Luka Kaurin, učenec OŠ Martina Krpana Ljubljana, soavtor risane zgodbe STOP NASILJU!-prava izbira

0
Si učenec OŠ Martina Krpana Ljubljana, in finalist natečaja Ivko išče prijatelje in varne zgodbe, v kategoriji naj risba, ki ga je organiziral IVK Inštitut za varnostno kulturo v letu 2015. Zaključna prireditev, katere so se udeležili številni gosti, med drugim tudi varuhinja človekovih pravic, gospa Vlasta Nussdorfer, je potekala na OŠ Valentina Vodnika v Ljubljani. Ali nam lahko opišeš občutke, ki si jih doživljal ob razglasitvi rezultatov in prejemu nagrade?

Bil sem zelo ponosen, saj se je to izkazalo kot rezultat mojega truda pri risanju. Ko so me poklicali na oder, sem bil zelo presenečen. To je en velik bonus za moje nadaljnje ustvarjanje.

Sodeloval si tudi pri nastajanju knjige STOP NASILJE! – PRAVA IZBIRA, in sicer z ilustracijami glavne zgodbe, ki je izšla po natečaju in je bila brezplačno podeljena sodelujočim učencem natečaja. Glede na to, da rad rišeš, kaj ti pravzaprav pomeni risanje v tvojem življenju?

Risanje ni na prvem mestu v mojem življenju, a mi vseeno veliko pomeni. Ko rišem, svoje misli, svoj svet spravim na papir. Lahko izrazim čustva. Najraje rišem slike, ki imajo neko zgodbo. Zato sem tudi prišel do zanimanja za strip.

Luka Kaurin

Foto: arhiv OŠ Martina Krpana Ljubljana

Kako si predstavljaš varno šolsko okolje oz. kakšna naj bi po tvojem mnenju bila varna šola?

Nasilja ni mogoče izkoreniniti, saj je to žal v naravi človeka. Lahko pa nasilje zmanjšamo. Šola je lahko varna samo z nadzorom učiteljev oz. odraslih. Ne more se doseči s prevzgojo v šoli, zato ker je takšen sistem, saj se otroci poskušajo znajti v tem svetu in zato uporabijo tudi nasilje.

Kakšni so tvoji pogledi na problematiko nasilja med mladimi in ali ga kaj opažaš?

Nasilja ne opažam prav pogosto, skorajda ne v moji okolici. Slišal pa sem, da se okoli mene, kjer nisem prisoten, nasilje pogosto pojavlja. Da se ne bo grobo slišalo: ampak nasilje je žal šola življenja. Nisem še spoznal človeka mojih let, da ni šel čez to. Nasilje pri majhnih otrocih je normalen pojav, ampak bi starejši morali ukrepati; tako lahko nasilje pri otroku zmanjšajo v prihodnosti.

Kje je tvoj varni svet, oziroma kateri je tisti kraj, kjer se počutiš najbolj varno?

Ne obstaja. Tam, kjer najmanj pričakuješ nasilje, tam se lahko zgodi, in obratno.

Pripravil: Andrej Kovačič          E: andrej.kovacic@varensvet.si

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.