Samoobrambne metode za osebno varnost in varnostni načrt I. del

0

Na žalost, nam nihče ne more zagotoviti, da se ne bomo nikoli na neki točki v svojem življenju, znašli v situaciji, ko se bomo morali braniti pred določenim napadom, oz. bo ogrožena naša osebna varnost. Naj bo to napadalec, ki bi nas poskušal verbalno ali fizično napasti, bodisi, da bi hotel denar, osebno lastnino, ali nekdo, ki bi poskušal izvesti spolni napad na žensko. Pri tem je zelo pomembno, da se (na)učimo samoobrambnih tehnik za uporabo v nevarnih situacijah oz., ko je ogroženo naše zdravje ali celo življenje.

Ko smo fizično napadeni, se to običajno zgodi zelo hitro, in takrat moramo hitro odreagirati oz. ukrepati. Poznavanje različnih samoobrambnih metod oz. tehnik nam pomaga ohraniti osebno varnost. Pri tem je najbolj pomembno in tudi verjetno, da iz takšne situacije odidemo nepoškodovani oz. s čim manjšimi posledicami.

Napadalec običajno izbira ”lahke tarče”, pri čemer izbira po videzu, ki kaže na to, da se ne boste znali ali želeli braniti.

V začetni fazi pa je nekoliko drugače v situacijah, ko napade moški svojo partnerko oz. oseba, kateri zaupamo in jo iz tega vidika pustimo v svoj intimni prostor. Tudi tukaj moramo imeti eden in edini cilj, braniti se, ter pobegniti iz nastale situacije brez hujših posledic.

Pri treniranju samoobrambnih veščin se lahko naučite uporabljati vsak del vašega telesa, kot orožje za ustavitev napadalca in takojšnji pobeg. Glavni cilj je, da napadalcu preprečimo napad. Še bolje pa je, da do napada sploh ne bi prišlo, kajti ko do napada že pride, smo v preventivnem pogledu že zamudili priložnost, da se bi izognili kraju, kjer je do napada prišlo.

Eden izmed zelo pomembnih vidikov osebne varnosti je zato preventivno opazovanje okolice, tako na ulici, na delovnem mestu in povsod, kjer se nahajamo.

Torej odločitev za vašo varnost in kakšen osebni varnostni načrt imate oz. ga boste imeli je v vaših rokah. Od vas je odvisno, kako boste ravnali v primeru morebitnega napada na vas, ali vaše bližnje, in kakšne samoobrambne metode boste pri tem uporabili za svojo osebno varnost, kot za varnost vaših bližnjih.

Viri
  • Priročnik za izvajanje samoobrambnih veščin v procesu izobraževanja in usposabljanja, IVK Inštitut, CVI-Center za varnostno izobraževanje. Ljubljana 2016

Pripravil: Peter Čušin                                 E: info@varensvet.si

 

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.