Predstavitev 10 posebnih enot na svetu in ESD RS

0
  1. GIGN – France

Francosko protiteroristično enoto (GIGN) sestavlja cca. 200 posebej usposobljenih pripadnikov za odzivanje na krize s talci.

10

10-gign

  1. SSG – Pakistan

Pakistanski SSG so zaradi značilnih uniform znani kot Črne štorklje. Med drugim delujejo pri reševanju talcev.

9

ssg-9

  1. Sayeret Matkal – Israel

Izraelski Sayeret Matkal, katerih glavni cilj je obveščevalna dejavnost, protiteroristična dejavnost in reševanje talcev.

8

israel-8

  1. EKO-Cobra – Austria

EKO Cobra (Einsatzkommando Cobra), je posebna enota za delovanje in spada neposredno pod nadzor avstrijskega zveznega ministrstva za notranje zadeve.

7

cobra-7

  1. Delta Force – USA

Delta Force je elitna enota za posebne operacije obrambnih sil ZDA. Namenjena je za reševanje talcev in boju proti terorizmu, kot tudi za neposredne ukrepe in izvidovanje.

6

delta-6

  1. JTF2 – Canada

Joint Task Force 2 (JTF2) je elitna enota kanadske vojske in služi za posebne operacije Kanade. Poglavitna naloga je protiteroristično delovanje, specializirana pa je tudi za reševanje talcev, ter za zunanjo in notranjo obrambo.

5

canada-5

  1. Alpha Group – Russia

Ruska skupina Alfa je elitna protiteroristična enota, ki deluje v sklopu ruske obveščevalne službe FSB.

4

russia-4

  1. Shayetet 13 – Israel

Shayetet 13 je enota izraelske mornarice in ena od glavnih specialnih enot izraelskih obrambnih sil. Specializirana za boj proti terorizmu, sabotaže, reševanje talcev ipd. Enota je ena izmed najbolj skrivnostnih v izraelski vojski.

3

israel-3

  1. Navy SEALs – USA

Ameriški tjulnji Specialna enota SEALs je del ameriške mornarice. Usposobljeni so za izvajanje vojaških operacij v vseh okoljih. Sodelovali so pri reševanju talcev, ki jih je zajela Al Kaida v Jemnu leta 2014.

2

navy-seals-usa-2

  1. SAS – Britain

Britanska SAS Special Air Service (SAS) je specialna enota britanske kopenske vojske, katerih glavne naloge obsegajo izvidništvo, protiteroristično in obveščevalno dejavnost ter neposredne vojaške akcije. V zadnjem času so imeli pomembno vlogo v Iraku in Afganistanu.

1

sas-1

Tudi Slovenska vojska ima specialno enoto Enota za specialno delovanje (ESD), ki je posebej organizirana, opremljena in izurjena enota SV, namenjena je za izvajanje specialnih operacij samostojno ali v sodelovanju z drugimi enotami.

esd-rs

Viri: https://www.youtube.com/watch?v=U0GD338Ev60, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, https://www.youtube.com/watch?v=Gegy8A7IlCQ

Andrej Kovačič                                                                E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.