Seminar po programu za Specialiste za varnost in zaščito/Perun Task System – 30.06.2018

0

Dne 30.06.2018 je v organizaciji IVK inštituta in Slovenskega združenja za varen svet v Ljubljani potekal seminar po programu za Specialiste za varnost in zaščito (Perun Task System).

Foto: IVK / Slovensko združenje za varen svet

Seminar je bil namenjen zaposlenim na področju varovanja, ki se dnevno srečujejo z dogodki, ki lahko ogrozijo njihovo varnost in varnost oseb v postopku. Seminarja se je udeležilo varnostno osebje iz 5-ih različnih varnostnih družb in enega državnega organa. Najbolj številna udeležba je bila iz zasebno-varnostne družbe Rival.

Foto: IVK / Slovensko združenje za varen svet

Skrb za svojo varnost v postopkih mora biti vedno v prvem planu delovanja varnostnikov in ostalih poklicev, ki se soočajo z nevarnimi situacijami. Ni dovolj, da se posameznik nauči pravilno izvajati postopke temveč, da jih redno na tedenskem nivoju izvaja v igranih scenarijih. Tako je v vsaki realni situaciji veliko lažje ukrepati, saj številno ponavljanje različnih scenarijev pomaga, da ustrezno odreagiramo na prežečo nevarnost.

Foto: IVK / Slovensko združenje za varen svet

Zavedanju nevarnosti za poklice, ki se srečujejo z nasiljem in napadi nanje mora biti tudi skrb delodajalcev, saj ni prav, da se morajo prvo zgoditi tragični dogodki, potem pa se naknadno sprejema potrebne ukrepe.  

Foto: IVK / Slovensko združenje za varen svet

Seminar sta vodila inštruktorja Branko Malešič in Andrej Kovačič. Slednji je v prvem delu seminarja predstavil nekaj osnovni vaj za funkcionalni trening, s katerim utrjujemo močno telo za visoko operativno delovanje. V situacijah, ki od varnostnikov zahtevajo hitro posredovanje z uporabo fizične sile ali obrambo, je dobro trenirano telo bolj funkcionalno in odporno na poškodbe, kot sicer. Pri tem so predvsem pomembne močne roke, noge, stabilizatorji trupa in seveda dobro trenirano srce (kardio trening), ki lažje prenese stresne situacije, ki jih pri teh poklicih nikoli ne manjka.

Foto: IVK / Slovensko združenje za varen svet

V drugem delu je inštruktor Branko Malešič predstavil nekaj tehnik samoobrambe, s katerimi lahko varnostnik prekine napad nasilne osebe nase. Pri tem je poudaril pomen osebnega prostora, telesa in gibanja v situacijah, ko pride do ogrožanja varnosti oz. napada. Prav tako so pomembni udarci, s katerimi lahko onesposobimo še tako močnega in nasilnega napadalca.

Foto: IVK / Slovensko združenje za varen svet

Do septembra 2018, ko se bo začelo usposabljanje za Specialiste za varnost in zaščito (Perun Task System), bo v tem nizu dne 27.07.2018 potekal še zadnji seminar, na katerem bo predstavljen celoten program izobraževanja in usposabljanja ter pogoji za vpis.

Foto: IVK / Slovensko združenje za varen svet

Na seminarju bodo potekala tudi tri predavanja, in sicer bo Branko Malešič predaval o intervencijskih postopkih, mag. Gregor Jazbec o ekstremnem nasilju in Robert Markuš iz Francije na temo kritične infrastrukture in enote za hitro posredovanje.

Foto: IVK / Slovensko združenje za varen svet

Septembra 2018 pa se bodo v usposabljanje Perun Task System lahko vključili tudi tisti, ki se ne bodo izobraževali za Specialiste (beli in črni pasoš), bodo pa morali izpolnjevati vse pogoje.

Ni pomembno, ali si (že) Specialist za varnost in zaščito, lahko pa začneš trenirati tako!

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.