Obiskali smo Gasilsko brigado Ljubljana – 11. 04. 2023 (VARENSVET)

0

V organizaciji Slovenskega združenja za varen svet, smo dne, 11. 04. 2023 obiskali Gasilsko brigado Ljubljana, ki je bila ustanovljena leta 1922 in je tako najstarejša poklicna gasilska enota v Sloveniji.

Na obisku nas je sprejel vodja preventive Iztok Zajc, ki nam je predstavil zgodovino, organiziranost, opremljenost in dejavnost enote.

Foto: Varensvet

V Gasilski brigadi Ljubljana je v dolgih desetletjih delovalo mnogo dobrih in srčnih ljudi, ki so vedno znova dokazovali svojo predanost ideji gasilstva.

Foto: Varensvet

V Gasilski brigadi Ljubljana so vedno dajali poseben poudarek sodobni tehniki in njeni pravilni uporabi. Ravno zato jo mnogi jemljejo za vzgled in ji skušajo slediti po tehnični plati. Vendar je prav zanimivo, kako so mnogi znani poveljniki te enote že v preteklosti poudarjali, da je gasilstvo dejavnost, ki je predvsem odvisna od ljudi. Tako je Milan Vrhovec (poveljnik Gasilske brigade v obdobju 1959-1966) nekoč zapisal: «Taktika brez tehnike je brez moči, tehnika brez taktike je brez smisla«. Še bolj nedvoumne pa so besede, ki jih je o gasilstvu zapisal Janez Furlan (poveljnik ljubljanske poklicne čete pred 2. svetovno vojno) in v celoti držijo tudi danes:

»Pri gasilstvu imamo tri glavne činitelje:

  • material ali orodje, ki ga uporabljamo pri delu;
  • moštvo, ki dela z orodjem;
  • poveljnika, ki vse to vodi.«

Orodje samo na sebi je mrtva stvar, šele moštvo in poveljnik dajo orodju življenje in gibanje. Ti trije činitelji imajo nalogo, da delo pravilno izvršijo. Čim večja in težavnejša je naloga, tem boljše in popolnejše mora biti orodje, tem številnejše in spretnejše moštvo, tem bistroumnejše vodstvo, da se delo posreči.

Foto: Varensvet

Na koncu smo se zelo prijaznemu gostitelju zahvalili za obisk, mu zaželeli uspešno delo še naprej ter mu v spomin na obisk podelili medaljo z našim sloganom: SKUPAJ ZA VAREN SVET

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.