Mesečno srečanje na temo usposabljanja in dela telesnih stražarjev po I.B.A. programu – 28. 05. 2019

0

V organizaciji IVK inštituta in Slovenskega združenja za varen svet je dne 28. 05. 2019 v Centru Varensvet v Ljubljani potekalo mesečno srečanje. Na dogodku smo gostili Boruta Volka, I.B.A. inštruktorja iz I.B.A Slovenije (International Bodyguard Association), ki je eden izmed 17 I.B.A. inštruktorjev na svetu, usposobljen za izvajanje programa usposabljanja. I.B.A. je prisotna v 78 državah po vsem svetu.

Foto: IBA arhiv
I.B.A. inštruktor je predstavil I.B.A. organizacijo, program usposabljanja telesnih stražarjev, ki poteka od leta 1957 in analizo atentata na ruskega veleposlanika leta 2016, kjer so se pokazale vse slabosti varovanja. Prav tako so bili s pomočjo video posnetkov analizirani tudi drugi primeri napadov na varovane osebe, kjer je bilo varovanje neustrezno načrtovano in po napadu na varovano osebo reakcija telesnih stražarjev brez rešitev v nastali situaciji ali povsem neprofesionalno (napad na ameriškega predsednika, diplomate, filmske igralce, športnike itd).
Foto: IBA arhiv
Ustanovitelj I.B.A. organizacije je major Lucien Victor OTT, od leta 1990 pa jo vodi generalni direktor, baron James Shortt of Castleshort, ki je v svoji izjemno bogati karieri usposabljal pripadnike številnih specialnih enot.
Foto: IBA arhiv
Inštruktor je v svoji predstavitvi poudaril pomen načrtovanja varovanja, kjer morajo biti predvideni vsi možni scenariji, ki se pri varovanju lahko zgodijo. Pri varovanju oseb ne gre samo za to, da se zraven varovane osebe sprehajajo “mišičnjaki”, temveč je potrebna zelo dobro organizirana ekipa telesnih stražarjev, kjer ima vsak svojo nalogo. Zelo pomembno je, da so telesni stražarji usposobljeni za nudenje prve pomoči, če bi prišlo do napada, zato je paramedicina področje, ki ima pomembno vlogo pri usposabljanju. Pred leti, ko je bil v regiji izveden napad na enega premierja države, telesni stražarji niso nudili takoj prve pomoči varovani osebi, ki je nato na poti v bolnišnico podlegla poškodbam. 
Foto: IVK (Borut Volk, Andrej Kovačič)
Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.