Kako ravnati, če se znajdemo na kraju terorističnega napada?

0

V primeru, da se znajdemo na mestu terorističnega napada, je dobro poznati nekaj nasvetov oz poznati navodila, kako ravnati.

Kar nekaj ljudi, ki so bili priče terorističnim napadom je povedalo, da so pred tem opazili sumljivo vedenje določenih oseb. Torej, ko se nahajamo na krajih, kjer lahko pride do tovrstnih napadov, je pomembno, da opazujemo okolico, in če opazimo kaj sumljivega, se takoj umaknemo iz območja in obvestimo policijo. Ko vstopamo v zaprte prostore, je zelo pomembno, da si pri tem prvo ogledamo, kje so zasilni izhodi, da v primeru umika vemo v katero smer bomo bežali.

Kraji, kjer lahko pride do terorističnih napadov, so običajno mesta, kjer se nahaja veliko ljudi, nakupovalni centri, mestna središča itd. V primerih, če dobite občutek, da je nekje nevarno, kar zaupajte svojemu notranjemu glasu. V tem primeru se raje takoj umaknite z območja ali v bližino zasilnih izhodov.

Torej, kako ravnati, če se znajdemo na kraju terorističnega napada?
  1. Potrebna je takojšnja in odločna reakcija z umikom na varno območje. Nikakor ne smemo oklevati s tem, da čakamo na navodila in kaj v tem primeru storiti.
  2. Če je mogoče takoj poiščemo zasilne izhode. V primeru, da so zasilni izhodi zaprti, pri umiku poiščemo varno zavetje za debelimi betonskimi zidovi, kajti lesene, steklene in podobne tanke pregrade in mize nas ne bodo obvarovale. Nekateri strokovnjaki za varnost odsvetujejo, da ležemo na tla in da se naredimo mrtve.
  3. Ko najdemo primerno zavetje, izklopimo zvok mobilnega telefona, smo čisto tiho, in takoj obvestimo kaj in kje se dogaja, morebitno število teroristov, ali so zajeli talce ipd. Najbolje je, da na različne naslove pošljemo sms sporočila, in glede na situacijo pokličemo 113.
  4. Dosedanje izkušnje terorističnih napadov kažejo, da teroristi na izbrani dan vedno planirajo več zaporednih napadov ali eksplozij, zato bodite pozorni in se umikajte podobnim krajem.
  5. Po vsakem napadu bo mnogo ljudi hudo ranjenih, zato bo na voljo le nekaj minut, da jim pomagate. Zato je znanje prve pomoči, ki zaustavlja krvavitve, preprečujejo zlom hrbtenice in varna evakuacija s kraja nesreče, izjemnega pomena.
Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.