Z obsežno policijsko preiskavo ustavili kriminalno združbo

0

Kriminalisti iz Policijske uprave Ljubljana in Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi so ob usmerjanju državne tožilke iz Specializiranega državnega tožilstva RS uspešno zaključili preiskavo, ki so jo od konca leta 2014 vodili zoper organizirano kriminalno združbo, ki se je na območju Ljubljane in Kranja ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj trgovine z ljudmi.

Podrobnosti preiskave sta na današnji novinarski konferenci predstavila Stojan Belšak, višji kriminalistični inšpektor na PU Ljubljana, in Tomaž Peršolja, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto na Generalni
policijski upravi.

Kriminalisti so zoper vodjo organizirane hudodelske kriminalne združbe in tri glavne soosumljence podali kazensko ovadbo za 13 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi po 113. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), poleg tega pa še kazensko ovadbo zaradi hrambe prepovedanega orožja (avtomatske puške, odrezane šibrovke). Prevoznika deklet so v skladu z 38. členom KZ-1 ovadili za pomoč pri izvrševanju kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, postopek zoper njega pa bo tekel po redni poti. Vsi štirje so bili s kazensko ovadbo privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zoper vse zaenkrat odredil sodno pridržanje. Nihče od ovadenih do sedaj še ni bil obsojen za kaznivo dejanje.

Za kazniva dejanja trgovine z ljudmi po 113. členu KZ-1 je zagrožena zaporna kazen od 3 do 15 let. Kriminalisti bodo nadaljevali tudi s finančno preiskavo, saj obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da so si osumljenci z izvrševanjem kaznivih dejanj pridobili veliko premožensjko korist.

Nevladni organizaciji Slovenska Karitas in Društvo Ključ – Center za boj proti trgovini z ljudmi sta žrtvam trgovine z ljudmi takoj nudili vso potrebno pomoč. Pri zaključni akciji je sodelovalo 70 kriminalistov in policistov, ki jih je usmerjala višja državna tožilka iz Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije.

Podrobnejše informacije z današnje novinarske konference najdete v sporočilu za javnost na spletni strani policije:
http://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/83751-obsena-policijska-preiskava-uspeno-zakljuena-ustavili-kriminalno-zdrubo-ki-se-je-na-obmoju-ljubljane-in-kranja-trgovala-kaznive-dejanja-trgovine-z-ljudmi-kriminalna-zdruba-delovala-na-obmoju-ljubljane-in-kranja-ukvarjala-s-trgovino-z-ljudmi

S spoštovanjem,

Drago Menegalija
Predstavnik Policije za odnose z javnostmi
za področje kriminalitete

Generalna policijska uprava
Štefanova ulica 2
1501 Ljubljana

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.