženske ter pri varovanju in zaščiti otrok od VIP oseb. ukaj smo bolj praktične od moških kolegov, manj vpadljive in lahko rešujemo specifične težave, katere so moškim kolegom težavne ali neugodne. Naštela bom samo nekatere in sicer, kot so vhod z ženskim VIP-om v sobo, reševanje specifičnih »ženskih« težav, in pri otrocih od VIP oseb, saj nas otroci lažje sprejemajo, kot moške kolege.

Pred leti ste izvajali varovanje in zaščito ruske poslovne ženske in njene hčerke. Kako je izgledalo tovrstno varovanje?

Poslovna ženska iz Rusije, ki je bila navajena tovrstnega varovanja že v svoji državi je najela takšne usluge tudi pri nas. Zraven varovanja nje in njene hčerke, se je delo izvajalo tudi v obliki pomoči pri privajanju v novem okolju in reševanja tovrstne problematike, pomoč pri pridobivanju ustrezne dokumentacije za bivanje, pomoč pri aktivnostih v poslovnem svetu ipd. Lahko rečem, da sem zraven nalog varovanja in zaščite, izvajala tudi posel osebne tajnice. Seveda pa so pri zaščiti in nalogah varovanja po potrebi nudili pomoč tudi moški kolegi.

Kako vas sprejemajo moški kolegi v tem poslu?

Nikoli v svoji praksi nisem imela težav pri komunikaciji z moškimi kolegi. V glavnem so bili vedno prijazni in so mi tudi pomagali, če je bilo to potrebno.

Andrej Kovačič                                                                   E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.