Kristjan Devetak, HIT d.d., prejemnik priznanja Varensvet za varnostnika leta 2018

0

Od leta 1994 ste zaposleni v igralniški družbi Hit, d.d., v Novi  Gorici, kakšne so vaše delovne naloge?

Povedati moram, da sem svojo delovno pot na Hitu začel kot vratar. In že takoj sem spoznal, kako pomembno je biti pozoren in dobro opazovati. Delo in kolektiv sem takoj vzel za del sebe. S časom se je pojavila priložnost za menjavo delovnega mesta in z veseljem sem se odzval ter postal del kolektiva varnostnikov v centru Park, to je bilo dobrih 17 let nazaj. Delo varnostnika je izredno odgovorno in naših delovnih nalog ni malo.  V vsakdanje delo sodijo predaja del in informacij ob začetku dela, redni obhodi, pregledi vseh vrat, zasilnih izhodov, kontrola vstopov, sprejem in preverjanje zunanjih izvajalcev, ki pridejo na objekt, reševanje poškodb predmetov… še posebej pa smo pozorni ob večjih dogodkih.

Delo varnostnika v igralnici naj bi zahtevalo uglajeno in bolj neopazno izvajanje nalog varovanja, saj razkazovanje mišic in moči, kot je to običajno za nočne klube ni ravno najbolj primerno. Katere so po vašem mnenju vrline, ki jih potrebuje varnostnik za delo v igralniškem okolju?

Res je in to rad večkrat poudarim, da varnostniki danes niso več »šerifi«. Za varnostnika je zelo pomembno, da ima mirno kri, da v vsaki situaciji ohranja mirnost in trezno glavo. Pri nas je prioriteta »reševanje zapletov v rokavicah«. Če je kakšen zaplet, pristopimo do gosta in skušamo zadeve razčistiti z besedami, vedno najprej poskusimo zlepa, preden se stvari zaostrijo. Če pa je recimo potrebno nekoga pospremiti ven, naredimo to čim bolj diskretno. Naši gostje nas poznajo in razumejo, da smo ljudje, ki pomagamo, ki znamo reševati situacije. Tudi pri sodelavcih je tako, saj najprej zazvoni naš telefon.  

Pri našem delu je potrebno dobro opazovanje, instinkt, fleksibilnost in velika pozornost, tudi na minimalne zadeve. Dobro je sicer, če se varnostnik uri v borilnih veščinah, kar nam pomaga pri samozavesti v določenih situacijah.

Bili ste v delovni izmeni, ko je bilo potrebno reševati človeško  življenje v igralnici, ali nam poveste kaj se je dogajalo tistega dne?

Lahko povem, da nas je gost po okrevanju obiskal in se vsem zahvalil za pomoč. Slabo mu je postalo v sobi in takrat je pomislil, da mu bomo najlažje pomagali, če stopi do igralnice, kjer se je žal onesvestil. 

Odzval sem se na klic igralniškega inšpektorja in pritekel na mesto, kjer je mož ležal na tleh, v nezavesti. Ni dihal, ni bilo zaznati srčnega utripa. Pri tem nisem bil sam, ampak sva gosta reševala dva. Takoj po klicu na 112 je začel kolega z masažo srca, sam pa sem tekel po defibrilator. Ko so prišli reševalci, sem se z enim od njih menjal pri masaži srca in po dvajsetih minutah mu je začelo srce spet biti. S kolegom sva naredila vse, kar je v taki situaciji treba narediti in dobro se je izšlo. Najboljše možno.

Delo v varovanju zahteva od varnostnika hitro in učinkovito  izvajanje ukrepov, ko gre za ogrožanje ljudi in premoženja, kako skrbite za svojo psihofizično pripravljenost?

Na osebni ravni varnostnika je psihofizična pripravljenost zelo pomembna. Osebno sem kolesaril, igral nogomet, ukvarjal sem se s tekom in borilnimi veščinami. Dobro je, da si kondicijsko pripravljen. Družba Hit za nas organizirane ure borilnih veščin, ju jitsu natančneje, ki je tudi zakonsko določena borilna veščina za delo varnostnika. Zanimiva so tudi številna predavanja in usposabljanja, kjer največ uporabnih nasvetov dobimo prav od strokovnjakov in kolegov, ki z nami delijo svoje izkušnje. 

Kaj vam pomeni priznanje za najboljšega varnostnika leta v Sloveniji, ki ga podeljuje IVK inštitut za varnostno kulturo na Dnevih nacionalne varnosti?

To priznanje mi veliko pomeni. Svoj poklic opravljam z veseljem in veliko predanostjo. S sodelavci smo zelo povezani. To priznanje je tudi njihovo, saj si našega dela brez pravega kolektivnega duha ni mogoče predstavljati.

Kakšni so vaši načrti na strokovnem področju in kje se vidite čez 10 let?

Iskreno bom povedal, tukaj sem in rad bi prišel do upokojitve prav tukaj kjer sem (smeh). Tudi priznanje, ki sem ga prejel, mi je dalo res veliko količino motivacije za naprej, tako da res nimam drugih želja.

D. S.                                                                                       E: info@varensvet.si

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.