Dr. Andrej Lesjak, Uprava za informatiko in telekomunikacije, Policija

0

Tehnologija je danes izjemno napredovala in omogoča  zelo sofisticirane  metode   prisluškovanja. Kdo se običajno poslužuje protiprisluškovalnih  pregledov?

Policija opravlja protiprisluškovalne preglede v okviru načrtov varovanja varovanih oseb, večjih dogodkov na državni in mednarodni ravni, ter v okviru preiskovanja suma kaznivega dejanja, kadar gre za sum prisluškovanja. Ravno tako se izvajajo pregledi v I. in II. varnostnih območjih, po ZTP-ju.

V policiji  skrbite  tudi  za varovane objekte visokega varnostnega tveganja,  kako   izvajate  tovrstne  preglede  prostorov, da preprečite prisluškovanje?

Pregledi so zelo obsežni. Če gre za visoko stopnjo tveganja, se vedno najprej prilagodimo situaciji in pripravimo neke vrste scenarij, kako bomo delo opravili. Razvoj tehnologije je strahovito napredoval in v policiji poskušamo temu razvoju slediti. Brez primerne opreme se danes pregleda ne da izvajati. Tudi metode so od primera do primera drugačne.

Kako pa  so  sestavljeni  protiprisluškovalni  pregledi,  ki jih izvajate v varovanih objektih?

Preglede lahko razdelimo na fizični pregled in pregled s pomočjo sodobne tehnologije. Skratka, odkriti poskušamo raznovrstne prisluškovalne naprave od pasivnih do aktivnih, ter od aktiviranih in neaktiviranih.

Glede na to, da obstaja   aktivno  in  pasivno  odkrivanje  naprav  za prisluškovanje v prostorih. Ali nam lahko kaj več poveste o tem?

Vsak prostor je mogoče prisluškovati pasivno in aktivno. Včasih za prisluškovanje ne potrebujemo nobenih naprav, saj se da prisluškovati pasivno, npr. skozi zračnik. Seveda pregledi obravnavajo tudi takšne možnosti prisluškovanja. Kljub temu, da pri pregledih uporabljamo različne naprave, ki imajo zelo dobro zaznavo prisotnosti elektronike v prostoru, pa se vedno opravi tudi fizični pregled. Pred določenimi grožnjami vedno nimamo rešitve, to so predvsem načini zajemanja zvoka in drugih podatkov na daljavo, takrat stranke na to opozorimo in jim svetujemo, kako ravnati, da zavarujejo svoje podatke.

Kako pa se je mogoče zaščititi pred napravami za prisluškovanje, kot   je  parabolni  mikrofon, ki zmore prestrezati zvok na razdalji nekaj 100 metrov?

Tak mikrofon je le ena od naprav, ki predstavlja grožnjo zajemanja podatkov na daljavo. Največ kar v takšnih primerih lahko storimo je dosledno upoštevanje varnostne politike in spoštovanjem načel, da v prostorih, ki niso temu namenjeni ne obravnavamo občutljivih podatkov. Stoodstotne zaščite pred takšnimi grožnjami ni, obstajajo sicer akustični motilci, ki se jih lahko namesti v prostor, včasih pa pomagajo že težke tekstilne zavese na oknih ali alu žaluzije.

(P.D.)                                                                                                         E: info@varensvet.si

Fotografija: Pixabay

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.